• Посилання скопійовано

Що нового

Перелік реєстрів, до яких припинено доступ на території АТО, розширено

! Особам із зони АТО

Мін'юст вніс зміни до Наказу №953/5 «Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції».

Отже, тимчасово, до закінчення АТО, припинено доступ користувачів до Спадкового реєстру, Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень, Державного реєстру актів цивільного стану громадян, Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, на окремих територіях Луганської та Донецької областей.

Крім того, змінено перелік територій, на яких закривається доступ до реєстрів:

у Луганській області — на території Антрацитівського, Краснодонського, Лутугинського, Перевальського, Слов'яносербського, Свердловського, Станично-Луганського районів, міст Алчевськ, Антрацит, Брянка, Кіровськ, Красний Луч, Краснодон, Луганськ, Первомайськ, Ровеньки, Свердловськ, Стаханов;

у Донецькій області — на території Амвросіївського, Мар'їнського, Новоазовського, Старобешівського, Тельманівського, Шахтарського, Ясинуватського районів, міст Горлівка, Докучаєвськ, Донецьк, Жданівка, Кіровське, Макіївка, Єнакієве, Сніжне, Харцизьк, Ясинувата, Торез, Шахтарськ.

Наказ Мін'юсту від 29.10.2014 р. №1801/5 чинний з 04.11.2014 р.


Скорочено строки повідомлення про закриття коррахунку банку-кореспондента

! Банкам

Нацбанк затвердив зміни до Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті. Змінами, зокрема, уточнено питання закриття кореспондентського рахунку банку-кореспондента в іншому банку.

Так, передбачено, що банк повинен надіслати повідомлення про закриття кореспондентського рахунку банку-кореспондента відповідному органу доходів і зборів не пізніше наступного робочого дня з дня його закриття.

До внесення зазначених змін таке повідомлення надсилалося протягом 3-х робочих днів з дня закриття кореспондентського рахунку.

Постанова Національного банку України від 28.10.2014 р. №682 чинна з 10.11.2014 р.


Операції з постачання послуг із друкування газет оподатковуються ПДВ

! Друкарням

ДФСУ повідомила, що операції з постачання послуг із друкування газет не підпадають під дію пп. 197.1.25 і п. 5 і 6 підр. 2 р. XX ПКУ та відповідно оподатковуються податком на додану вартість у загальновстановленому порядку за основною ставкою 20%.

Водночас на операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації поширюється режим звільнення від оподаткування ПДВ.

Лист ДФСУ від 04.09.2014 р. №2935/6/99-99-19-03-02-15


Оновлено порядок емісії електронних платіжних засобів

! Учасникам платіжних систем

Нацбанк затвердив Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням.

Вимоги затвердженого Положення поширюються на платіжні організації, учасників платіжних систем, які є суб'єктами відносин, що виникають під час здійснення операцій, ініційованих із використанням електронних платіжних засобів цих платіжних систем та їхніх користувачів.

Положення встановлює загальні вимоги до емісії банками-резидентами, філіями іноземних банків електронних платіжних засобів і визначає порядок здійснення операцій з їх використанням.

Так, встановлено, що платіжні організації, банки — учасники платіжних систем, які здійснюють емісію та еквайринг електронних платіжних засобів, повинні протягом 3-х місяців із дня набрання чинності Положення привести свою діяльність у відповідність до його вимог. А банки — учасники платіжних систем, які користуються послугами процесингових установ — нерезидентів, — протягом 6-ти місяців.

Постанова Національного банку України від 05.11.2014 р. №705 чинна з 12.11.2014 р.


Звітність зі статистики транспорту — з 2015 року за новими формами

! Юрособам-перевізникам

Держстат України затвердив оновлені форми державних статистичних спостережень зі статистики транспорту:

№51-авто (місячна) «Звіт про перевезення вантажів та пасажирів автомобільним транспортом». Вводиться в дію зі звіту за січень 2015 року;

№31-авто (квартальна) «Звіт про перевезення автомобільним транспортом вантажів за видами вантажів та пасажирів за видами сполучення». Вводиться в дію зі звіту за І квартал 2015 року.

Нагадаємо, що за цими формами звітують юрособи, відокремлені підрозділи юросіб, основним або одним із видів економічної діяльності яких є вантажні та (або) пасажирські автоперевезення.

Крім того, наказом від 07.11.2014 р. №328 оновлено форму №2-етр (місячна) «Звіт про роботу міського електротранспорту» (використовуємо зі звіту за січень 2015 року).

Накази Держстату від 07.11.2014 р. №326 та №327


Змінено тарифи на електроенергію для населення

! Громадянам

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики, затвердила зміни до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню.

Так, для населення, яке проживає в будинках (квартирах), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками, збільшено обсяги споживання електричної енергії з 3600 до 5000 кВт·год (включно). Для цієї категорії населення застосовується найнижчий тариф на електроенергію — 23,7 коп. за 1 кВт·год (з ПДВ). Така норма діє в опалювальний період з 1 жовтня до 30 квітня (включно).

Таким рішенням НКРЕ намагається заохотити побутових споживачів до встановлення електроопалювальних установок замість тих, що працюють із використанням природного газу.

Постанова НКРЕКП від 23.10.2014 р. №164
набере чинності з дня опублікування (станом на 11.11.2014 р. не опублікована)


Оновлено форми звітів зі статистики соціального захисту

! Спецслужбам з надання населенню субсидій

Держстат України оновив форми державного статистичного спостереження зі статистики соціального захисту:

№1-субсидії (ЖКГ) (місячна) «Звіт про надання населенню субсидій на відшкодування оплати житлово-комунальних послуг»;

№1-субсидії (паливо) (місячна) «Звіт про надання населенню субсидій готівкою на відшкодування витрат для придбання скрапленого газу, твердого і рідкого пічного побутового палива».

Нагадаємо, що ці звіти подають органу держстатистики за місцезнаходженням спеціальні служби з надання населенню субсидій на відшкодування оплати житлово-комунальних послуг при виконавчих комітетах.

Оновлені форми звітності вводяться в дію починаючи зі звіту за січень 2015 року. Відповідно з 1 лютого 2015 року втрачають чинність попередні форми цих звітів.

Накази Держстату від 30.10.2014 р. №320 та №321


Податкові векселі при отриманні спирту: облік

! СГ, які використовують спирт

ДФСУ роз'яснила, що відповідно до п. 6 Плану заходів щодо посилення контролю за цільовим використанням спирту, головні управління Міндоходів в областях, м. Києві, Міжрегіональне ГУ Міндоходів — Центральний офіс з обслуговування платників здійснюють погодження (відмову у погодженні) взяття на облік податкового векселя до довідок про прогнозований обсяг потреби спирту для виготовлення продукції про цільове використання спирту протягом 3-х робочих днів з моменту їх надходження.

Вимоги до подання зазначеної Довідки до податкового векселя визначені п. 10 Порядку №1257.

Процедура погодження взяття на облік податкового векселя передбачена п. 6 Плану лише у разі отримання спирту за нульовою ставкою за умовами пп. 229.1.1 Податкового кодексу України і не поширюється на випадки отримання спирту для виробництва алкогольних напоїв.

Оскільки векселедержателем є контролюючий орган за місцем реєстрації векселедавця, така процедура передачі та розгляду має здійснюватися виключно в порядку взаємодії між головними управліннями та територіальними органами ДФС без залучення суб'єктів господарювання.

Лист ДФСУ від 26.09.2014 р. №5543/7/99-99-21-05-17


Бюджетники щомісяця отримуватимуть виписки з рахунків про бюджетні зобов'язання

! Бюджетникам

Мінфін вніс зміни до Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов'язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України.

Згідно з оновленим порядком, органи Казначейства зобов'язані будуть надавати розпорядникам бюджетних коштів щомісяця в останній робочий день місяця виписки з рахунків, на яких обліковуються бюджетні зобов'язання і бюджетні фінансові зобов'язання, за встановленою формою.

Крім того, наказом викладено у новій редакції Реєстр бюджетних зобов'язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів.

Наказ Мінфіну від 08.10.2014 р. №1019
набере чинності з дня опублікування (станом на 11.11.2014 р. не опублікований)


Податкові агенти зобов'язані вчасно нараховувати та сплачувати військовий збір

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ зазначила, що платники військового збору зобов'язані забезпечувати виконання податкових зобов'язань у формі та спосіб, визначені ст. 176 ПКУ.

Особи, які мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування.

Крім того, на сьогодні Державною фіскальною службою розроблено проект форми податкового розрахунку, який передбачає відображення податковим агентом за звітний квартал загальної суми доходу, з якого утримано військовий збір, загальної суми утриманого збору, без відображення персоніфікованих даних фізичних осіб — платників військового збору.

Роз'яснення ДФСУ від 06.11.2014 р.


Роботу міжбанку продовжили на годину

! Банкам

Національний банк продовжив час роботи системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України.

Так, згідно з документом, час роботи системи підтвердження угод на міжбанку:

— з понеділка до четверга — з 9:00 до 17:00 (раніше — з 10:00 до 17:00);

— в п'ятницю і передсвяткові дні — з 9:00 до 16:00 (раніше — з 10:00 до 16:00).

Крім того, передбачено, що Нацбанк зможе оперативно попереджати учасників ринку про зміну часу роботи системи підтвердження угод.

Постанова Національного банку України від 03.11.2014 р. №703 чинна з 05.11.2014 г.


Щорічна плата за ліцензію на виробництво тютюнових виробів — 780 грн

! Виробникам тютюнових виробів

ДФСУ повідомила, що річна плата за ліцензії на виробництво спирту етилового, коньячного, плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового та для підприємств первинного виноробства становить 780 гривень.

Ліцензії видаються терміном на 5 років, а плата за них справляється щороку.

Плата за ліцензії справляється до початку виробництва зазначеної продукції органом, що видає ліцензії, у розмірах, установлених Законом, і зараховується до місцевих бюджетів. Не дозволяється сплата за весь термін дії ліцензії.

Сплата чергового платежу за ліцензії здійснюється у розмірах, установлених цим Законом, і справляється за кожен наступний щорічний термін дії ліцензії.

Роз'яснення ДФСУ від 05.11.2014 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру