• Посилання скопійовано

Зміна адреси: як заповнювати ПН?

Зміна адреси: як заповнювати ПН?

Наша компанія переїхала до нового офіса у тому самому місті. Чи потрібно при цьому подавати якісь зміни до ДПІ щодо реєстрації платника ПДВ? Якщо так, то як у період перереєстрації заповнювати ПН?
Подальші дії платника ПДВ після зміни податкової адреси залежать від того, чи змінюється при цьому місце його обліку як платника податків. Але, оскільки в запитанні про це не згадується, розглянемо лише частину проблем, що їх зумовлює зміна податкової адреси. Зауважимо, що інші моменти переходу чи непереходу до іншої ДПІ не розглядаються. Відповідно до п. 183.15 ПКУ та п. 4.1 Положення №261, у разі зміни платником ПДВ місцезнаходження (місця проживання) або його переведення на обслуговування до іншого контролюючого органу зняття такого платника з обліку в одному контролюючому органі та взяття на облік в іншому здійснюються у певному порядку. У разі зміни даних про платника податку, які стосуються місцезнаходження (місця проживання) платника ПДВ, він подає заяву (додаток 1 до Положення №26) з позначкою «Перереєстрація» (п. 4.2 Положення №26) протягом 10 робочих днів, наступних за днем, коли змінилися відповідні дані (п. 4.1 Положення №26). Контролюючий орган здійснює перереєстрацію платника ПДВ із дотриманням правил та у строки, визначені для реєстрації платників ПДВ. У разі перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою перереєстрації є останній день строку у 5 робочих днів з дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація». У заяві можна зазначити і день, коли платник ПДВ бажає перереєструватися, але це має бути день до закінчення строку у 5 робочих днів з дня отримання фіскальною службою додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація». При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою перереєстрації є бажана дата перереєстрації платником ПДВ. Згідно з п. 4.2 Положення №26 у реєстраційній заяві (навіть у разі перереєстрації) платник ПДВ зазначає дані станом на дату заповнення заяви, у т. ч. критерії, за якими станом на дату заповнення заяви особа відповідає статусу платника ПДВ згідно з розділом V ПКУ. Це загальна сума оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців, а також дата її досягнення (реквізит 7 заяви). Крім того, якщо такий платник ПДВ ще має Свідоцтво платника ПДВ, отримане до 01.01.2014 р., його під час перереєстрації потрібно передати до контролюючого органу (разом із заявою). Натомість платник ПДВ після перереєстрації отримає витяг із реєстру платників ПДВ з уже оновленими даними2 (звісно, за умови що він доти ще не отримав такого витягу замість Свідоцтва платника ПДВ). Відповідно до п. 7.4 Положення № 26, в подальшому за запитом платника податку контролюючий орган надає безоплатно та безумовно протягом двох робочих днів, що настають за днем отримання такого запиту, витяг з Реєстру.
1 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Міндоходів України від 16.01.2014 р. №26. 2 Див. лист Міндоходів від 09.01.2014 р. №150/7/99-99-18-02-01-17, «ДК» №7/2014.
Відповідно до п. 4.3 Положення №26, до дати перереєстрації платник ПДВ використовує попередні реквізити податкової реєстрації. Це, зокрема, стосується податкової адреси, яка має зазначатися в податкових накладних, складених таким платником ПДВ або для такого платника ПДВ (як покупця). А отже, до дати перереєстрації при складанні ПН слід використовувати старі дані про податкову адресу зі свідоцтва про реєстрацію ПДВ чи витягу. А з дати перереєстрації платник ПДВ застосовує при складанні ПН нові облікові дані. Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»
До змісту номеру