• Посилання скопійовано

Електроплита в обліку

Керівництво прийняло рішення організувати кухню для працівників (обов'язку забезпечити працівників харчуванням не встановлено ані законодавством, ані колдоговором). Для цього придбано електроплиту вартістю 3600 грн (з ПДВ). Чи можна такий необоротний об'єкт надалі амортизувати? Чи буде право на ПК з ПДВ? Чи показувати таку операцію у Реєстрі ПН? Як таку операцію відобразити у бухобліку?

Податок на прибуток

Згідно з п. 144.1 ПКУ, у податковому обліку амортизації підлягають витрати на придбання ОЗ для використання у госпдіяльності. А згідно з пп. 14.1.138 ПКУ, ОЗ — це матеріальний актив, призначений для використання у госпдіяльності підприємства, вартість якого перевищує 2500 гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом, а очікуваний строк корисного використання (експлуатації) його з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

Нагадаємо, що господарська діяльність — діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (пп. 14.1.36 ПКУ).

Згідно з п. 144.3 ПКУ, не підлягають амортизації та здійснюються за рахунок відповідних джерел фінансування витрати на придбання/самостійне виготовлення та ремонт, а також на реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів. Під терміном «невиробничі основні засоби» слід розуміти необоротні матеріальні активи, які не використовуються у господарській діяльності платника податку.

Дехто зауважить, що ч. 4 ст. 66 КЗпП передбачено: на тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові має бути надано можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). Але, на жаль, застосувати ст. 66 КЗпП у цьому випадку досить проблематично. Адже у згаданій нормі йдеться про встановлення порядку і місця приймання їжі. Досить часто таким місцем є робоче місце працівника, але, якщо дозволяють виробничі умови, можна обладнати окреме приміщення для приймання їжі з відповідними санітарними умовами. Обладнання приміщення побутовою технікою для приготування їжі нормами КЗпП прямо не вимагається. Тож немає достатніх підстав для відображення амортизації вартості електроплити у податковому обліку.

Податок на додану вартість

За загальним правилом п. 198.3 ПКУ, суми ПДВ, сплачені (нараховані) під час придбання електроплити, включають до податкового кредиту з ПДВ у тих випадках, коли такі витрати пов'язані з оподатковуваними операціями у межах господарської діяльності платника податку (п. 198.3 ПКУ). При цьому ПК з ПДВ буде лише за наявності правильно оформленої податкової накладної чи інших документів, що дають право на ПК згідно з п. 201.11 ПКУ (п. 198.6 ПКУ).

Проте, як ми з'ясували вище, у нашому випадку операція з придбання електроплити не пов'язана з госпдільністю, а отже, права на ПК з ПДВ не буде.

До речі, якщо у майбутньому ви вирішите продати електроплиту і при цьому нарахуєте ПДВ, то зможете відновити ПК з ПДВ. Таке право прописано у п. 198.5 ПКУ, де, зокрема, сказано, що можна відновити ПК з ПДВ за необоротними активами, які почали використовуватися у госпдіяльності або в оподатковуваних операціях, за якими раніше не було визнано ПК з ПДВ. Базою для відновлення (розрахунку) суми ПК з ПДВ буде балансова (залишкова) вартість, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду (місяця або кварталу), протягом якого відновлюється ПК з ПДВ. У разі відсутності податкового обліку необоротних активів така база визначається виходячи зі звичайної ціни. Докладніше про правила відновлення ПК з ПДВ за п. 198.5 ПКУ читайте у «ДК» №6/2014.

У декларації з ПДВ1 таку операцію також слід показати, а саме: у рядку 14.1. Додатково цю операцію відображають у додатку 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)».

ПН, отриману від постачальника електроплити, відображають у Розділі ІІ Реєстру ПН2 так:

у графі 1 — порядковий номер, який відповідає порядковому номеру запису в Реєстрі ПН;

у графах 2, 3 — відповідні дати отримання та виписки документа;

у графі 4 — номер відповідного документа;

у графі 5 — «ПНП» або «ПНЕ»;

у графі 6 — найменування (прізвище, ім'я, по батькові — для фізичної особи) постачальника;

у графі 7 — ІПН постачальника;

у графі 13 — вартість придбаного ОЗ;

у графі 14 — сума ПДВ, яка не потрапляє до ПК з ПДВ (бо необоротний актив не використовується у госпдіяльності).

Бухоблік придбаної електроплити

Згідно з п. 7 П(С)БО 7 «Основні засоби»3, придбані (створені) ОЗ зараховують на баланс підприємства/установи за первісною вартістю. Витрати, які входять до первісної вартості ОЗ, перелічено у п. 8 П(С)БО 7 — це, зокрема, суми непрямих податків (зокрема ПДВ), сплачених у зв'язку з придбанням (створенням) ОЗ, якщо вони не відшкодовуються підприємству. А оскільки у нашому випадку сума ПДВ не потрапить до ПК, то вона знайде своє місце у первісній вартості ОЗ.

1 Форму затверджено наказом Міндоходів України від 13.11.2013 р. №678.

2 Форма затверджена наказом Міндоходів України від 25.11.2013 р. №708.

3 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну України від 27.04.2000 р. №92.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт ОЗ став придатним для корисного використання (п. 29 П(С)БО 7). Амортизують ОЗ протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс) (п. 23 П(С)БО 7). Амортизують за одним із методів, наведених у п. 26 П(С)БО 7.

Затрати на придбання ОЗ обліковують проведенням Д-т 15 К-т 631. У момент введення в експлуатацію об'єкта ОЗ буде зроблено проведення Д-т 10 К-т 15.

Приклад ТОВ «Сяйво» придбало електроплиту для використання працівниками на кухні з негосподарською метою. Вартість необоротного активу — 3600 грн (з ПДВ). Витрати на транспортування — 50 грн (без ПДВ) (послуги отримано у неплатника ПДВ). Оскільки об'єкт не застосовується у госпдіяльності, то ПК з ПДВ за сумою сплаченого (нарахованого) ПДВ не буде. А отже, зі всієї вартості необоротного активу, за якою його було придбано, буде сформовано первісну вартість ОЗ у бухобліку. У податковому обліку такий об'єкт не належатиме до ОЗ та відповідно не амортизуватиметься. Відображення відповідних витрат в обліку див. у таблиці.

Таблиця

Облік витрат на придбання електроплити


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
Оприбутковано техніку
15
631
3600
2.
Отримано транспортні послуги від ПП на ЄП
15
631
50
3.
Оплачено за поставлену техніку
631
311
3600
4.
Оплачено за транспортні послуги
631
301
50
5.
Введено в експлуатацію ОЗ — електроплиту
104
15
3650

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру