• Посилання скопійовано

Суть справи

РРО — зашморг на шиї бізнесу
Час «Х» наближається. З 1 липня 2015 року платники ЄП 3-ї групи, а «єдиноподатники» 2-ї групи — з 1 січня 2016 р. будуть зобов'язані у разі приймання та здійснення готівкових розрахунків використовувати РРО. Підприємства сфери послуг лише тимчасово, до 1 липня 2015 року, звільняються від санкцій за здійснення розрахунків без застосування РРО. Поговоримо про те, що при цьому слід тримати в полі зору.

Коригування «старого мінусу» з ПДВ
Лютий цього року був надзвичайно важким періодом звітності для платників ПДВ у всіх відношеннях. Поговоримо про те, чи можна відкоригувати «долютневий мінус» з ПДВ, і якщо так, то як саме.

ТОП-10 помилок при виписуванні ПН
«Роботу над помилками» виконують не лише школярі. Не секрет, що правильний аналіз своїх та чужих помилок — це запорука підвищення ефективності та швидкості роботи бухгалтерських служб. Спробуймо проаналізувати 10 найтиповіших помилок, що їх допускають при виписуванні ПН.

Самостійно виготовлені товари: база для ПДВ
При реалізації самостійно виготовленої продукції перед платниками ПДВ нерідко постає запитання: як визначити ПЗ з ПДВ, якщо собівартість перевищує договірну вартість готової продукції? Адже база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів не може бути нижчою від їх собівартості. І як діяти, якщо собівартість таких товарів визначається після дати виникнення ПЗ з ПДВ?

Як придбати касовий апарат
Якщо вам за родом діяльності треба придбати і зареєструвати касовий апарат — ця стаття саме для вас. Уточнимо, що цей пристрій призначено для обліку коштів під час здійснення розрахункових операцій. Якщо ж ідеться про державний контроль за обігом коштів із використанням касових апаратів, такі касові апарати називаються фіскальними.

Електронні ПДВ-рахунки: актив чи ні?
Ще з минулого року, коли уряд заявив про намір запровадити систему електронного адміністрування та відкриття для платників ПДВ спеціальних рахунків для розрахунків з бюджетом і можливість зареєструвати ПН, у досвідчених бухгалтерів відразу виникли запитання щодо статусу таких рахунків. Чи будуть кошти на них активами платників податку і як їх відображати в обліку? На ці та інші запитання функціонування ПДВ-рахунків, з урахуванням норм чинного законодавства і останніх роз'яснень податківців, відповімо в статті.

Результат із мінусом у 2015 р.
З 1 січня 2015 року з ПКУ зникла спеціальна норма ст. 150, яка регламентувала алгоритм обліку від'ємного значення з податку на прибуток. Поговоримо про те, як обліковувати від'ємний результат, сформований уже за операціями 2015 року, та про можливість врахувати у результуючих показниках старі збитки.

Веб-сайт в обліку
Інтернет-магазин — це, певно, найпопулярніша тема стартап-компаній в умовах стрімкого розвитку інтернет-торгівлі. Проте питання обліку витрат при створенні та просуванні інтернет-проектів — як інтернет-магазинів, так і простих інформаційних сайтів-візиток — зумовлюють чимало запитань у їх бухгалтерських служб.

Облік ТЗВ: практичні питання
Транспортно-заготівельні витрати (ТЗВ) є частиною собівартості запасів. З огляду на низку особливостей, під час визначення розмірів, накопичення та списання ТЗР у читачів виникають запитання, відповісти на які спробуємо в статті.

Оренда: як передати ключі
Договір оренди не передбачає положення щодо повернення майна орендодавцю за актом приймання-передачі (лише при передачі приміщення в оренду). У зв'язку з несплатою орендної плати орендодавець розірвав договір оренди. Орендар склав розписку про передачу ключів від приміщення (офісу). Чи можна таку розписку вважати належним оформленням передачі майна орендодавцю? Чи можна за нею у разі потреби пред'явити претензії?

До змісту номеру