• Посилання скопійовано

Про оподаткування податком на додану вартість гумових медичних рукавичок

Лист Державної фіскальної служби України від 07.11.2014 р. №9904/7/99-99-25-02-03-17

Про оподаткування податком на додану вартість гумових медичних рукавичок

Суттєво. Гумові медичні рукавички при ввезенні на митну територію України оподатковуються ПДВ за ставкою 7%.

! Імпортерам гумових рукавичок медичного призначення

З метою забезпечення принципів здійснення державної митної справи в Україні, зокрема забезпечення законності, спрощення торгівлі, єдиного порядку переміщення товарів через митний кордон України тощо, надаємо роз'яснення про оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання на митну територію України гумових рукавичок медичного призначення.

Відповідно до Закону України від 19.09.2013 р. №584-VII «Про Митний тариф України» у товарній підкатегорії 4015 11 00 00 класифікуються хірургічні рукавички з гуми, які згідно з поясненнями до товарної підпозиції 4015 11 мають високий опір роздиранню та зазвичай постачаються в стерильних упакуваннях. Найточнішим синонімом слову «зазвичай» у цьому реченні буде слово «переважно». Тобто хірургічні рукавички можуть постачатися також і в нестерильних умовах.

У додаткових поясненнях до товарної категорії 4015 11 00 зазначається про те, що ця товарна категорія не обмежується хірургічними рукавичками у стерильних упакуваннях. Вона також включає рукавички, які відповідають вимогам стандартів E №455-1 і E №455-2 або еквівалентних стандартів.

З огляду на вищевикладене та з урахуванням роз'яснень Секретаріату з Гармонізованої системи Всесвітньої митної організації, а також попередніх класифікаційних рішень (European Binding Tariff Information), які прийняті митними адміністраціями країн — членів Європейського Союзу, роз'яснюємо, що гумові стерильні та нестерильні медичні рукавички (наприклад, латексні оглядові стерильні, рукавички латексні оглядові нестерильні припудрені, рукавички медичні оглядові нітрилові (з бутадієн-нітрильного каучуку) нестерильні неприпудрені, рукавички медичні оглядові латексні нестерильні неприпудрені та інші), які за своїми характеристиками відповідають вимогам стандартів E №455-1 і E №455-2 або еквівалентних стандартів, класифікуються у товарній підкатегорії 4015 11 00 00 згідно з УКТЗЕД.

Вищезазначені медичні рукавички, які класифікуються за кодом 4015 11 00 00, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 03.09.2014 р. №410 «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митний території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків» обкладаються при ввезенні на митну територію України податком на додану вартість за ставкою 7% за умови, що ці рукавички:

1) мають відповідне маркування про їх призначення для використання з медичною метою;

2) включені до Державного реєстру медичної техніки і виробів медичного призначення.

Заступник голови А. МАКАРЕНКО

До змісту номеру