• Посилання скопійовано

Амортизація вживаного автомобіля

Підприємство придбало вживаний автомобіль і планує використовувати його за призначенням. Який строк амортизації для розрахунку зносу в податковому обліку, якщо у попереднього власника такий об'єкт амортизувався?

Запитання стосується лише тих платників податку на прибуток, які застосовують для визначення об'єкта оподаткування різниці, зокрема ті, що передбачені ст. 138 ПКУ. Для всіх інших платників первісна (або переоцінена) вартість авто амортизується протягом строку його корисного використання, що встановлюється підприємством самостійно у розпорядчому акті при зарахуванні автомобіля на баланс відповідно до П(С)БО 71 або МСБО 162.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 27.04.2000 р. №92.

2 Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 16 «Основні засоби», виданий Радою з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку 01.01.2014 р.

У бухобліку при визначенні строку корисного використання беруть до уваги низку факторів, у т. ч. фізичний стан об'єкта та інші фактори, які впливають на майбутнє використання автомобіля. Цілком логічно, що якщо автомобіль якийсь час використовувався попереднім власником, то це впливає на його фізичний стан. Враховуючи рік випуску автомобіля та кількість років використання, новий власник встановлює, скільки років як мінімум залишилося використовувати такий ОЗ. Це цілком слушний та обґрунтований підхід до визначення амортизаційних відрахувань, проте тільки в бухобліку!

На жаль, ст. 138 ПКУ не дозволяє встановлювати строки амортизації у нового власника з урахуванням строку експлуатації автомобіля попереднім власником. Це означає, що строк амортизації вживаного авто дорівнює мінімально допустимому строку амортизації, що встановлений пп. 138.3.3 ПКУ для групи 5 — транспортні засоби, без урахування строку фактичної експлуатації до цього. З 01.01.2015 р. в пп. 138.3.3 ПКУ з'явилась уточнююча норма: «У разі коли строки корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів у бухгалтерському обліку менші ніж мінімально допустимі строки амортизації основних засобів та інших необоротних активів, то для розрахунку амортизації використовуються строки, встановлені цим підпунктом».

Отже, з огляду на принципи бухобліку — обачність та повне висвітлення при визначенні строку корисного використання — слід зважати на фізичний стан автомобіля. Проте в податковому — при розрахунку амортизації треба врахувати мінімально допустимі строки амортизації, визначені у пп. 138.3.3 ПКУ.

Приклад Платник податку на прибуток, який зобов'язаний визначати різниці, що виникають при нарахуванні амортизації, з січня 2015 р. почав використовувати для доставки товарів покупцям вживаний автомобіль, придбаний за 80 тис. грн. У попереднього власника авто використовувалося 3 роки. Беручи до уваги фізичний стан автомобіля, підприємство у розпорядчому акті встановило строк корисного використання ОЗ 2 роки, проте за нормами ПКУ амортизація розраховуватиметься з мінімально допустимого строку — 5 років. Нарахування амортизації див. у таблиці.

Нарахування амортизації вживаного автомобіля


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Коригування фінрезультату до оподаткування
Д-т
К-т
Збільшення
Зменшення
1.
Нарахування зносу ОЗ, що забезпечує збут продукції
93
105
3333,33
3333,33*
1333,33**
* Місячна сума амортизації за бухобліком: (80000 : 2) : 12.
** Місячна сума амортизації за податковим обліком: (80000 : 5) : 12.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру