• Посилання скопійовано

Щодо збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування

Лист Міністерства фінансів України від 07.11.2014 р. №31-11150-16-10/28351

Щодо збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування

Суттєво. Під час утримання податку на доходи фізичних осіб зі суми нарахованих в іноземній валюті процентів уповноважений банк не здійснює операцій купівлі іноземної валюти.

! Банкам

Міністерство фінансів України розглянуло лист Національного банку України від 21.10.2014 р. №12-309/60774 щодо сплати збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з купівлі іноземної валюти під час здійснення операцій нарахування (утримання) податку на доходи фізичних осіб з процентів на валютні вклади та повідомляє.

Відповідно до Податкового кодексу України банк виконує функції податкового агента під час нарахування на користь фізичних осіб процентів на суми вкладних (депозитних), поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, крім поточних рахунків, на які на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат.

Відповідно до пункту 164.4 статті 164 Податкового кодексу України під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) доходів.

Таким чином, під час утримання податку на доходи фізичних осіб зі суми нарахованих в іноземній валюті процентів уповноважений банк не здійснює операцій купівлі іноземної валюти.

Заступник міністра Д. ФУДАШКІН

До змісту номеру