• Посилання скопійовано

Судовий збір — до доходу «єдиноподатника»?

Приватний підприємець — платник ЄП у 2013 році подав до суду на свого покупця з вимогою оплатити постачання товару. Суд виніс рішення на користь підприємця. У січні 2014 року той отримав на рахунок плату за товар і компенсацію судового збору, який було сплачено при поданні позову. Чи слід включати до доходу підприємця як платника ЄП таку компенсацію? Якщо так, то як оподатковувати такий дохід — за якою ставкою?

Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ПКУ, доходом платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі (визначеній п. 292.3 ПКУ). До доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується у її госпдіяльності. Також у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента) (п. 292.4 ПКУ).

Крім того, у п. 292.11 ПКУ також прописано суми, які не потрапляють до складу доходу платника ЄП. Але в цій нормі щодо згаданого доходу пільг немає. Натомість варто проаналізувати п. 292.15 ПКУ. Там зазначено, що при визначенні обсягу доходу, що дає право суб'єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування в наступному податковому (звітному) періоді, не включається дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди.

Оскільки витрати на судовий збір підприємець поніс ще у 2013 році, сума компенсації таких витрат, отримана за рішенням суду, не включається до доходу, що дає право суб'єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування. Але чи слід таку суму компенсації включати до доходу, що оподатковується ЄП у 2014 р.?

Шукаючи відповідь на це запитання, ми натрапили на роз'яснення в «Єдиній базі податкових знань» на сайті Міндоходів (підкатегорія 107.04). Фахівці Міндоходів на запитання: «Чи включається до доходу ФОП — платника ЄП сума компенсації витрат на інформаційно-технічне забезпечення?» зазначають, що суми компенсаційних витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, судового збору та державного мита, повернуті за рішенням суду третьою особою на поточний рахунок, включаються до доходу платника ЄП.

Отже, на думку податківців, сума судового збору, компенсована за рішенням суду, потрапить до доходу платника ЄП при отриманні такої компенсації на рахунок підприємця (згідно з п. 292.6 ПКУ).

При цьому, оскільки у запитанні не зазначено, у якій групі платників ЄП перебуває підприємець, потрібно врахувати таке.

Оскільки отримання компенсації судового збору не належить до жодного з видів діяльності згідно з КВЕД, платники ЄП 1-ї та 2-ї групи повинні застосувати ставку ЄП — 15% при оподаткуванні таких надходжень.

При оподаткуванні отриманої компенсації судового збору, що надійшла на рахунок платників ЄП 3-ї та 5-ї групи застосовуються відповідні ставки ЄП, а саме:

для 3-ї групи (пп. 293.3.1 ПКУ):

3% — у разі сплати ПДВ;

5% — у разі включення ПДВ до складу ЄП;

для 5-ї групи (пп. 293.3.2 ПКУ):

5% — у разі сплати ПДВ;

7% — у разі включення ПДВ до складу ЄП.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру