• Посилання скопійовано

Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 29 серпня 2014 року №540

Постанова Правління Національного банку України від 12.11.2014 р. №722
Чинна з 15.11.2014 р.

Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 29 серпня 2014 року №540

Суттєво. НБУ визначив випадки, коли кредити чи позики в іноземній валюті за договорами з нерезидентами можуть бути погашені достроково.

! Банкам і їхнім клієнтам

Відповідно до вимог статті 99 Конституції України, статей 7, 25, 44, 45, 56 Закону України «Про Національний банк України», Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» Правління Національного банку України постановляє:

1. Унести до Постанови Правління Національного банку України від 29 серпня 2014 року №540 «Про введення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України» (зі змінами) такі зміни:

1) підпункт 1 пункту 1 доповнити новими абзацами такого змісту:

«Вимоги цього підпункту не поширюються на випадки дострокового погашення кредитів, позик:

залучених уповноваженими банками на умовах субординованого боргу, за умов спрямування достроково поверненого субординованого боргу на збільшення статутного капіталу уповноваженого банку-позичальника та отримання відповідного дозволу Національного банку України;

за рахунок коштів, що залучаються резидентом-позичальником за іншим кредитним договором (договором позики) з нерезидентом, якщо цей договір передбачає більш пізній строк виконання зобов'язань позичальника (повністю або частково) порівняно з умовами попереднього кредитного договору (договору позики)»;

2) доповнити постанову після пункту 2 новим пунктом такого змісту:

«3. Установити, що на період дії цієї постанови призупиняється застосування до уповноважених банків штрафних санкцій за порушення пункту 15 розділу I Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 10 серпня 2005 року №281, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 серпня 2005 року за №950/11230 (зі змінами)».

У зв'язку з цим пункти третій — п'ятий уважати відповідно пунктами четвертим — шостим.

2. Генеральному департаменту грошово-кредитної політики (Щербакова О. А.) довести зміст цієї постанови до відома територіальних управлінь Національного банку України та банків України для використання в роботі, а банкам України — до відома їхніх клієнтів.

3. Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Голова В. ГОНТАРЕВА

До змісту номеру