• Посилання скопійовано

Про організацію бухгалтерського обліку на підприємстві

Лист Міністерства соціальної політики України від 23.07.2013 р. №772/13/84-13

Про організацію бухгалтерського обліку на підприємстві

Суттєво. Мінсоцполітики подало своє бачення обов'язків головного бухгалтера.

! Бухгалтерам і керівникам підприємств

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто лист і в межах компетенції повідомляється.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належить до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства і засновницьких документів.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксації фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства і засновницьких документів.

Згідно з пунктом 7 статті 8 цього Закону України головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства: забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних принципів бухгалтерського обліку, складання та подання у встановлені терміни фінансової звітності; організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій; бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних із недостачею і відшкодуванням втрат від недостачі, крадіжки і псування активів підприємства; забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

Водночас посадові обов'язки головних бухгалтерів передбачено пунктом 13 Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи (далі — Типове положення), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.01.2011 р. №59, і кваліфікаційною характеристикою професії «головний бухгалтер», що міститься у Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» (розділ 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців і технічних службовців») Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (далі — Довідник), затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2004 р. №336.

Відповідно до Типового положення керівник підприємства затверджує положення про бухгалтерську службу або посадову інструкцію на особу (бухгалтера), на яку покладено виконання обов'язків бухгалтерської служби.

Разом з тим Загальними положеннями Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, які містяться у Випуску 1, передбачено, що посадові (робочі) інструкції складаються для працівників усіх посад, зазначених у штатному розписі. Виняток можуть становити окремі керівники, правове положення яких визначене у Статуті (положенні) підприємства, установи, організації або відповідного підрозділу, де зазначені основні завдання, обов'язки, права і відповідальність за виконання покладених на них функцій.

Посадові інструкції працівників підприємств, установ, організацій розробляються з дотриманням вимог і норм щодо їх складання, визначених Загальними положеннями зазначеного Довідника, і впроваджуються з метою чіткого визначення вимог, що висуваються до певної категорії працівників, раціонального розподілу обов'язків між працівниками, наділення працівників необхідними правами, підвищення відповідальності працівників за доручену ділянку роботи.

Отже, конкретний перелік посадових обов'язків визначається посадовими інструкціями працівників усіх категорій, які розробляють і затверджують на основі типової кваліфікаційної характеристики працедавці, враховуючи конкретні завдання й обов'язки, функції, права, відповідальність працівників різних груп та особливості штатного розпису підприємства, установи, організації.

Інструкції мають відображати повний перелік завдань і обов'язків, повноважень, відповідальності, за потреби мати пояснення, а всі терміни — чіткі визначення.

Якщо виникає потреба, завдання та обов'язки, включені до типової кваліфікаційної характеристики тієї чи іншої посади, може бути розподілено між окремими виконавцями або коло завдань та обов'язків окремих працівників може бути розширено з дорученням їм робіт, передбачених для різних груп посад, однакових за складністю, виконання яких не потребує іншої спеціальності, кваліфікації.

Посадові (робочі) інструкції після їх затвердження керівником підприємства, організації, установи або за дорученням його заступниками доводяться до відома працівника під підпис.

Враховуючи вищезгадане, головний бухгалтер або особа (бухгалтер), на яку покладено ведення бухгалтерського обліку, зобов'язаний діяти в межах повноважень, коло яких визначено статтею 8 згаданого Закону, Типовим положенням і положенням про бухгалтерську службу відповідного підприємства, установи, організації або посадовою інструкцією з визначенням конкретних завдань та обов'язків, функцій, прав і відповідальності.

Водночас керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами і працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера у частині дотримання порядку оформлення та подання для обліку первинних документів.

Відповідальність за невчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, що склали та підписали ці документи.

Головний бухгалтер у випадках здійснення неправомірних дій несе відповідальність згідно з чинним законодавством, зокрема Кодексом України про адміністративні правопорушення і Кримінальним кодексом України.

Для отримання конкретнішої відповіді пропонуємо звернутися до Міністерства фінансів і Міністерства юстиції України.

Директор Департаменту О. ТОВСТЕНКО

До змісту номеру