• Посилання скопійовано

Що нового

Кошти на лікування працівника не оподатковуються військовим збором

! Роботодавцям

ДФСУ зазначила: у разі якщо сума коштів на лікування працівника та придбання лікарських засобів не виплачується (не компенсується) працівнику, а перераховується працедавцем на рахунок закладу охорони здоров'я, такий дохід слід розглядати як надання працедавцем цільової благодійної допомоги разового характеру.

Тобто така сума коштів військовим збором не оподатковується.

Об'єктом оподаткування військовим збором є, зокрема, доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами.

Роз'яснення ДФСУ від 18.09.2014 р.


Вихідна допомога при звільненні оподатковується військовим збором

! Роботодавцям

ДФСУ нагадала, що при припиненні трудового договору працівнику виплачується вихідна допомога.

Розміри вихідної допомоги є мінімальними та диференціюються залежно від підстави, з якої провадиться звільнення. Колективним договором у межах повноважень підприємства, установи, організації можуть встановлюватися вищі розміри вихідної допомоги.

Сума вихідної допомоги, що виплачується при звільненні працівника, обчислюється зі середньомісячної зарплати.

Так, у разі коли середня місячна зарплата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги, вона обчислюється шляхом множення середньоденної зарплати на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді.

Крім того, особливості визначення складу витрат платника податку на прибуток підприємств на оплату праці встановлені ст. 142 ПКУ, п. 142.2 якої, зокрема, говорить, що до складу витрат платника податку включають обов'язкові виплати, які надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством.

Таким чином, податківці доходять висновку, що сума вихідної допомоги, яка є обов'язковою виплатою працівнику підприємства у зв'язку з припиненням трудових відносин, підлягає оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.

Роз'яснення ДФСУ від 18.09.2014 р.


Військовий збір з декретних не утримується

! Роботодавцям

ДФСУ нагадала, що допомога по вагітності та пологах надається за той період, коли працівниця фактично перебувала у соціальній відпустці по вагітності та пологах і не отримувала зарплати.

Крім того, жінки, які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, також мають право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами.

Отже, сума соціальної допомоги по вагітності та пологах не підлягає оподаткуванню військовим збором.

Нагадуємо, що об'єктом оподаткування військовим збором є доходи у формі зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри.

Роз'яснення ДФСУ від 17.09.2014 р.


Затверджено порядок погашення заборгованості за рішеннями суду

! Боржникам і кредиторам

Кабмін затвердив Порядок погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою.

Так, рішення подаються до органів держвиконавчої служби за місцезнаходженням боржника для їх обліку, інвентаризації заборгованості та подальшої передачі до органів, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, для погашення заборгованості.

Заявник подає до органу державної виконавчої служби:

— заяву про виконання рішення із зазначенням реквізитів банківського рахунка, на який слід перерахувати кошти;

— оригінал (дублікат) виконавчого документа або рішення суду;

— копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків та копію паспорта громадянина України.

Відповідальна особа, яка визначається керівником органу державної виконавчої служби, з дня надходження до неї рішення зобов'язана перевірити за даними ЄДР виконавчих проваджень виконання такого рішення та в разі відсутності відомостей про виконання рішення в повному обсязі внести дані про це рішення до Реєстру рішень, виконання яких гарантується державою.

У разі коли орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, виявив невідповідність переданих рішень або документів вимогам цього Порядку, такі рішення можуть бути повернуті до органу державної виконавчої служби для усунення недоліків.

Постанова Кабінету Міністрів України від 03.09.2014 р. №440 чинна з 23.09.2014 р.


Працевлаштування громадян із зони АТО можливе лише за сумісництвом

! Роботодавцям

Стороною профспілок було порушено питання щодо законодавчого врегулювання працевлаштування та оплати праці громадян, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції або залишаються у таких районах і не виходять на роботу у зв'язку з небезпекою для життя і здоров'я.

Зокрема, профспілкова сторона зазначає, що у більшості випадків при переміщенні громадян із зони антитерористичної операції їхні трудові книжки залишаються на підприємствах, які розташовані у цій зоні. На місці прибуття працевлаштування таких громадян без трудових книжок можливе лише на умовах сумісництва.

Зважаючи на те що загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу, такі громадяни не можуть працевлаштуватися на повну норму робочого часу та отримувати зарплату за повний робочий місяць.

Лист Мінфіну від 01.09.2014 р. №31-08040-06-3/22381


Оновлено статзвіти з екології, лісового і мисливського господарства

! Юрособам

Держстат затвердив нові форми державних статистичних спостережень з екології, лісового та мисливського господарства, а саме:

— №2-тп (повітря) «Звіт про охорону атмосферного повітря за 20__ рік»;

— №3-лг «Лісогосподарська діяльність за 20__ рік»;

— №2-тп (мисливство) «Ведення мисливського господарства за 20__ рік»;

№1-відходи «Утворення та поводження з відходами за 20__ рік»;

— №1-екологічні витрати «Витрати на охорону навколишнього природного середовища та екологічні платежі за 20__ рік»;

— №3-лг (квартальна) «Лісогосподарська діяльність за ___ квартал 20__ року» — зі звіту за I квартал 2015 року.

Оновлені форми звітності вводяться в дію починаючи зі звіту за 2014 рік (лише періодична форма №3-лг — зі звіту за I квартал 2015 року).

Відповідно 1 січня 2015 року втрачає чинність наказ Держстату України від 14.06.2013 р. №182.

Наказ Держстату від 19.08.2014 р. №243 чинний з 19.08.2014 р.


Сім'ї загиблих у АТО можуть отримати статус «учасника АТО»

! Сім'ям загиблих учасників АТО

Мінсоцполітики інформує, що члени сімей військовослужбовців, які загинули внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в АТО, мають право на встановлення статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

З питань встановлення такого статусу та видачі «Посвідчення члена сім'ї загиблого» слід звертатися до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації. Перелік необхідних документів визначається рішеннями місцевих державних адміністрацій.

Водночас членам сімей загиблих учасників АТО доцільно подати документи, що підтверджували б перебування в зоні проведення АТО та безпосередню участь загиблого в АТО і сам факт загибелі, а також документи, які встановлюють причинний зв'язок загибелі з виконанням обов'язків військової служби (службових обов'язків), участю в АТО.

Мінсоцполітики звертає увагу, що до затвердження переліку необхідних документів може також застосовуватися перелік документів, визначений актами уряду України для призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовців, військовозобов'язаних і резервістів, призваних на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, а також осіб рядового і начальницького складу відповідних органів державної влади.

Лист Мінсоцполітики від 19.09.2014 р.


Новий порядок ведення реєстру оптово-відпускних цін на ліки та медвироби

! Постачальникам ліків і медвиробів

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) затвердило:

1) Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, порядок внесення до нього змін;

2) форму декларації зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб;

3) форму декларації зміни оптово-відпускної ціни на виріб медичного призначення.

Положенням визначається порядок, форма ведення та внесення змін до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення.

Крім того, документом передбачено, що в разі зміни даних реєстраційного посвідчення на лікарський засіб за умови, що рівень задекларованої зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб залишається незмінним, МОЗ вносить відповідні зміни до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби.

Для цього заявник подає до МОЗ заяву з обґрунтуванням необхідності внесення змін до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби та копію реєстраційного посвідчення на цей лікарський засіб, засвідчену підписом заявника та скріплену печаткою (за наявності).

МОЗ на підставі наказу протягом 5 робочих днів після отримання заяви вносить відповідні зміни до реєстру.

Наказ МОЗ від 18.08.2014 р. №574
набере чинності з дня опублікування (станом на 23.09.2014 р. не опублікований)


Затверджено механізм розрахунку оптово-відпускних цін на ліки

! Установам охорони здоров'я

МОЗ та Мінекономрозвитку затвердили Порядок розрахунку оптово-відпускної ціни на лікарський засіб.

Порядком визначається механізм розрахунку оптово-відпускних цін на лікарські засоби, включені до переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, що їх можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров'я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів.

Порядок застосовується під час розрахунку заявником оптово-відпускної ціни на лікарський засіб, що заявляється для декларування, а також Державною інспекцією України з контролю за цінами для видачі висновку щодо економічної обґрунтованості розрахунку оптово-відпускної ціни на лікарський засіб.

Розрахунок оптово-відпускної ціни на лікарський засіб, що підлягає декларуванню, здійснюється на кожну лікарську форму, дозування та споживче упакування такого засобу.

Наказ МОЗ та Мінекономрозвитку від 20.08.2014 р. №584/1011
набере чинності з дня опублікування (станом на 23.09.2014 р. не опублікований)


Підписано закон щодо якості харчових продуктів

! Операторам ринків

Президент підписав закон, яким уносяться зміни до низки законодавчих актів щодо харчових продуктів.

Законом, зокрема, передбачено, що державний контроль за харчовими продуктами та/або іншими об'єктами санітарних заходів здійснюється тільки центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Компетентний орган може делегувати повноваження на здійснення державного контролю у встановлених законом випадках.

Державний контроль здійснюється без попередження оператора ринку під час роботи потужності. Винятки становлять випадки, коли завчасне повідомлення є важливим фактором забезпечення результативності контролю, зокрема в разі планування проведення державного аудиту постійно діючих процедур, що грунтуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

Закон України від 22.07.2014 р. №1602-VII набере чинності з 20.09.2015 р.


Запроваджено обов'язкову ідентифікацію та реєстрацію с/г тварин

! Особам, які утримують та розводять с/г тварин

Підписано закон, згідно з яким запроваджується обов'язкова ідентифікація та реєстрація у Єдиному державному реєстрі тварин усіх сільськогосподарських тварин.

Закон, зокрема, встановлює адміністративну відповідальність за порушення законодавства в цій сфері. Водночас передбачається, що у період до 1 січня 2015 року така відповідальність до громадян не застосовується.

Вартість робіт та послуг з ідентифікації та реєстрації тварин, що утримуються і розводяться населенням, компенсуватиметься за рахунок державного бюджету. Також передбачена можливість компенсації такої вартості третіми особами.

Закон України від 14.08.2014 р. №1648-VII чинний з 20.09.2014 р.


Затверджено регламент засвідчення ТПП форс-мажорних обставин

! СГД

Торгово-промислова палата України затвердила Регламент засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Зокрема, до форс-мажору віднесено: загальну військову мобілізацію, військові дії, оголошену та неоголошену війну, дію суспільного ворога, громадські хвилювання, акти тероризму, заворушення, вторгнення, блокаду, революцію, заколот, повстання, масові заворушення тощо.

Форс-мажорні обставини засвідчуються за заявою зацікавленої особи за кожним окремим договором, контрактом, угодою тощо, а також за податковими та іншими зобов'язаннями/обов'язками.

У заяві зазначаються наявність за договором, контрактом, угодою та/або законом, нормативним актом установлених зобов'язань, передбачений ними термін, обсяги й умови їх виконання, форс-мажорні обставини, початок їх виникнення і термін дії, які, на думку зацікавленої сторони, унеможливили виконання цих зобов'язань.

Для визнання та підтвердження форс-мажорних обставин уповноважена особа повинна впевнитися, що надані заявником документи свідчать, зокрема, про:

— надзвичайність таких обставин (мають винятковий характер і перебувають за межами впливу сторін);

— непередбачуваність обставин (їх настання та наслідки неможливо було передбачити, зокрема, на момент укладення відповідного договору, перед терміном настанням зобов'язання або до настання податкового обов'язку);

— невідворотність (непереборність) обставини (неминучість події та/або її наслідків).

Засвідчення форс-мажорних обставин здійснюється на платній основі.

Рішення Торгово-промислової палати від 15.07.2014 р. №40(3)


Утратили неприбутковість — подайте декларацію

! Неприбутковим організаціям

Податківці зазначили: якщо протягом звітного періоду платник утратив право на застосування особливих правил оподаткування прибутку як неприбуткова організація, то він зобов'язаний подавати до контролюючих органів декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Платник податку на прибуток, якого протягом звітного року було вилучено з Реєстру неприбуткових організацій та установ, має подати після закінчення звітного року до територіального органу Міндоходів, у якому перебуває на обліку, таку звітність:

податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій;

податкову декларацію з податку на прибуток підприємства.

При цьому у звіті відображаються дані податкового обліку за період застосування окремих правил оподаткування прибутку, а в декларації — за період застосування загальних правил його оподаткування.

Роз'яснення ДФСУ від 07.08.2014 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру