• Посилання скопійовано

Суть справи

Електронне адміністрування ПДВ-2015
Чим ближче січень 2015 року, тим запеклішими стають обговорення слабких сторін та відвертих недоліків механізму адміністрування ПДВ із використанням електронних рахунків. Здається, адептів нового формату ПДВ-адміністрування можна порахувати на пальцях однієї руки. Та, як би там не було, наразі ми очікуємо електронного адміністрування ПДВ і дамо відповіді на запитання передплатників, що надійшли на нашу «Гарячу лінію».

Скасування довіреностей на одержання цінностей
Наказом Мінфіну від 30.09.2014 р. №987, який зареєстровано в Мін'юсті і який набирає чинності з 01.01.2015 р., передбачено скасування довіреностей на одержання цінностей, що існували та використовувалися в госпдіяльності майже 20 років. Враховуючи такі зміни, з наближенням нового року слід замислитися над порядком підтвердження на практиці повноважень осіб, які отримують цінності, і розробити необхідні інструкції для осіб, які здійснюють їх відпуск.

Новорічні подарунки дітям працівників
Як зазначав на своєму сайті ФСС з ТВП, коштів на придбання новорічних подарунків дітям у бюджеті Фонду на 2014 р. немає. А це означає, що багато дітей залишаться без традиційного пакунка з ласощами та сувенірами від Діда Мороза, що їх батьки приносять з роботи додому. Утім, роботодавці самі зможуть профінансувати такі подарунки, і це буде настільки в дусі Різдва! А як відобразити цю операцію в обліку, розповімо далі.

Нововведення в обліку платників
Однією з основних ідей адміністративної реформи, що здійснюється в Україні в останні роки, є те, що повноваженнями видавати нормативні документи серед органів центральної виконавчої влади наділяються лише Кабмін і міністерства. Інші центральні органи виконавчої влади — інспекції та служби, зокрема Державна фіскальна служба, — нормативних повноважень не мають. Отже, на сьогодні такі повноваження в сфері реалізації податкової політики належать до компетенції Мінфіну.

ДФСУ про військовий збір
Уже чотири місяці в Україні справляється військовий збір. За цей час у платників виникло чимало запитань щодо порядку його сплати і щодо того, які виплати оподатковуються збором. ДФСУ відповіла на багато які з них. Ми вивчили позицію ДФСУ з цих питань та систематизували їх у статті.

Послуги нерезиденту — курс для обліку
Від орендаря-нерезидента отримано передоплату за оренду будівельної техніки. Яка дата виникнення ПЗ з ПДВ та який курс валюти слід враховувати, якщо валюта потрапляє на розподільчий рахунок, а згодом частину коштів перераховують на поточний валютний рахунок підприємства? Як ця операція відображається в бухобліку?

Автоматичне відшкодування ПДВ у 2015 році
З 01.01.2015 р. змінюється система критеріїв, відповідність яким дає право на автоматичне бюджетне відшкодування. Мінфін видав новий порядок застосування таких критеріїв, який ми розглянемо в цій статті.

Сплата ЄСВ не на той рахунок
Підприємство помилково перерахувало суму ЄСВ на неналежний бюджетний рахунок. Як виправити цю помилку і повернути кошти?

До змісту номеру