• Посилання скопійовано

Про надання роз'яснення [щодо речових прав на чуже майно] (витяг)

Лист Державного агентства земельних ресурсів України від 28.08.2014 р. №28-28-0.17-10415/2-14

Про надання роз'яснення [щодо речових прав на чуже майно] (витяг)

Суттєво. Держземагентство навело основні положення законодавства щодо речових прав на чуже майно.

! Користувачам земельних ділянок

<...> Частиною першою статті 395 Цивільного кодексу України встановлено, що речовими правами на чуже майно є, зокрема, право користування (сервітут), право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право забудови земельної ділянки (суперфіцій).

Види права земельного сервітуту визначені статтею 99 Земельного кодексу України.

Відповідно до статті 413 Цивільного кодексу України власник земельної ділянки має право надати її в користування іншій особі для будівництва промислових, побутових, соціально-культурних, житлових та інших споруд і будівель (суперфіцій). Таке право виникає на підставі договору або заповіту.

При цьому мета використання земельної ділянки повинна узгоджуватися із передбаченими у Державному земельному кадастрі відомостями про цільове призначення земельної ділянки. Адже використання земельної ділянки не за цільовим призначенням згідно зі статтею 141 Земельного кодексу України є однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою.

Строк користування земельною ділянкою державної чи комунальної власності для забудови не може перевищувати 50 років.

Згідно з положеннями статті 102-1 Земельного кодексу України право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій) може виникати на підставі договору між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для таких потреб, або на підставі заповіту.

Відповідно до статті 134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис), у тому числі з розташованими на них об'єктами нерухомого майна державної або комунальної власності, підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), крім випадків, установлених частиною другою цієї статті.

Відповідно до вимог статті 126 Земельного кодексу України право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Перший заступник голови А. КАДОМСЬКИЙ

До змісту номеру