• Посилання скопійовано

Коментар

До наказу Міністерства фінансів України від 14.11.2014 р. №1127

Нововведення в обліку платників

Однією з основних ідей адміністративної реформи, що здійснюється в Україні в останні роки, є те, що повноваженнями видавати нормативні документи серед органів центральної виконавчої влади наділяються лише Кабмін і міністерства. Інші центральні органи виконавчої влади — інспекції та служби, зокрема Державна фіскальна служба, — нормативних повноважень не мають. Отже, на сьогодні такі повноваження в сфері реалізації податкової політики належать до компетенції Мінфіну.

З 19.11.2014 р. (з дня опублікування в газеті «Урядовий кур'єр» №215) Мінфін наказами №1127 (див. «ДК» №48/2014) та №11301 вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів (Порядок №1588) та затвердив нове Положення про реєстрацію платників ПДВ. Такі зміни покликані привести зазначені документи у відповідність до прийнятих останнім часом законів, зокрема законів №1621, №1690, Закону про ВЕЗ «Крим», а також про тимчасові заходи на період проведення АТО.

1 Див. на нашому сайті: http://docs.dtkt.ua/doc/1209.2690.0, http://docs.dtkt.ua/doc/1209.2710.0.

Порядок обліку платників податків

Зняття з обліку самозайнятих осіб. Зміни, внесені Наказом №1127 до Порядку №1588, стосуються зняття з обліку фізосіб-підприємців за їхнім рішенням, а також зняття з обліку підприємців та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність відповідно до Постанови №541. Згідно з новою редакцією ст. 47 Закону про держреєстрацію (чинна з 07.07.2014 р.), реєстрація припинення ФОП відбувається не пізніше наступного робочого дня після надання держреєстратору реєстраційної картки на проведення державної реєстрації припинення підприємця.

Проте до коментованих змін мала місце неузгодженість щодо того, як відбувається зняття з обліку підприємця у контролюючих органах. Адже фактично така особа не має статусу підприємця з наступного робочого дня після надання реєстраційної картки держреєстратору, але ще перебуває на обліку в податковому органі за місцем своєї реєстрації.

Так от, зняття підприємців з обліку відбувається у порядку, визначеному п. 11.32 Порядку №1588. Дата зняття з обліку підприємця відповідає даті отримання повідомлення державного реєстратора про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. Для фізосіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, потрібна наявність документально підтвердженої інформації відповідного державного органу (свідоцтва, дозволи, сертифікати тощо), який реєструє таку діяльність (та/або, як і раніше, заяви за формою №8-ОПП «Заява про ліквідацію або реорганізацію платника податків» та довідки за формою №4-ОПП — ця довідка для таких осіб є свідоцтвом про реєстрацію у контролюючому органі) — пп. 2 п. 11.32 оновленого Порядку №1588.

Логічно зазначено, що після держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособа продовжує обліковуватися у контролюючих органах як звичайна фізособа, яка в минулому отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності. І відповідальність за своє «минуле» особа несе своїм майном (у разі погашення ПЗ та податкового боргу підприємця). Зверніть увагу: колишній підприємець має обов'язок відзвітувати за звітний рік, у якому припинено держреєстрацію. Хоча дивно — приміром, якщо фізособа є платником ЄП 3-ї або 5-ї групи, відповідно, звітує поквартально, виходить, їй слід звітувати до кінця року?

У зв'язку з такими змінами оновлено форми деяких додатків — усі вони тепер стосуються припинення реєстрації юросіб, тому що фізособи тепер перевіряються вже після припинення їхнього підприємницького статусу.

Облік платників податків на тимчасово окупованій території. Платники податків, які на 19.11.2014 р. мають місцезнаходження (місце проживання) на тимчасово окупованій території України, обліковуються в органах ДФСУ з ознакою «суб'єкт вільної економічної зони «Крим». Такі платники (крім платників податків, які перебувають на обліку в органах, що здійснюють супроводження великих платників податків1, та відокремлених підрозділів тих юросіб, що мають місцезнаходження на іншій території України) до 20.12.2014 р. переводяться на обслуговування до Генічеської об'єднаної ДПІ Головного управління ДФС у Херсонській області.

1 Критерії великих платників податків установлено у пп. 14.1.24 ПКУ та відповідно до п. 64.7 ПКУ платника включено до Реєстру великих платників податків.

«Кримські» відокремлені підрозділи та великі платники, які на 19.11.2014 р. мають місцезнаходження на тимчасово окупованій території України, протягом місяця переводяться до контролюючих органів ДФСУ за основним місцем обліку головного підприємства або на облік до контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків. Під час таких переведень до Єдиного реєстру надсилаються дані про зміну контролюючого органу вищезазначених платників.

Облік платників податків на території АТО. Платники податків, які перебувають на території проведення АТО або тимчасово неконтрольованої території (на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження), у разі зміни місцезнаходження (місця проживання) переводяться на облік до територіального органу ДФСУ в областях чи в м. Києві з урахуванням такого:

— платників, які змінили місцезнаходження/місце проживання до 19.11.2014 р. та не були взяті на облік за новим місцезнаходженням/місцем проживання, беруть на облік протягом двох днів після набрання чинності Наказом №1127 (до 21.11.2014 р.);

— платників податків, які змінили місцезнаходження/місце проживання після 19.11.2014 р., беруть на облік за основним місцем обліку не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з Єдиного держреєстру чи заяв від платників податків.

