• Посилання скопійовано

Що нового

Обов'язковий продаж валютних надходжень продовжено до 2 грудня

! Банкам та їх клієнтам

Національний банк України ухвалив рішення про продовження строків обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті та зменшення строків розрахунків за операціями з експорту/імпорту товарів.

Так, вимогу щодо продажу валютних надходжень на рівні 75% продовжено до 2 грудня. Решта надходжень в іноземній валюті залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів і використовується ними відповідно до правил валютного регулювання.

Постанова Національного банку України від 20.11.2014 р. №734
чинна з 22.11.2014 р. до 02.12.2014 р. включно


Підписано Закон про внутрішньо переміщених осіб

! Переселенцям

Президент України підписав Закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Відповідно до Закону внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, який постійно проживає в Україні, якого змусили або який самостійно покинув своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Так, факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Для отримання довідки внутрішньо переміщена особа має звернутися до структурного підрозділу місцевої держадміністрації з питань соціального захисту населення за місцем фактичного проживання із заявою про отримання зазначеної довідки.

Крім того, зазначається, що реєстрація внутрішньо переміщеною особою юрособи (за умов її входження до складу засновників такої юрособи) або реєстрація такою внутрішньо переміщеною особою ФОП здійснюється за її заявою та за спрощеною процедурою (без вимог, що застосовуються за звичайної процедури) за місцем фактичного проживання такої особи у відповідному територіальному органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію юросіб та ФОП, на підставі довідки про взяття на облік із відміткою про її реєстрацію територіальним підрозділом органу державної виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції).

Закон України від 20.10.2014 р. №1706-VII чинний з 22.11.2014 р.


Нові форми звітності зі статистики технологій та інновацій

! Юрособам, які займаються ремонтом та промисловими видами діяльності

Держстат затвердив нові форми державних статспостережень зі статистики технологій та інновацій, а саме:

1) форму державного статистичного спостереження №1-технологія (річна) «Звіт про створення та використання передових технологій та об'єктів права інтелектуальної власності». Форма поширюється на юридичних осіб, які здійснюють виробничу діяльність, технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів, поштову та кур'єрську діяльність, діяльність у галузі транспорту, складського господарства, інформації та телекомунікації, архітектури та інжинірингу, надають послуги технічного консультування (у частині діяльності конструкторських і проектних організацій), здійснюють технічні випробування та дослідження (у частині діяльності випробувальних лабораторій і станцій), наукові дослідження та розробки, регулювання та сприяння ефективному веденню економічної діяльності, здійснюють діяльність у галузі вищої освіти, охорони здоров'я (у частині діяльності закладів охорони здоров'я ІІІ рівня: обласні лікарні, спеціалізовані центри, науково-дослідні установи НАМН і МОЗ), діяльність професійних громадських організацій (у частині діяльності товариств винахідників і раціоналізаторів), ремонт комп'ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку;

2) форму державного статистичного спостереження №1-інновація (річна) «Обстеження інноваційної діяльності промислового підприємства». Форма поширюється на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичних осіб, які займаються промисловими видами діяльності.

Накази Держстату від 13.11.2014 р. №342 та від 11.11.2014 р. №332


Як перереєструвати авто, зареєстроване у Криму?

! Власникам авто, зареєстрованих у Криму

МВС повідомило, що на території України в центрах надання послуг ДАІ будь-які дії, пов'язані з перереєстрацією транспортних засобів, можливі тільки за умови наявності підтвердних документів щодо реєстрації їх на території України.

Тобто, щоб перереєструвати ТЗ, власник повинен надати до будь-якого центру надання послуг ДАІ паспорт громадянина України, ідентифікаційний номер платника податків, національне свідоцтво про реєстрацію ТЗ та пред'явити авто з номерними знаками, виданими на території нашої держави.

Роз'яснення МВС від 19.11.2014 р.


Спрощено перереєстрацію підприємців із зони АТО

! Підприємцям із зони АТО

Мін'юст установив, що держреєстратори територіальних органів Мін'юсту в областях та м. Києві проводять реєстрацію фізосіб, які хочуть стати підприємцями, за адресою тимчасового проживання без вимоги наявності прописки за місцем проведення реєстраційних дій.

Проведення реєстраційних дій, пов'язаних зі зміною складу засновників (учасників) та керівника юридичної особи, місцезнаходженням якої є територія проведення антитерористичної операції, у період її проведення забороняється.

Держреєстратори протягом 10-ти робочих днів з дати реєстрації таких змін забезпечують надсилання документів, поданих для їх проведення, за новим місцезнаходженням юридичної особи або за новим місцем проживання фізичної особи — підприємця, якщо воно не збігається з місцем їх подання.

Взяття на облік реєстраційних справ за допомогою програмних засобів ведення Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців здійснюється у день отримання відповідних документів.

Держреєстратори, які провели реєстраційні дії, протягом трьох місяців після завершення антитерористичної операції забезпечують надсилання документів, поданих для проведення цих дій, державним реєстраторам юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців реєстраційних служб територіальних органів Міністерства юстиції за місцезнаходженням/місцем проживання юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Наказ Мін'юсту від 05.11.2014 р. №1849/5 чинний з 19.11.2014 р.


Затверджено порядок роботи з електронними документами

! Підприємствам, установам, організаціям

Мін'юст затвердив Порядок роботи з електронними документами у діловодстві та їх підготовки до передавання на архівне зберігання.

Порядком визначено загальні вимоги щодо впровадження електронного документообігу із застосуванням електронного цифрового підпису, організації роботи з електронними документами у діловодстві в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності та щодо їх підготовки до передавання на архівне зберігання.

Так, установи зобов'язані створювати документи постійного та тривалого (понад 10 років) зберігання у двох формах: паперовій та електронній.

Створення документів з кадрових питань (особового складу) в електронній формі погоджується з відповідною державною архівною установою, архівним відділом міської ради.

Вимоги щодо автоматизації в установі конкретних документаційних процесів, а також рівня їх автоматизації регламентуються інструкцією з діловодства установи.

Електронний документ має бути оформлений за загальними правилами документування і мати реквізити, що встановлені для аналогічного документа з паперовим носієм інформації.

Оформлення реквізитів організаційно-розпорядчих електронних документів здійснюється електронними засобами документування інформації з урахуванням вимог Національного стандарту України «Державна уніфікована система документації».

Наказ Мін'юсту від 11.11.2014 р. №1886/5
набере чинності з дня опублікування
(станом на 25.11.2014 р. не опублікований)


Податківці не мають права штрафувати за валютні порушення

! СГД

Нагадаємо, що Указом Президента №734/99 податківців уповноважено застосовувати до резидентів та нерезидентів, винних у порушенні правил валютного регулювання і валютного контролю, санкції згідно з п. 2 ст. 16 Декрету КМУ від 19.02.93 р. №15-93.

Проте ДФСУ зазначає, що відповідно до правової позиції ВСУ (постанова від 07.02.2012 р. у справі №21-904а10) єдиним орган, який уповноважений застосовувати фінансові санкції до резидентів та нерезидентів, винних, зокрема, у здійсненні операцій з валютними цінностями без одержання генеральної/індивідуальної ліцензії, є Нацбанк.

Положення Указу не підлягають застосуванню, оскільки суперечать обмеженням, установленим пунктом 4 Перехідних положень Конституції України, та необґрунтовано створюють протиріччя у правовому регулюванні відносин.

З огляду на це ДФС наголошує, що застосування санкцій за вищезазначені порушення не належить до її повноважень.

Лист ДФСУ від 10.11.2014 р. №9929/7/99-99-10-02-02-17


Оприлюднено нову форму податкової накладної на 2015 рік

! Платникам ПДВ

Ще не встигла набрати чинності нещодавно затверджена форма податкової накладної, як Мінфін уже поспішив внести до неї зміни та викласти у новій редакції порядок її заповнення.

Так, шапка нової податкової накладної складатиметься з двох граф:

— «Складається оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції»;

— «Не видається покупцю (тип причини)».

У самій формі накладної колонка 5 «Одиниця виміру товару/послуги» складатиметься з двох граф: «Умовне позначення (українське)» (5.1) та «Код» (5.2), які заповнюватимуться відповідно до Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку (КСПОВО), чинного на дату складання податкової накладної.

Крім того, внесено зміни до Порядку заповнення податкової накладної, який діятиме з 1 грудня 2014 року. Ці зміни стосуються порядку заповнення податкової накладної на операцію з постачання інвестору товарів/послуг у межах виконання багатосторонньої угоди про розподіл продукції. Зокрема, встановлено, що:

— при виконанні багатосторонньої угоди про розподіл продукції за участю кількох інвесторів податкова накладна може складатись як оператором, так і інвесторами, якщо всі інвестори зареєстровані платниками податку;

— у разі складання оператором інвестору в межах виконання багатосторонньої угоди про розподіл продукції податкової накладної в рядках такої ПН, відведених для заповнення даних продавця, оператор зазначає власні дані, а в рядках, відведених для заповнення даних покупця, — дані інвестора. У графі «Вид цивільно-правового договору» такої податкової накладної зазначаються «Угода про розподіл продукції», дата та номер такої угоди. Графи 4 — 12 не заповнюються.

Отже, з 1 грудня користуватимемося формою податкової накладної, затвердженою наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. №957. А вже з 1 січня 2015 року матимемо нову електронну ПН та порядок її заповнення.

Наказ Мінфіну від 14.11.2014 р. №1129 чинний з 01.12.2014 р.


Авансові внески при виплаті дивідендів: порядок зарахування

! Платникам податку на прибуток

Державна фіскальна служба роз'яснила питання щодо зарахування авансових внесків при виплаті дивідендів у рахунок сплати авансових внесків з податку на прибуток.

Так, зазначено, що сума авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів у звітному періоді зараховується у зменшення сум нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток у декларації за підсумками звітного періоду з перенесенням суми перевищення до складу наступних податкових періодів.

При цьому сума не врахованого у зменшення нарахованої суми податкових зобов'язань із податку на прибуток залишку авансових внесків із податку на прибуток при виплаті дивідендів у звітному періоді не формує надміру сплачену суму податку у звітному періоді, а акумулюється у декларації звітного періоду та переноситься на зменшення податкових зобов'язань із податку на прибуток наступних податкових періодів.

Лист ДФСУ від 12.11.2014 р. №10346/7/99-99-15-02-01-17


Спрощено процедуру оформлення спадщини

! Громадянам

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань спадкування)».

Закон спрощує процедуру оформлення спадщини і реєстрації прав громадян на успадковане ними нерухоме майно, насамперед на селі. Тепер мешканці сільських населених пунктів зможуть оформити необхідні документи за місцем проживання.

Крім того, Законом скасовується обов'язкове проведення оцінки майна і встановлюється нульова ставка оподаткування у разі спадкування майна спадкоємцями першої та другої черги. Тобто в разі оформлення спадку від чоловіка-дружини, батьків-дітей, баби-діда, брата-сестри.

Закон України №1709-VII
набере чинності з дня опублікування
(станом на 25.11.2014 р. не опублікований)


Який розмір держмита за посвідчення спадкового договору?

! Спадкоємцям

ДФСУ нагадала, що за спадковим договором одна сторона (набувач) зобов'язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача) і в разі його смерті набуває права власності на майно відчужувача.

Спадковий договір укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. За нотаріальне посвідчення державним нотаріусом договорів відчуження житлових будинків, квартир, кімнат, дач, садових будинків, гаражів, інших об'єктів нерухомого майна, що перебувають у власності громадянина, який здійснює таке відчуження, а також за посвідчення інших договорів, що підлягають оцінці, справляється державне мито за відповідною ставкою.

Розмір державного мита при нотаріальному посвідченні спадкового договору становить 1% від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що діє на день сплати.

Роз'яснення ДФСУ від 03.11.2014 р.


Орендна плата не оподатковується військовим збором

! СГ — орендарям нерухомості у фізосіб

ДФСУ нагадала, що об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, зокрема, у формі зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Оскільки під об'єктом оподаткування військовим збором слід розуміти дохід, який нараховується платнику податків у зв'язку з відносинами трудового найму, сума доходу, нарахованого у вигляді орендної плати, що виплачується суб'єктом господарювання за договором оренди нерухомого (рухомого) майна фізичній особі, не є об'єктом оподаткування військовим збором.

Роз'яснення ДФСУ від 14.11.2014 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру