• Посилання скопійовано

Коментар

До закону України від 07.10.2014 р. №1690-VII

Автоматичне бюджетне відшкодування. Одним із критеріїв права на отримання автоматичного бюджетного відшкодування було володіння необоротними активами, залишкова балансова вартість яких на звітну дату, за даними податкового обліку, перевищує у 12 разів суму податку, заявлену до відшкодування (пп. 200.19.3 ПКУ). Завдяки змінам з 01.01.2015 р. буде достатнім перевищення тільки у 3 рази.

Норма п. 200.6 ПКУ давала можливість платникам податків переносити суму бюджетного відшкодування з ПДВ на зменшення ПЗ наступних звітних періодів (ряд. 23.2). У 2015 році такої можливості не передбачається: сума бюджетного відшкодування спрямовуватиметься винятково на розрахунковий рахунок платника податків.

Строк проведення камеральної перевірки. Платники податку, які протягом попередніх 36 послідовних місяців відповідали критеріям, затвердженим Постановою КМУ від 25.01.2012 р. №73 (фактично йдеться про своєчасне подання податкової звітності протягом 3-х послідовних років), вважаються такими, що мають позитивну податкову історію. Для них весь 2014 рік строк проведення камеральних перевірок становив 5 к. д. Надалі цю норму видаляють.

Інвестори та розподіл продукції. Зміни стосуються і порядку оподаткування інвесторів та угод про розподіл продукції. Ключовим фактором з метою оподаткування є визначене в угоді про розподіл продукції співвідношення між інвесторами (якщо угода є багатосторонньою). Крім того, в договорі можна прописати, чи треба реєструватися платниками ПДВ усім інвесторам багатосторонньої угоди, чи достатньо зареєструватися тільки оператору (п. 335.2 ПКУ). Про прийняття такого рішення оператор повідомляє контролюючі органи за своїм місцем реєстрації та місцем реєстрації всіх без винятку інвесторів. Для реєстрації платниками ПДВ усі учасники подають реєстраційні заяви в одному звітному (податковому) періоді до 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем, у якому набуто статусу інвестора (п. 337.3 ПКУ).

У разі коли до угоди долучається новий інвестор і вона передбачає реєстрацію платником ПДВ усіх інвесторів, новий учасник подає реєстраційну заяву для реєстрації платником податку на додану вартість за угодою до 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем, у якому така особа набула прав та обов'язків інвестора (п. 337.3 ПКУ).

Як і раніше, оператор за багатосторонньою угодою має право на весь податковий кредит, оплачений (нарахований) інвесторами (п. 337.4 ПКУ). Від'ємний результат з ПДВ за угодою може стати ПК з ПДВ кожного з інвесторів. Для цього оператор виписує податкові накладні1 на інвесторів, розподіляючи такий ПДВ відповідно до їхньої частки в багатосторонній угоді (про такий розподіл оператор має повідомити контролюючі органи за місцем обліку оператора та за місцем обліку кожного інвестора, якому була виписана ПН, протягом 10 календарних днів). А для оператора такий ПДВ стає податковим зобов'язанням. Строк на включення такої ПН до обліку інвестора — всього лише 90 днів із дня її виписування.

1 З 01.01.2015 р. вони підлягають обов'язковій реєстрації в Єдиному реєстрі.

Якщо за результатами податкової перевірки або внаслідок самостійного виправлення помилок оператором сума від'ємного значення ПДВ, що була розподілена між інвесторами, зменшується, то:

а) оператор зменшує суму ПЗ за результатами поточного звітного (податкового) періоду та надсилає інвестору РК до раніше наданої ПН;

б) інвестор зменшує суму ПК за результатами звітного (податкового) періоду, в якому отримано РК, — звісно, якщо він скористався правом на такий ПК з ПДВ.

До речі, і інвестори, і оператор мають право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ у повному обсязі, в порядку та строки, передбачені угодою про розподіл продукції, затвердженою КМУ.

Зміни набрали чинності з 08.11.2014 р., а в частині автоматичного бюджетного відшкодування та строків проведення камеральної перевірки запрацюють з 01.01.2015 р.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру