• Посилання скопійовано

Суть справи

Індивідуальні роз'яснення: батіг чи пряник?
Платник податків, що має справу з операціями, оподаткування яких урегульовано неоднозначно, по суті, змушений діяти на власний розсуд, застосовуючи неоднозначні податкові норми на свою користь (п. 56.21 ПКУ), а під час перевірки — наполягати на застосуванні правила щодо вирішення справи на його користь за наявності подвійного тлумачення законодавчої норми. Один із варіантів озвучування позиції податківців — отримати індивідуальне податкове роз'яснення.

Прокуратура по-новому
Парламентом прийнято, Президентом підписано і вже 25 жовтня офіційно опубліковано новий Закон від 14.10.2014 р. №1697-VII «Про прокуратуру» (далі — Закон), основна частина якого має набрати чинності з 25 квітня 2015 року. Цим законом передбачено докорінне реформування органів прокуратури, а також позбавлення їх функції загального нагляду. Про основні зміни в діяльності прокуратури, що цікавлять бізнес, поговоримо в статті. Звернімо також увагу на те, що Законом унесено зміни до всіх основних кодексів та низки інших законодавчих актів (загалом — до 68-ми законів), і значна частина цих змін уже набрала чинності з 26 жовтня 2014 р.

Розрахунки з СГ із Криму
Після набрання чинності Законом про ВЕЗ «Крим» постало чимало запитань щодо розрахунків із СГ із ВЕЗ «Крим». На частину з них дає відповідь НБУ у Постанові №699 (див. «ДК» №46/2014), що набрала чинності 05.11.2014 р.

Нова арифметика ПДВ
Про електронне адміністрування ПДВ з 01.01.2015 р. «ДК» писав уже не раз. Одне з нововведень — обмеження «зверху» суми ПДВ у податкових накладних, що їх продавець може зареєструвати в Єдиному реєстрі та видати покупцю. Таке обмеження досягається за допомогою формули, за якою і розраховуватиметься зазначена сума ПДВ. Проаналізуймо можливі варіанти розрахунку суми ПДВ, на яку можна зареєструвати і видати податкові накладні.

Втрата податкових накладних
Під час переїзду до іншого офісу була загублена папка з отриманими податковими накладними за IV квартал 2013 року. Податкової перевірки за цей період ще не було. Що треба зробити, щоб відновити ці документи? Що буде, якщо підприємство не встигне відновити всі накладні до початку податкової перевірки? Чи треба вносити зміни до податкової звітності з ПДВ, у якій такі податкові накладні було відображено, та зменшувати суми податкового кредиту з ПДВ за втраченими накладними?

Звітність з ПДВ для спецрежимників
Підприємства, що здійснюють діяльність у сфері сільського, лісового господарства або рибальства (далі — сільгосппідприємства) та є платниками ПДВ, мають право обрати для себе спеціальний режим оподаткування цим податком, за умови що вони відповідають критеріям, наведеним у ст. 209 ПКУ. Застосування спецрежиму з ПДВ дає можливість сільгосппідприємствам не сплачувати ПДВ до бюджету, а накопичувати його на своєму спеціальному рахунку для подальшого цільового використання у власній діяльності. ПДВ сплачується на спецрахунок на підставі податкової звітності з цього податку. Розгляньмо особливості складання такої звітності.

Надлишки товарів і єдиний податок
Підприємство — платник єдиного податку (далі — ЄП) проводить інвентаризацію перед складанням річної фінансової звітності. Вид діяльності підприємства — оптова торгівля. Під час інвентаризації виявили надлишки товару на складі, не підтверджені первинними документами. Як документально оформити такі надлишки, відобразити їх у бухгалтерському обліку і чи потрібно сплачувати єдиний податок з вартості такого товару?

З нового року — на нову систему
Суб'єкти господарювання, які бажають перейти із загальної на спрощену систему оподаткування з початку 2015 р., повинні до 16.12.2014 р. (включно) подати до податкового органу заяву про перехід на спрощену систему. Разом із заявою слід подати розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування. Розгляньмо деякі особливості такого розрахунку.

До змісту номеру