• Посилання скопійовано

Щодо оплати праці на рівні мінімальної заробітної плати

Лист Державної інспекції України з питань праці від 15.09.2014 р. №32-21/01-1715

Щодо оплати праці на рівні мінімальної заробітної плати

Суттєво. Оплата праці на рівні мінімальної заробітної плати допустима тільки для простої некваліфікованої праці — професій, які передбачені розділом 9 Класифікатора професій «Найпростіші професії».

! Роботодавцям

Державна інспекція України з питань праці розглянула лист <...> і повідомляє.

На сьогодні відповідальність за порушення законодавства про працю, в тому числі використання найманої праці без належного оформлення, передбачена статтями 172 і 173 Кримінального кодексу України та частиною першою статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Порядок нарахування податку на доходи фізичних осіб не входить до повноважень Держпраці України.

Відповідно до статті 95 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України) мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).

Статтею 96 КЗпП України встановлено, що основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники).

Тарифна система оплати праці використовується для розподілу робіт залежно від їх складності, а працівників — залежно від їхньої кваліфікації та за розрядами тарифної сітки. Вона є основою формування та диференціації розмірів заробітної плати.

Формування тарифної сітки (схеми посадових окладів) провадиться на основі тарифної ставки робітника першого розряду, яка встановлюється у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, та міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів).

Таким чином, оплата праці на рівні мінімальної заробітної плати допустима тільки для простої некваліфікованої праці. Назви таких професій передбачені розділом 9 Класифікатора професій «Найпростіші професії».

Встановлення оплати праці працівникам інших професій, передбачених 1 — 8 розділами Класифікатора професій, є порушенням законодавства про працю, а саме статті 96 КЗпП України.

Включення до трудових договорів умов, що погіршують порівняно з чинним законодавством становище працівника, є недопустимим (стаття 16 КЗпП України).

Директор Департаменту контрольно-наглядової діяльності з питань праці В. САЖІЄНКО

До змісту номеру