• Посилання скопійовано

Суть справи

Грошовий ринок: обмеження без обмежень
З 6 лютого на українському грошовому ринку запроваджено надзвичайний стан. Саме такий напрям дії та механізм роботи національного грошового ринку задано НБУ постановами №48 та №49. Ці постанови «набрали чинності» в обхід усіх правил набрання чинності такими нормативними актами та взяті банками на виконання. Пожинають плоди таких дій, як завжди, бізнес та фізичні особи.

Оренда землі
Міндоходів наказом від 16.01.2014 р. №25 затвердило УПК щодо справляння орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (далі — УПК №25, «ДК» №7/2014). Розглянемо це питання докладніше.

Звітність з ФСП-2014
Міндоходів продовжує затверджувати власні форми податкової звітності замість форм, затверджених своєю попередницею ДПАУ. Цього разу наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. №864 «оновлено» форму декларації з фіксованого сільськогосподарського податку.

Нова форма ТТН
Відомо, що для підтвердження податкових витрат на придбання товарів податківці вимагають у покупців, серед інших документів, товарно-транспортні накладні (далі — ТТН). Деякі сміливі платники податку на прибуток намагалися оспорювати таку вимогу податківців у суді, іноді успішно. Наприкінці 2013 року бланк ТТН було скасовано, що викликало в бухгалтерів природне запитання: чи означає це, що податківці більш не вимагатимуть їх наявності? Але наказом Мінінфраструктури України від 15.12.2013 р. №983 затверджено новий бланк ТТН, отже, надіям на неактуальність цього документа не вдалося здійснитися.

Послуги від нерезидента
Послуги, надані резидентові на митній території України нерезидентом, який не зареєстрований як платник ПДВ, є об'єктом оподаткування ПДВ. Відповідно, резидент — отримувач послуг виступає в такій ситуації податковим агентом. Розгляньмо правила оподаткування таких операцій.

Якщо підзвітні кошти не витрачено
Працівник отримав кошти під звіт для закупівлі товару, а наступного дня повернув їх повністю у зв'язку з тим, що товар так і не було придбано. Чи треба оформляти авансовий звіт у такому разі? Які будуть наслідки, якщо авансовий звіт не оформити? Чи є якісь особливості, якщо був повністю повернений виданий аванс на відрядження (у разі якщо відрядження було скасовано)?

Електроплита в обліку
Керівництво прийняло рішення організувати кухню для працівників (обов'язку забезпечити працівників харчуванням не встановлено ані законодавством, ані колдоговором). Для цього придбано електроплиту вартістю 3600 грн (з ПДВ). Чи можна такий необоротний об'єкт надалі амортизувати? Чи буде право на ПК з ПДВ? Чи показувати таку операцію у Реєстрі ПН? Як таку операцію відобразити у бухобліку?

Аліменти на підприємстві
Одним з обов'язків працедавця є утримання з доходів працівників аліментів. Що є підставою для такого утримання, в якому розмірі провадяться такі утримання і як вони відображаються в обліку та звітності, розглянемо в цій статті.

Як краще передати в оренду приміщення?
Звичайна фізособа має у власності офісне приміщення. Передбачається, що це приміщення буде здано в оренду юрособі — платнику податку на прибуток на загальних засадах та платнику ПДВ. Як краще здавати таке приміщення в оренду? Як звичайна фізособа, чи як платник єдиного податку — приватний підприємець, чи краще створити юрособу на єдиному податку?

Списання активів у випадку форс-мажору
Виникнення обставин непереборної сили, стихійного лиха (форс-мажору) — ситуація взагалі неприємна, а для бухгалтера особливо. Адже, крім факту настання таких обставин, активи, які не можуть використовуватись у діяльності підприємства, потрібно списати. А також з'ясувати, які виникають податкові наслідки та як документально оформити таку неприємну ситуацію.

Судовий збір — до доходу «Єдиноподатника»?
Приватний підприємець — платник ЄП у 2013 році подав до суду на свого покупця з вимогою оплатити постачання товару. Суд виніс рішення на користь підприємця. У січні 2014 року той отримав на рахунок плату за товар і компенсацію судового збору, який було сплачено при поданні позову. Чи слід включати до доходу підприємця як платника ЄП таку компенсацію? Якщо так, то як оподатковувати такий дохід — за якою ставкою?

До змісту номеру