• Посилання скопійовано

Декларація ЄП для сільгоспвиробників

Наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578 затверджено нові форми декларацій з єдиного податку, у т. ч. для платників єдиного податку четвертої групи. Ознайомимося з новою формою, а також проаналізуємо, в які строки слід подавати цю декларацію.

Порядок подання декларації

Нагадаємо, що для сільськогосподарських товаровиробників об'єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь та/або землі водного фонду, що перебувають у власності або в оренді1. Підставою для нарахування єдиного податку є дані Державного земельного кадастру та/або дані з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Територіальні органи Держкадастру та Державної реєстраційної служби за місцезнаходженням земельних ділянок не пізніше 10 числа наступного місяця, а також на запит податкової за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення та справляння податку.

Податковим (звітним) періодом для платників ЄП четвертої групи, відповідно до п. 294.1 ПКУ, є календарний рік. Починається податковий період з першого числа першого місяця звітного періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового періоду. Звітним періодом для сільськогосподарських товаровиробників, які ліквідуються, буде період з початку року до їх фактичного припинення.

Як і раніше, відповідно до п. 49.3 ПКУ, декларація платника ЄП подається на вибір платника податку в один із таких способів:

— особисто платником податків або уповноваженою на це особою на паперовому носії;

— надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладеного (з огляду на зміни до п. 49.5 ПКУ зробити таке відправлення на адресу ДПІ треба не пізніше ніж за п'ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації)2;

— в електронній формі.

Платники ЄП четвертої групи, відповідно до пп. 295.9.1 ПКУ, самостійно обчислюють суму податку щороку, станом на 1 січня, і не пізніше 20 лютого поточного року подають декларацію на поточний рік3. Тому за новою формою, враховуючи норму п. 46.6 ПКУ, сільськогосподарським товаровиробникам доведеться звітувати вперше у 2016 році. Подається декларація за місцезнаходженням платника ЄП та за місцем розташування земельної ділянки. Отже, платники ЄП четвертої групи подають:

— загальну декларацію ЄП на поточний звітний рік;

1 Права власності/користування земельними ділянками повинні бути оформлені та зареєстровані відповідно до законодавства.

2 17.07.2015 р. ВРУ прийняла законопроект №2004 «Щодо внесення змін до Податкового кодексу України (щодо зменшення податкового тиску на платників податків)». 23.07.2015 р. закон відправлено на підпис Президенту.

3 Враховуючи відсутність нової форми на початку 2015 року, платники ЄП четвертої групи декларували податкові зобов'язання на 2015 рік за формою, затвердженою наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. №864.

— звітну декларацію ЄП на поточний звітний рік за місцем розташування земельної ділянки (в межах податку, обчисленого за такою ділянкою).

Якщо земельні ділянки розташовані в межах території одного органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням платника податку, то декларація є одночасно і звітною, і загальною декларацією ЄП.

Як випливає із новозатвердженої форми, до декларацій тепер, крім додатка «Відомості про наявність земельних ділянок» (форма затверджена коментованим Наказом №578), слід подавати Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (форма затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.12.2011 р. №772).

Сплачують податок такі «спрощенці» поквартально на підставі даних декларації, протягом 30 к. д., наступних за останнім календарним днем звітного кварталу (в розмірах, установлених пп. 295.9.2 ПКУ).

Реорганізація та подання декларації ЄП

Як було зазначено вище, у загальному випадку декларація ЄП подається не пізніше 20 лютого поточного року на поточний рік. Проте якщо протягом року у сільськогосподарського товаровиробника відбуваються зміни в організаційно-правовій формі, юрособа припиняється внаслідок реорганізації, строки подання декларації ЄП будуть іншими.

Сільськогосподарські товаровиробники, утворені1 протягом року шляхом злиття, приєднання (слід врахувати пп. 291.4.4 ПКУ для отримання права обрання четвертої групи в рік утворення) або перетворення (можуть бути платниками ЄП у рік перетворення з урахуванням пп. 291.4.5 ПКУ), подають декларацію протягом 20 к. д. місяця, наступного за місяцем їхнього утворення (пп. 298.8.2 ПКУ). У такій декларації визначають ПЗ за період з дати утворення платника податку до кінця звітного року.

1 Норма щодо дотримання частки сільськогосподарського товаровиробництва, яка дорівнює або перевищує 75% за попередній звітний рік, поширюється на: усіх осіб окремо, які зливаються або приєднуються; на кожну окрему особу, утворену шляхом поділу або виділу; на особу, утворену шляхом перетворення, пп. 291.4.3 ПКУ.

Ті платники ЄП, що припиняються, зобов'язані подати уточнену декларацію ЄП у період до їх фактичного припинення (пп. 295.9.4 ПКУ).

У зазначених випадках звітність також слід подати за своїм місцезнаходженням та за місцем розташування земельних ділянок.

А ті СГ, які утворені шляхом поділу або виділення, та новоутворені сільськогосподарські товаровиробники можуть бути платниками ЄП з наступного року (згідно з пп. 291.4.6 та пп. 291.4.7 ПКУ), за умови дотримання частки сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік, яка дорівнює або перевищує 75%. У цьому разі декларація подається за загальними правилами — не пізніше 20 лютого поточного року на поточний рік.

Нові земельні ділянки та подання декларації ЄП

Під час набуття або втрати сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду платник ЄП повинен уточнити суму ПЗ. У цьому разі платнику ЄП треба уточнити відомості щодо наявності земельних ділянок (додаток до декларації ЄП) протягом 20 к. д. місяця, наступного за звітним періодом (пп. 295.9.5 ПКУ).

Декларація ЄП подається з позначкою «х» в рядку 02 «Тип декларації» — «Нова загальна» за місцезнаходженням платника ЄП та позначкою «х» — «Нова звітна» окремо в кожній декларації, яка подається за місцем розташування земельних ділянок. У полі «починаючи з __.__» проставляється «число/місяць», з якого набуто права власності та/або користування на нову земельну ділянку.

Орендовані земельні ділянки

Враховуючи, що об'єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, які перебувають, зокрема, в оренді, слід врахувати окремі правила відображення таких земель у декларації платника ЄП.

Якщо земельна ділянка орендується за договором, сторонами якого є платники ЄП четвертої групи, така ділянка враховується у декларації ЄП орендодавця — платника ЄП. У декларації орендаря така земельна ділянка не враховується (пп. 295.9.6 ПКУ).

Якщо орендодавцем є особа, яка не перебуває на спрощеній системі оподаткування, орендовану площу земельних ділянок враховує орендар — платник ЄП у своїй декларації (пп. 295.9.7 ПКУ).

Нова форма звітності

У нових формах звітності враховано всі зміни, пов'язані з реформою спрощеної системи з 01.01.2015 р., зокрема щодо квартальної сплати податку відповідно до пп. 295.9.2 ПКУ. Узгоджені податкові зобов'язання відображають у колонках 7 — 10 декларації ЄП. Якщо протягом року відбуваються зміни: об'єкта оподаткування, нормативної грошової оцінки земельної ділянки, ставок податку, показники в колонках 7 — 10 заповнюють (із застосуванням формул за відповідними колонками) з дня календарного місяця, в якому починають, та/або до дня календарного місяця, в якому припиняють діяти зазначені зміни.

Колонки 2 — 6 нової форми декларації ЄП заповнюють аналогічно до попередньої декларації з фіксованого сільськогосподарського податку:

колонка 2: відображають дані щодо земель сільськогосподарського призначення на підставі відомостей (довідки) про наявність земельних ділянок та земель водного фонду1;

1 Якщо землі однієї категорії мають однакову нормативну грошову оцінку, то їх можна згрупувати.

колонка 3: відображають площу земельних ділянок у гектарах, з чотирма десятковими знаками. Показники цієї колонки мають дорівнювати показникам рядків 1.1.0, 1.2.0, 1.3.0, 1.4.0, 2.0 колонки 11 додатка до цієї декларації. Саме цей показник є об'єктом оподаткування єдиним податком (п. 292-1.1 ПКУ);

колонка 4: відображають дані нормативної грошової оцінки одного гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, для земель водного фонду). Цей показник є базою для оподаткування ЄП (п. 292-1.2 ПКУ). Показники зазначають з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого розділом XII ПКУ. Витяги про оцінку земельних ділянок видають центри надання адміністративних послуг, утворені при місцевих державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування територіальними органами Держземагентства (відповідно до наказу Держземагентства від 25.12.2014 р. №435). Витяг видається безоплатно протягом семи робочих днів з дати надходження заяви. Додатково про індексацію нормативної грошової оцінки земель у 2015 р. див. лист Державного агентства земельних ресурсів України від 14.01.2015 р. №6-28-0.22-215/2-15;

колонка 5: зазначають ставку ЄП відповідно до пп. 293.9.1 ПКУ;

колонка 6: проставляють річну суму податку, яка дорівнює добутку значень рядків за колонками 3, 4, 5, поділеному на 100.

Самостійне виправлення помилок

Самостійне виправлення помилок відбувається шляхом подання уточнюючої загальної декларації ЄП, а за місцем розташування земельної ділянки — уточнюючої звітної декларації ЄП.

У цьому разі заповнюють рядки 4 — 11 декларації ЄП. Сума штрафу (рядок 9) у разі заниження ПЗ нараховується платником самостійно відповідно до пп. «а» або «б» п. 50.1 ПКУ.

Сума пені (рядок 10) нараховується платником ЄП самостійно відповідно до пп. 129.1.2 ПКУ. Нагадаємо, що за нормою нового п. 129.9 ПКУ, якщо платник податку відповідно до ст. 50 ПКУ подасть уточнюючий розрахунок протягом 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, і донарахує таке ПЗ, пеня не нараховується (відповідно до новоприйнятого законопроекту №2004 «Щодо внесення змін до Податкового кодексу України (щодо зменшення податкового тиску на платників податків)»).

Відомості про земельні ділянки

Додаток до декларації ЄП, який є невід'ємною частиною загальної, нової уточнюючої загальної та/або звітної, нової звітної, уточнюючої звітної декларацій, дещо змінено. Як і раніше, у додатку зазначають дані про кожен документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у т. ч. про кожен договір оренди земельної частки (паю). Виходячи з цього, права власності (користування) земельними ділянками мають бути оформлені та зареєстровані відповідно до законодавства, у додатку зазначають дані документів, які, власне, і засвідчують такі права.

Зверніть увагу: площі земельних ділянок, щодо яких договори оренди не укладені або укладені, але не зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку, не включають до об'єкта оподаткування єдиним податком. Як наслідок, дохід від реалізації сільгосппродукції, що вироблена (вирощена) на таких земельних ділянках, не включають до складу доходу від реалізації сільгосппродукції власного виробництва. А це, своєю чергою, впливає на розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва, який, власне, і є основним критерієм для права перебування на єдиному податку. Відповідно до пп. 298.8.4 ПКУ, у разі коли у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва становить менш ніж 75%, сільськогосподарський товаровиробник сплачує податки у наступному податковому (звітному) році на загальних підставах (тобто переходить на загальну систему оподаткування).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру