• Посилання скопійовано

Суть справи

Засоби захисту та ліки: нові пільги
Події на сході нашої країни потребують постачання специфічних товарів, які у звичайні часи не мають такого значення, як сьогодні. З метою зменшення податкового навантаження на такі товари 1 липня 2014 р. було внесено зміни до Митного та Податкового кодексів. Зміни набрали чинності з 23.07.2014 р. та діятимуть тимчасово, у період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану.

Податковий компроміс: очікування бізнесу
Податковий компроміс — чи не найбільш обговорювана сьогодні тема в бізнес-колах. ВРУ в першому читанні прийняла законопроект №4930 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу».

Авто — подарунок Збройним силам України
Підприємство на загальній системі оподаткування вирішило з патріотичних мотивів передати Збройним силам України вантажний автомобіль, який обліковується на балансі підприємства як основний засіб. Проаналізуємо облік такої операції та податкові наслідки.

Ти — мені, я — тобі
Бартерні угоди — це угоди особливі. Головна їх особливість у тому, що розрахунки за товари (роботи, послуги) здійснюють у негрошовій формі в межах одного договору. Розгляньмо особливості бухгалтерського обліку операцій обміну подібними активами, що не є контрольованими операціями у світлі ПКУ.

Облік палива на підприємстві
Різні види палива для автотранспорту регулярно використовуються більшістю підприємств. Тож ця тема, попри широке висвітлення, в т. ч. на сторінках «ДК», як і раніше, є актуальною та спричинює чимало запитань.

Допомога при народженні дитини
У зв'язку зі скрутним становищем у нашій країні з 1 липня 2014 року змінено розмір допомоги при народженні дитини та скасовано допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Тож з'ясуймо нові умови отримання допомоги при народженні дитини.

Торгівля алкоголем: облік у юридичних осіб
У попередній статті ми розглядали основні засади організації торгівлі алкогольними напоями. Але такій торгівлі притаманні особливості і в обліку, які слід враховувати, перш ніж розпочинати таку торгівлю. Особливо це актуально для юросіб, адже вони зобов'язані вести не лише податковий, а й бухгалтерський облік господарських операцій. Тож розповімо, з чим стикаються юрособи-торговці в обліку торгівлі алкоголем.

Облік лікарняних
Здоров'я працівників — чи не найважливіший ресурс їхнього роботодавця. Але деколи вони втрачають працездатність через хворобу, і за ці дні їм надається допомога з тимчасової непрацездатності (тобто лікарняні). Поговоримо про те, як відображати лікарняні у бухгалтерському та податковому обліку, сплачувати з них податки та показувати їх у звітності.

Коли авансовий звіт не складається
З каси підприємства видано гроші під звіт. Наступного дня фізособа повертає гроші, нічого не придбавши (гроші видавалися лише для того, щоб не було переліміту каси). Чи потрібно у такому разі складати авансовий звіт?

За що відповідає головний бухгалтер?
Робота бухгалтера відповідальна і важлива для кожного підприємства. Та чи завжди на підприємстві має бути посада головного бухгалтера? Які до неї висуваються вимоги та як їх встановити? Яка міра відповідальності може бути покладена на бухгалтера?

До змісту номеру