• Посилання скопійовано

Узгодження цін для контрольованих операцій

Норми п. 39.6 ПКУ передбачають попереднє узгодження цін у контрольованих операціях. В такому разі контролюючі органи не мають права приймати рішення про донарахування ПЗ, штрафів, пені стосовно контрольованих операцій, які є предметом такого договору. Постановою КМУ від 17.07.2015 р. №504, чинною з 25.07.2015 р., затверджено новий порядок попереднього узгодження цін1 (далі — Порядок №504, див. «ДК» №31/2015). Проаналізуймо основні нововведення.

Загальні норми

Нагадаємо, що право звернутися до податкової із заявою про попереднє узгодження цін у контрольованих операціях має тільки великий платник податків (визначення див. у пп. 14.1.24 ПКУ). Інші категорії суб'єктів господарювання ініціювати самостійно такі звернення до податкової не можуть. Як і раніше, договір про узгодження цін укладається на обмежений строк (до трьох календарних років), а дата набрання чинності договором — завжди тільки 1 січня календарного року, наступного за роком його підписання.

1 Раніше цей порядок був визначений постановою Кабміну від 17.10.2013 р. №764 «Про затвердження Порядку узгодження цін у контрольованих зовнішньоекономічних операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають двосторонній або багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення».

Зверніть увагу, що укладення договору про узгодження цін жодним чином не звільняє платника податків від складення та подання інформації про проведені контрольовані операції та звіту про контрольовані операції (п. 24 Порядку №504). Про яку інформацію йдеться? Не слід забувати, що обов'язку подавати окремий додаток ТЦ до декларації з податку на прибуток завдяки прийнятому законопроекту №1861 немає.

Пропозиція попереднього розгляду

Як і раніше, платник податків має право ініціювати пропозицію попереднього розгляду питання щодо процедури узгодження цін. Для цього він надсилає на адресу податкового органу лист із проханням про такий попередній розгляд. Інформація, яку слід зазначити у листі, наводиться у п. 5 Порядку №504. Строк на відповідь податківців не змінився — 60 к. д. з дати надходження листа. За підсумками такого попереднього розгляду вони письмово повідомляють про доцільність звернення із заявою.

Процедура узгодження цін

Для узгодження цін у межах контрольованих операцій платник податків подає, крім заяви, чітко визначений пакет документів. На сьогодні немає потреби долучати до заяви інформаційно-аналітичні матеріали про діяльність сторони (сторін) контрольованої зовнішньоекономічної операції та пропозиції щодо узгодження цін, підписані керівником (його уповноваженою особою) платника, із зазначенням предмета узгодження, методу та джерел інформації, які передбачається застосовувати для визначення цін у контрольованій зовнішньоекономічній операції, строку, на який узгоджується порядок визначення цін, але це зовсім не означає, що податківці не можуть їх затребувати додатково. Адже, на перший погляд, перелік документів, що подаються із заявою (п. 8 Порядку №504), є вичерпним, проте п. 9 Порядку №504 розширює цей перелік до меж фантазії конкретної податкової інспекції, адже ДФС жодним чином не обмежена у затребуванні додаткових документів та інформації. Зверніть увагу: якщо раніше в межах узгодження цін за контрольованими операціями треба було подавати дані бухгалтерського обліку та фінансову звітність платника за попередній звітний (податковий) період (рік), то тепер слід бути готовим надати цю саму інформацію за останні три звітні (податкові) періоди (роки).

Абзацом 2 п. 16 Порядку №504 передбачено, що припинення процедури узгодження цін може бути ініційоване не лише платником податків, а й ДФС. У такому разі платник податків має право протягом 15 к. д. з дати надходження повідомлення від ДФС подати письмове заперечення.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру