• Посилання скопійовано

Затримка вивезення

Підприємство займається експортом товарів. Процедура митного оформлення неоплаченого товару почалася 30.06.2015 р. і до кінця місяця не була завершеною: на МД стоїть печатка «під митним контролем», але товар перетнув кордон 01.07.2015 р. Якою датою виникатимуть доходи? Який курс використовувати для ПН при експорті товару?

Вивезення товарів за межі митної території України підтверджується митною декларацією (далі — МД). Завершення процедури митного оформлення такої експортної операції для електронних МД відбувається шляхом проставлення відмітки про завершення митного оформлення та засвідчення такої декларації електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення1. Саме в цей момент суб'єкту ЗЕД надається право на розміщення товарів у митний режим експорту.

1 МД на паперовому носії вважається оформленою за наявності на всіх її аркушах відбитка особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення (п. 16 постанови КМУ від 21.05.2012 р. №450 «Питання, пов'язані із застосуванням митних декларацій»).

Враховуючи норму ст. 334 ЦКУ, право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом. Переданням майна вважається вручення його набувачеві або перевізникові тощо для відправлення. До передання майна прирівнюється вручення коносамента або іншого товаророзпорядчого документа на майно. До речі, умови договору поставки суб'єктами ЗЕД повинні викладатися відповідно до вимог Міжнародних правил щодо тлумачення термінів «Інкотермс» (ч. 4 ст. 265 ГКУ).

За п. 8 П(С)БО 15 дохід від реалізації товарів визнається за наявності всіх нижчеперелічених умов:

— покупцю передано ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на товар;

— підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованим товаром;

— сума доходу може бути достовірно визначена;

— є впевненість, що внаслідок операції відбудеться збільшення економічних вигід підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Отже, якщо умовами договору зазначено, що дата відвантаження збігатиметься з датою поставки і цією датою є дата оформлення експортної митної декларації, оскільки саме в цей момент з продавця знято всі ризики, то, відповідно, датою виникнення доходів є дата належним чином оформленої МД (завершено процедуру митного оформлення).

За умовами запитання оплачується експортований товар після відвантаження. Тому за п. 5 П(С)БО 21 операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображають у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня дати здійснення операції — дати визнання доходів. А це означає, що дохід визнається за курсом НБУ на дату оформлення МД на експорт.

Відповідно до пп. «б» п. 187.1 ПКУ, в разі експорту товарів датою виникнення ПЗ з ПДВ є дата оформлення МД, що засвідчує факт перетину митного кордону України. Підтверджує це і пп. 195.1.1 ПКУ, в якому сказано, що товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному КМУ, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог Митного кодексу України.

За умовами запитання склалася ситуація, коли процедура митного оформлення товару почалася наприкінці місяця і до кінця місяця не була завершеною. Отже, до закінчення червневого звітного періоду з ПДВ постачання товарів у режимі експорту не відбулося. Як уже зазначено, датою відображення операції з постачання товару в режимі експорту та нарахування ПЗ з ПДВ є дата перетину кордону. Відповідно, за умовами запитання, датою складання ПН буде дата перетину кордону, а саме: 01.07.2015 р., і в декларації з ПДВ така операція відобразиться у липневому звітному періоді.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру