• Посилання скопійовано

Якщо ФОП не працює

На сьогодні для багатьох підприємців актуальними стають питання щодо призупинення підприємницької діяльності: багато хто з них з різних причин більше не має можливості або бажання продовжувати свою діяльність. З'ясуймо, який варіант згортання діяльності краще обрати: чи тимчасово призупинити діяльність, чи зовсім припинити реєстрацію фізособи як СГД.

Тимчасове призупинення діяльності

Найпростіший спосіб згорнути діяльність — просто призупинити здійснення господарських операцій. Головна перевага такого способу — можливість швидкого поновлення діяльності, якщо у ФОП виникне така можливість чи бажання. Головний недолік — неможливість стати на облік у центрі зайнятості як безробітна особа, доки не буде припинено реєстрацію фізособи як ФОП.

ФОП на загальній системі оподаткування

Нагадаємо, що за умови використання загальної системи оподаткування ФОП сплачує ПДФО згідно зі ст. 177 ПКУ. Згідно з п. 177.2 ПКУ об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю ФОП. Якщо ФОП призупиняє всі дохідні та витратні операції, з моменту такого призупинення він не матиме й об'єкта оподаткування ПДФО.

Пунктом 177.5 ПКУ передбачено, що ФОП подають податкову декларацію1 за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року — протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року (пп. 49.18.5 ПКУ). До цієї річної декларації потрібно буде включити оподатковуваний дохід, отриманий протягом усього календарного року, — як до моменту призупинення діяльності, так і після.

Підпункт 177.5.1 ПКУ передбачає сплату ПДФО авансом. За нормами цього пункту авансові платежі розраховуються підприємцем самостійно, але не менш як 100% річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у порівнянних умовах), та сплачуються до бюджету по 25 відсотків щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада). Якщо торік ФОП отримував доходи, то можливо, що в поточному році він сплачував ПДФО авансом як законослухняний платник податків.

Підпункт 177.5.1 ПКУ передбачає можливість зменшення суми авансового платежу. Наприклад, ФОП призупинив діяльність з вересня 2014 р. За підсумками ІІІ кварталу 2014 р. він може подати до податкового органу заяву у довільній формі, що містить розрахунок зменшення суми авансового платежу та коротке пояснення обставин, що призвели до зменшення суми отриманого доходу. На нашу думку, такими обставинами можуть бути події, що сталися у східних областях України, втрата товару та майна, падіння курсу національної валюти тощо. Оскільки всі ці обставини не можна порівняти з умовами ведення бізнесу в 2013 р., можна сподіватися на зменшення суми авансового платежу до нуля, тобто на повне скасування авансових платежів.

Якщо ж ФОП припинив діяльність у 2013 році, подавав порожні декларації, а в 2014 році взагалі не сплачує авансових платежів з ПДФО на підставі поданої декларації за 2013 р., то це не матиме негативних наслідків. Так, ст. 126 ПКУ встановлює відповідальність за несплату узгоджених сум грошового зобов'язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств. Авансові платежі з ПДФО не підпадають під визначення грошового зобов'язання (пп. 14.1.39 ПКУ), а також вони прямо не зазначені у ст. 126 ПКУ.

Щодо сплати ЄСВ, то ФОП на загальній системі оподаткування сплачують його «за себе» згідно з п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ2 — зі суми доходу (прибутку), отриманого від їхньої діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, але в сумі, не меншій за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ, мінімальний страховий внесок — це сума ЄСВ, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід). З січня 2014 р. розмір мінімального внеску для ФОП на загальній системі оподаткування становить: 1218 грн х 34,7%3 = 422,65 грн. Отже, якщо ФОП призупиняє діяльність з вересня 2014 р. (останній дохід отримано, наприклад, 03.09.2014 р.), він має сплачувати ЄСВ тільки за січень — вересень 2014 р. до 10.02.2015 р., якщо ЄСВ не сплачувався в 2014 р. авансом в розмірі 25% річної суми. Докладніше про сплату ЄСВ «ДК» писав у №46/2013.

1 За формою, затвердженою наказом Міндоходів від 11.12.2013 р. №793.

2 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

3 Ставка ЄСВ, визначена в ч. 11 ст. 8 Закону про ЄСВ.

ФОП на спрощеній системі оподаткування

ФОП на спрощеній системі оподаткування сплачують єдиний податок (далі — ЄП) за двома видами ставок: ФОП 1-ї та 2-ї групи — за фіксованими ставками, які не залежать від суми та факту отримання доходу, а ФОП 3-ї та 5-ї групи — за відсотковими ставками, коли сума ЄП обчислюється залежно від суми фактично отриманого доходу. Ставки ЄП визначено в ст. 293 ПКУ. Отже, платникам ЄП 3-ї та 5-ї групи не потрібно буде сплачувати ЄП у тих періодах, в яких вони не отримуватимуть доходу, але вони мають подавати квартальні декларації з ЄП згідно з п. 296.3 ПКУ.

А ось призупинення діяльності ФОП — платників ЄП 1-ї та 2-ї групи не дасть можливості заощадити на сплаті ЄП — його все одно доведеться сплачувати незалежно від наявності доходу. Таким ФОП варто перейти на загальну систему оподаткування. Це можна зробити з початку кварталу, наступного за періодом, у якому ФОП припинив діяльність (пп. 298.2.1 ПКУ). За підсумками кварталу, в якому здійснено перехід на загальну систему оподаткування, ФОП подає декларацію згідно з пп. 177.5.2 ПКУ. Наприклад, якщо ФОП на ЄП 2-ї групи призупиняє діяльність з вересня 2014 р. і не встигає подати заяву на відмову від спрощеної системи до 20.09.2014 р., він зможе перейти на загальну систему оподаткування лише з 01.01.2015 р. — у порядку, передбаченому п. 298.2 ПКУ. На жаль, у цьому разі доведеться сплачувати ЄП за весь 2014 р. Якщо ж така заява буде подана до 20.09.2014 р., сплачувати податки, як ЄП, так і ПДФО, за IV квартал 2014 р. не треба.

Аналогічна ситуація склалася й зі сплатою ЄСВ «за себе». ФОП на ЄП має щокварталу до 20 числа місяця, що настав за кварталом, за який сплачується ЄСВ, сплачувати ЄСВ у сумі, не меншій від мінімального страхового внеску, незалежно від факту отримання доходу, згідно з п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ. Щоб не сплачувати цих сум, ФОП також варто змінити систему оподаткування. Але це не стосується тих ФОП на ЄП, які є пенсіонерами за віком або інвалідами й отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу: частиною 4 ст. 4 Закону про ЄСВ вони звільнені від сплати ЄСВ «за себе».

Припинення реєстрації ФОП

Можна обрати радикальніший спосіб зупинити підприємницьку діяльність — припинити реєстрацію ФОП взагалі. Переваги цього способу полягають у тому, що фізособа позбавляється статусу ФОП, і це дає їй можливість стати на облік у центрі зайнятості як безробітна особа, звільняє від необхідності подавати звітність з ПДФО, ЄП та ЄСВ. У процесі припинення ФОП буде проведено податкову перевірку його підприємницької діяльності, і після такої перевірки ФОП може бути певним, що всі його обов'язки перед державою виконані в повному обсязі. Недоліком є те, що у разі поновлення підприємницької діяльності доведеться знову проходити процедуру реєстрації ФОП.

Нині процедуру припинення ФОП істотно скорочено Законом України від 13.05.2014 р. №1258-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців за заявницьким принципом». Тепер позбутися цього статусу можна за один день. Докладніше про нову процедуру припинення ФОП «ДК» писав у №24/2014.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру