• Посилання скопійовано

Засновник у ролі директора

Чи може функцію керівника на період його відсутності виконувати засновник (який не є працівником підприємства)? Чи слід із таким засновником укладати трудовий договір? Чи треба нараховувати ЄСВ з мінімальної заробітної плати, якщо статутом прямо передбачено виконання функцій керівника за його відсутності (без нарахування зарплати)?

Нагадаємо, що переважно у статуті вказують на таке: «Виконавчим органом Товариства є директор, обраний Зборами Учасників. ... Директор здійснює керівництво поточною діяльністю Товариства в межах своїх повноважень, визначених Установчими документами, контрактом та законодавством. ... Директор приймає рішення з питань, що належать до його компетенції, шляхом видання наказів, розпоряджень, вказівок та інших локальних актів, які обов'язкові для виконання персоналом Товариства».

Якщо звернутися до тексту Модельного статуту (затвердженого постановою КМУ від 16.11.2011 р. №1182), то у п. 49 сказано таке: «Дирекція (директор) здійснює свої повноваження відповідно до положення, затвердженого загальними зборами, у якому, зокрема, визначаються компетенція виконавчого органу, порядок прийняття ним рішень, порядок вчинення юридичних дій від імені Товариства.

Дирекція (директор) вирішує всі питання діяльності Товариства, крім тих, що належать до виключної компетенції загальних зборів.

Загальні збори можуть прийняти рішення про передачу частини своїх повноважень (крім тих, що належать до виключної компетенції загальних зборів) до компетенції дирекції (директора)».

Проте іноді можна зустріти положення щодо виконання обов'язків керівника іншим засновником без оплати праці останнього чи за винагороду. До речі, оплата праці — це винагорода працівників, які перебувають у трудових відносинах, на підставі трудового договору. У Модельному статуті відповідних правил немає.

Нічого дивного, адже це продиктовано приписами ст. 21, 24 КЗпП, ст. 99 ЦКУ, ст. 57 ГКУ, які вказують на те, що керівник фактично отримує всі права й обов'язки з управління товариством з урахуванням положень статуту, трудового договору (контракту) та приписів чинного законодавства про працю. При цьому передачу своїх повноважень він здійснює в межах, визначених законодавством, а саме: оформленням довіреності та/чи наказу на виконання чітко визначених функцій, скажімо, заступнику керівника.

Тож тривалий час ні в кого не виникало запитання, що робити, якщо керівника немає на місці (довготривала відпустка чи відрядження або ж з особистих причин, які змушують керівника перебувати певний термін поза офісом та не мати доступу до документів підприємства).

В іншому разі слід загальними зборами (способом, визначеним у статуті) звільнити з посади одного керівника та призначити іншого, не забувши при цьому внести відповідні відомості до Єдиного державного реєстру юросіб та фізосіб-підприємців (абз. 13 ч. 2 ст. 17, ч. 2 ст. 19 Закону про держреєстрацію1). Адже саме зміни до ЄДР щодо особи керівника істотно впливають на встановлення та обсяг його повноважень. Діючим вважається той керівник, який зазначений в ЄДР, якщо, скажімо, контрагенти (треті особи) не знатимуть про зміну керівника та повноважень його попередника, що може вплинути на господарські зобов'язання (правочини) такого підприємства.

Проте функцію керівника підприємства може виконувати інша особа (заступник, інший працівник) за наявності відповідних документально оформлених повноважень.

А от як бути в ситуації, якщо заступник чи інша особа, яка може виконувати такі функції (з позиції засновників та самого керівника), на підприємстві відсутня?

В окремих випадках серед засновників ТОВ може бути більш ніж одна фізична особа. Це дозволяє прописувати відповідні правила щодо виконання функцій управління підприємством не в наказах чи довіреностях, а безпосередньо у статуті.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 99 ЦКУ та ст. 57 ГКУ виконавчий орган (чи орган управління) підприємства, його компетенція та склад встановлюються статутом.

При цьому статут може містити й положення щодо тимчасового виконання обов'язків керівника одним із засновників без встановлення винагороди чи з винагородою, зокрема положення про органи управління та їхню компетенцію. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству (ч. 4 ст. 57 ГКУ). Принаймні прямої заборони в чинному законодавстві не прописано, тож відповідні дії віддано на відкуп самим засновникам.

До ЄДР заносять, зокрема, такі відомості: «Прізвище, ім'я, по батькові, дата обрання (призначення) осіб, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи».

Але це не обов'язково має бути одна особа — підписувачем може бути як керівник, так і, наприклад, один із засновників-фізосіб. У такому разі засновник-підписант набуває прав та обов'язків діяти від імені юрособи без довіреності з усіх питань госпдіяльності.2

Відповідні відомості можуть бути включені до статуту або прописані протоколом зборів.

І якщо статутом прямо передбачено виконання функцій керівника за його відсутності засновником без нарахування зарплати, підстав для нарахування податків і зборів немає. Отже, ні ПДФО та військовий збір, ні ЄСВ тут сплачувати не треба, навіть зважаючи на обов'язок сплачувати ЄСВ з розміру мінімальної заробітної плати3, тому що немає бази нарахування єдиного внеску. Адже такою базою є сума заробітної плати, а її, з огляду на умови запитання, не нараховують і не виплачують.

1 Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

2 У цьому разі йдеться про вчинення юридичних дій від імені підприємства. При цьому слід розуміти, що виконувати функції директора без зазначення відповідних відомостей в ЄДР засновник не може (див. «ДК» №42/2014).

3 Частина 5 ст. 8 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Відповідні роз'яснення наведено й ДФСУ у ЗІР, підкатегорія 301.04.01: «У разі якщо працівник, що одночасно є власником, виконував певну роботу на умовах трудового договору, укладеного відповідно до вимог ст. 21, 24 КЗпП, то йому повинна бути виплачена заробітна плата (згідно з трудовим договором (контрактом)), розмір якої не може бути меншим за мінімальний, установлений законодавством.

У разі якщо установчими документами передбачено, що на період тимчасового припинення діяльності підприємства функцію керівника виконує його засновник і водночас не отримує за це винагороди (доходу), то ЄСВ не нараховується».

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру