• Посилання скопійовано

Суть справи

Медичний ПДВ: актуальні аспекти
Як відомо, з 01.04.2014 р. запроваджено 7-відсоткову ставку з ПДВ за поставками в Україні медичних товарів, а з 19.04.2014 р. ця ставка ПДВ почала діяти і щодо імпорту. Підзаконні акти, затверджені для реалізації цього механізму, не вирізняються прозорістю та однозначністю. Поговоримо про ключові практичні аспекти, з якими доводиться стикатися бухгалтерам.

Перевізник-нерезидент
Одним із видів об'єкта оподаткування податком на прибуток є дохід нерезидента, що підлягає оподаткуванню згідно зі статтею 160 ПКУ. Якщо платник податку на прибуток виплачує дохід із джерелом походження з України контрагенту-нерезиденту, виникає зобов'язання утримати податок з таких доходів. Проаналізуймо, чи виникає обов'язок сплати податку під час придбання послуг перевезення в іноземного постачальника.

Архівування документів
Форми і порядок ведення документообігу на підприємствах поступово змінюються. У житті кожного СГД дедалі більше з'являється електронних документів. Але паперових — не меншає, адже бухгалтерський, а надто податковий облік, потребує документального підтвердження (фіксування) здійснених господарських операцій. Яка доля створених на підприємстві документів?

Якщо ФОП не працює
На сьогодні для багатьох підприємців актуальними стають питання щодо призупинення підприємницької діяльності: багато хто з них з різних причин більше не має можливості або бажання продовжувати свою діяльність. З'ясуймо, який варіант згортання діяльності краще обрати: чи тимчасово призупинити діяльність, чи зовсім припинити реєстрацію фізособи як СГД.

Ліміт каси
До обліку касових операцій потрібно ставитися уважно, адже штрафні санкції у разі порушення передбачено чималі. Розгляньмо окремі питання, пов'язані з розрахунком встановлення ліміту залишку готівки в касі.

Індивідуальні трудові спори
Спори між роботодавцем та працівником виникають досить часто. Більшість із них вирішується в робочому порядку, а якщо сторони не можуть дійти згоди, то «розходяться по-доброму». Проте нерідко проблеми виявляються надто складними, і тоді працівник та роботодавець перетворюються на сторони судового процесу.

Податковий борг та проценти
Підприємство розстрочило погашення податкового боргу з податку на прибуток і в серпні 2014 року почало погашення боргу згідно з графіком. На суму розстроченого боргу нараховуються відсотки. Як їх урахувати у бухгалтерському та податковому обліку, а також відобразити у податковій звітності?

Готівкові обмеження та фіндопомога
Наше підприємство на початку 2014 року взяло в засновника поворотну фіндопомогу. Кошти засновник вніс на рахунок підприємства. Тепер ми вирішили повернути засновнику фіндопомогу, але готівкою через касу. Чи можна виплатити йому з каси суму понад 150 тисяч грн? Чи діє в цьому разі готівкове обмеження?

Поворотна фіндопомога і підзвітні суми
У січні 2013 року директор, він же засновник, власними коштами оплатив товар. В обліку сплачена сума була відображена як заборгованість за розрахунками з підзвітною особою. Протягом 365 днів фірма не змогла погасити цю заборгованість. Чи не розцінить фіскальна служба цю суму як поворотну фінансову допомогу?

До змісту номеру