• Посилання скопійовано

Суть справи

Сам собі контрагент
Деяким суб'єктам господарської діяльності, які укладають різні договори, варто замислитися про повноваження підписувачів. Адже чинне законодавство не забороняє одній і тій самій особі обіймати посаду керівника на різних підприємствах. Проте наслідки у схемі «сам собі контрагент» можуть бути вкрай неочікуваними.

Практиканти на підприємстві
Щоб стати кваліфікованим спеціалістом, студентові вищого навчального закладу, учневі технікуму або ПТУ, крім теоретичних знань, необхідні також практичні навички з обраної спеціальності. А здобути такі навички можна на діючих підприємствах. Тож розглянемо особливості оформлення, а також бухгалтерського та податкового обліку проходження практики на підприємстві.

Безоплатно отримані запаси, роботи та послуги
Суб'єкти підприємництва можуть отримувати запаси, роботи або послуги на безоплатній основі. При цьому виникають питання щодо обліку та оподаткування податком на прибуток вартості таких запасів, робіт та послуг. Розглянемо деякі із них.

Інвалюта у відрядженні
Наше підприємство направляє у відрядження працівника. Аванс видаємо в доларах, а не у валюті країни відрядження. Витрати за кордоном працівник поніс у валюті країни відрядження (згідно з документами, наданими разом із авансовим звітом). У якій інвалюті слід показувати витрати в авансовому звіті? Як відображати такі витрати в бухгалтерському та податковому обліку? Який курс використовувати для їх відображення? Після відрядження у працівника залишилася невикористана частина авансу — коли її слід повернути?

Придбання комп'ютера з ПЗ у податковому обліку
Витрати на придбання комп'ютерів і програмного забезпечення до них, які визнаються відповідно до ПКУ основними засобами та нематеріальними активами, підлягають амортизації. Однак покупець — платник податку на прибуток мусить визначити не тільки вартість об'єктів амортизації, але й те, чим є у податковому обліку придбане програмне забезпечення.

Отримання знижки від нерезидента
Підприємство тривалий час імпортувало товар на територію України від одного постачальника-нерезидента, при цьому платило всі належні митні платежі. Далі весь товар було реалізовано, але за нього так і не було cплачено постачальнику-нерезиденту. Згідно з договором з постачальником-нерезидентом, за умови замовлення певної кількості товарів продавець надає знижку. Фактично знижку було надано через місяць після того, як підприємство-резидент реалізувало товар на митній території України, але до його оплати. Як цю знижку відобразити в бухгалтерському та податковому обліку?

Відображення курсових різниць
Підприємство, платник податку на прибуток на загальних засадах, сплачувало авансові внески з податку на прибуток у 2013 році та подавало декларацію раз на рік.
Протягом 2013 р. підприємство мало кредиторську заборгованість за товар перед іноземними постачальниками в євро та доларах США. За усною консультацією податківців курсові різниці визначали на дату балансу щокварталу, а зараз дізналися від колег, що хто звітує раз на рік, той і курсові різниці визначає раз на рік, тобто на 31.12.2013 р. Як правильно? Декларацію з прибутку ми вже подали. То як виправити помилку? І які наслідки, якщо помилка вплинула на ПЗ до сплати до бюджету?

До змісту номеру