Отже, прийнявши рішення про зміну місцезнаходження, платник податків повинен звернутися до держреєстратора або до територіального органу ДФСУ чи м. Києва із заявою за формою №1-ОПП (для юросіб) або за формою №5-ОПП (для фізосіб) із позначкою «Зміни». До речі, заява за формою №1-ОПП тепер може не скріплюватися печаткою (зміни до п. 4.11 Порядку №1588).

Нове Положення про реєстрацію платників ПДВ

Наказом №1130 затверджене і 19.11.2014 р. набрало чинності нове Положення про реєстрацію платників ПДВ (далі — Положення №1130). Із набранням ним чинності скасовано попереднє Положення, яке було затверджене наказом Міндоходів від 16.01.2014 р. №26.

Істотних змін до порядку реєстрації платників ПДВ новим положенням не передбачено — в основному вони є редакційними та пов'язані зі змінами в ПКУ та вимогою пп. 3 п. 12.3 ст. 12 Закону про ВЕЗ «Крим». Так, наприклад, у п. 7.4 Положення №1130 з'явилося правило, відповідно до якого платник ПДВ може подати запит про надання витягу з Реєстру платників ПДВ в електронній формі. Раніше такий запит подавався особисто або надсилався поштою. Витяг надається безоплатно та беззастережно.

У зв'язку з реорганізацією Міндоходів у п. 2.3 Положення №1130 передбачено, що формує та веде Реєстр платників ПДВ Державна фіскальна служба України.

Критерій реєстрації платника ПДВ. У зв'язку зі зміною відповідно до Закону №1621 з 01.01.2015 р. змінено критерії для обов'язкової реєстрації платника ПДВ (граничну суму з 300 тис. до 1 млн грн протягом останніх 12 місяців), у пункті 3.3 Положення №1130 Мінфін обмежився загальною нормою, що відсилає до п. 181.1 ПКУ.

На сьогодні коаліційна угода, проект якої був оприлюднений представниками партій, що пройшли до парламенту, вже підписана. У згаданому проекті містилися узгоджені позиції щодо скасування Закону №1621 (який запроваджує з 1 січня 2014 р. систему електронного адміністрування ПДВ). Тож навіть у разі, якщо цей Закон не набере чинності, у новому Положенні №1130 залишиться загальне посилання на норми ПКУ щодо критеріїв для реєстрації. Щоправда, в новій формі витягу з реєстру платника ПДВ з'явився новий рядок: реквізити рахунка в системі електронного адміністрування ПДВ (додаток 13 до Положення №1130).

Анулювання реєстрації платників з Криму. Згідно з п. 5.7 Положення №1130, за рішенням податкових органів анулюється реєстрація платників ПДВ, що станом на 31.05.2014 р. мали місцезнаходження та перебували на обліку в податкових органах Криму та м. Севастополя (що є окремою адміністративно-територіальною одиницею). Відновити реєстрацію платника ПДВ такі особи зможуть після евакуації особи на іншу територію України, що означає зміну місцезнаходження (місця проживання) (п. 5.15 Положення №1130, додатково див. зміни до Порядку №1588). І фактично це буде «нова особа» — платник ПДВ.

Також згаданим пунктом передбачено, що рішення про анулювання реєстрації платників ПДВ за новою формою №7-РПДВ може прийматися не лише для кожного платника окремо, а одне для кількох платників. У цьому разі колишньому платнику ПДВ видається засвідчена копія відповідного рішення та витяг із переліку з даними стосовно цієї особи.

Платники ПДВ за угодою про розподіл продукції. Законом №1690 внесено зміни щодо вдосконалення оподаткування інвестиційної діяльності, частина яких стосується ст. 337 ПКУ, щодо особливостей сплати ПДВ. Положення №1130 враховує такі зміни, зокрема норми п. 337.3 ПКУ про вимогу обов'язкової реєстрації платником ПДВ нового інвестора. Відповідно, якщо у багатосторонній угоді про розподіл продукції з'являється новий інвестор, але за такою угодою всі інвестори, які не діють як оператори, вже зареєстровані платниками ПДВ, такий новий інвестор зобов'язаний подати реєстраційну заяву для реєстрації платником ПДВ до 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем, у якому така особа набула прав та обов'язків інвестора. Отже, на таку особу покладено обов'язок ведення окремого податкового обліку з ПДВ.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про ВЕЗ «Крим» — Закон України від 12.08.2014 р. №1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».
  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».
  • Закон №1621 — Закон України від 31.07.2014 р. №1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України».
  • Закон №1690 — Закон України від 07.10.2014 р. №1690-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування інвестиційної діяльності».
  • Наказ №1127 — Наказ Мінфіну від 14.11.2014 р. №1127 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів».
  • Наказ №1130 — Наказ Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість».
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.
  • Постанова №541 — Постанова КМУ від 16.10.2014 р. №541 «Про порядок припинення підприємницької діяльності та незалежної професійної діяльності особами, які переселилися з тимчасово окупованої території, за їх рішенням».

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»,
Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру