• Посилання скопійовано

Звітність з ФСП-2014

Міндоходів продовжує затверджувати власні форми податкової звітності замість форм, затверджених своєю попередницею ДПАУ. Цього разу наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. №864 «оновлено» форму декларації з фіксованого сільськогосподарського податку.

На дату підготовки статті наказ Міндоходів від 30.12.2013 р. №864 вже зареєстрований у Мін'юсті, але ще не набрав чинності, оскільки офіційно ще не опублікований. З огляду на практику, яка склалася, ми можемо припустити, що Міндоходів може «рекомендувати» здавати звітність з фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП) вже за новими формами, навіть якщо вони ще не набрали чинності. Можливо, що розрахунок ФСП на 2014 р. дозволять здавати за старою формою (відповідно до п. 46.6 ПКУ). Ми ж рекомендуємо платникам ФСП уточнити це питання у своїй ДПІ.

Терміни подання декларації

Сільськогосподарські товаровиробники (далі — СГТВ) повинні щороку підтверджувати свій статус платника ФСП. Для цього їм потрібно подати до ДПІ такий пакет документів:

— до ДПІ за своїм місцезнаходженням1 — декларацію з ФСП на поточний рік, до якої включається інформація про всі земельні ділянки — об'єкти обкладення ФСП, у тому числі і ті, що розташовані в іншому адміністративному районі;

— до ДПІ за місцем розташування земельних ділянок, що знаходяться в іншому адміністративному районі, — декларації з ФСП на поточний рік окремо щодо кожного району;

— розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок2. Він призначений для визначення доходу СГТВ, отриманого від реалізації сільгосппродукції власного виробництва, продуктів її переробки і надання супутніх послуг, і підтверджує право СГТВ на сплату ФСП, якщо частка сільгосптоваровиробництва перевищуватиме 75% (п. 301.1 ПКУ). При цьому враховуються обмеження, встановлені п. 301.6 ПКУ, щодо деяких видів сільгосптоваровиробництва, провадження яких не дає права бути платником ФСП;

1 Що таке місцезнаходження юрособи, визначено у ст. 1 Закону України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про держреєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

2 Діючу форму цього розрахунку затверджено наказом Мінагрополітики України від 26.12.2011 р. №772.

— відомості про наявність земельних ділянок за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Документи подаються до 20 лютого і повинні містити інформацію станом на 1 січня поточного року (п. 308.1 ПКУ).

Згідно з пунктами 301.4 і 301.5 ПКУ, підприємство не може стати платником ФСП у середині календарного року. Проте п. 308.2 ПКУ передбачено, що СГТВ, створені протягом року шляхом злиття, приєднання або перетворення, можуть подати декларацію з ФСП протягом 20-ти календарних днів місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося створення нового СГТВ. Декларація складається за період від дати створення СГТВ і до кінця поточного року. За фактом подання такої декларації новий СГТВ набуває статусу платника ФСП, а також бере на себе всі податкові зобов'язання або борги з ФСП, які були передані йому як правонаступникові.

Протягом 10-ти календарних днів з дати подання декларації ДПІ має видати довідку про присвоєння або підтвердження статусу платника ФСП (п. 308.3 ПКУ).

У випадках якщо змінюється площа земельних ділянок у зв'язку з придбанням чи втратою на них права власності або користування, тобто коли змінюється об'єкт оподаткування, визначений ст. 302 ПКУ, декларацію з ФСП (нову звітну і нову загальну) потрібно подавати також і протягом звітного року (п. 306.5 ПКУ). Порядок подання нової декларації є таким:

— сума ФСП змінюється на період починаючи від дати зміни об'єкта обкладення ФСП до останнього дня податкового (звітного) року — до 31 грудня;

— нова декларація з ФСП подається до ДПІ за місцезнаходженням платника податків і за місцем розташування земельних ділянок (якщо воно не збігається з місцем перебування платника ФСП). Разом із декларацією подаються відомості про наявність земельних ділянок і їх нормативну грошову оцінку.

Нова декларація з ФСП подається протягом 20-ти календарних днів місяця, наступного за звітним місяцем, у якому відбулася зміна об'єкта оподаткування.

Якщо платник ФСП виправляє помилки минулих звітних років, то подається уточнююча декларація згідно з п. 50.1 ПКУ.

Заголовна частина декларації з ФСП

Оскільки протягом року може подаватися кілька декларацій, то у заголовній частині передбачено реквізит 1.1.Т «Порядковий номер за рік», у якому зазначається номер податкової декларації з ФСП наростаючим підсумком від кількості поданих у поточному році декларацій.

Типи декларацій. Оскільки декларація з ФСП може подаватися одночасно як до ДПІ за місцем реєстрації платника, так і за місцем розташування земельних ділянок, то в її формі передбачено особливі типи декларацій.

Якщо у платника ФСП земельні ділянки розташовані в межах території одного органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням платника податків, то до ДПІ за місцезнаходженням подається декларація з ФСП типу 04 «Звітна», яка одночасно є звітною і загальною декларацією з ФСП.

Якщо у платника ФСП земельні ділянки розташовані в межах територій кількох органів місцевого самоврядування, то до ДПІ за місцем розташування таких земельних ділянок подаються окремі декларації з ФСП типу 04 «Звітна», а за своїм місцезнаходженням платник податків подає декларацію про всі земельні ділянки типу 01 «Загальна».

При придбанні нових земельних ділянок у власність або при виникненні права користування земельними ділянками протягом звітного року, за який вже було подано декларацію, за місцезнаходженням платника ФСП до ДПІ подається декларація типу 05 «Нова звітна», яка одночасно є новою звітною і новою загальною декларацією з ФСП. При придбанні нових земельних ділянок (або при виникненні права користування земельними ділянками) протягом звітного року, за межами території органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням платника ФСП, до ДПІ за місцем розташування таких земельних ділянок подається декларація типу 05 «Нова звітна», а за своїм місцезнаходженням платник податків подає окрему декларацію типу 02 «Нова загальна».

Якщо протягом звітного податкового періоду уточнюється сума ФСП (внаслідок виправлення помилок), то до відповідної ДПІ подається декларація, що відповідає типу декларації, до якої вносяться уточнення: тип 03 «Уточнююча загальна» або тип 06 «Уточнююча звітна».

У полі «починаючи з __ . __» проставляється дата у форматі «число/місяць», з якої придбано право власності або користування на нову земельну ділянку. У разі придбання права власності або права користування на кілька земельних ділянок у межах одного календарного місяця ставиться дата першого придбання права власності або права користування на земельну ділянку за звітний місяць. Відповідно, у полі «з урахуванням уточнень з __ . __» проставляється дата, на яку проводиться уточнення податкових зобов'язань (втрачено право користування земельною ділянкою).

Далі в декларації зазначаються відомості про платника ФСП і орган Міндоходів, до якого вона подається (за основним місцем обліку — реквізит 7 і за місцем розташування земельної ділянки — реквізит 8). У реквізиті 9 наводиться код КОАТУУ1 того органу місцевого самоврядування, на території якого розташовані земельні ділянки, включені до декларації.

Таблична частина декларації з ФСП

У графі 2 «Категорія земель» табличної частини декларації наводиться інформація про землі сільськогосподарського призначення (сільськогосподарські угіддя2 і землі водного фонду) на підставі відомостей про наявність земельних ділянок (додаток до декларації).

1 Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України.

2 Рілля, сінокоси, пасовища, багаторічні насадження.

Кількість рядків у кожному підрядку (1.1, 1.2 і т. д.) залежить від нормативної грошової оцінки земель. Нагадаємо, що нормативна грошова оцінка земель проводиться в порядку, затвердженому спільним Наказом Держкомзему, Мінагрополітики, Мінбуду і Української академії наук від 27.01.2006 р. №18/15/21/11 «Про Порядок нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення і населених пунктів». Згідно з главою 4 цього Порядку, дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки надаються структурними підрозділами Центру державного земельного кадастру і оформляються як витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки згідно з додатком 2 до цього документа.

Землі однакової категорії, але з різною нормативною грошовою оцінкою, відображаються в окремих підрядках. Дані про площу земельних ділянок переносяться із графи 10 додатка до декларації, а нормативна грошова оцінка -із графи 8 додатка. Зверніть увагу: оскільки в додатку до декларації дані наводяться у розрізі земельних ділянок, то для заповнення декларації дані про земельні ділянки одного типу з однаковою нормативною грошовою оцінкою підсумовуються.

У графі 5 декларації наводяться ставки ФСП згідно зі ст. 304 ПКУ, а у графі 6 розраховується річна сума ФСП шляхом перемножування показників граф 3, 4 і 5.

Далі розраховується сума ФСП на кожен місяць. Згідно з п. 306.2 ПКУ, сума ФСП сплачується: у I та у ІІ кварталі — по 10%, у III кварталі — 50% та у IV кварталі — 30% річної суми. Місячні суми ФСП розраховуються шляхом ділення квартальних сум на три місяці. Якщо платник ФСП володіє/користується земельною ділянкою не з 1-го числа місяця або ж відчужує/повертає таку земельну ділянку до кінця місяця, то суму ФСП за такий місяць визначають пропорційно до кількості днів, протягом яких платник ФСП володів/користувався такою ділянкою. Для цього місячну суму ФСП ділять на кількість календарних днів у такому місяці та множать на кількість календарних днів володіння/користування земельною ділянкою.

У рядку 3 декларації з ФСП підсумовуються дані щодо всіх земельних ділянок, з яких сплачується ФСП.

Рядок 4 заповнюють при уточненні зобов'язань з ФСП, і в ньому наводиться сума ФСП, нарахована за раніше поданою декларацією, яка уточнюється.

Рядок 5 заповнюється при збільшенні суми податкових зобов'язань протягом звітного року (при зміні площі земельних ділянок протягом звітного року, виправленні помилок у раніше поданій декларації). Наводиться сума, на яку збільшується податкове зобов'язання у разі виправлення помилки або збільшення площі земельних ділянок, тобто додатна різниця значень рядка 3 і рядка 4.

Рядок 6 заповнюють у разі заниження податкових зобов'язань при виправленні помилок у раніше поданій декларації. Значення рядка 6 може бути частиною значення рядка 5 і є сумами збільшення податкового зобов'язання з ФСП, за якими минув термін сплати до бюджету (таким чином визначається сума недоплати ФСП).

Рядок 7 заповнюють у разі зменшення податкових зобов'язань при зміні площі земельних ділянок протягом звітного року, а також при виправленні помилок у раніше поданій декларації (від'ємна1 різниця значень рядка 3 і рядка 4). Аналогічно до рядка 6, у рядку 8 зазначаються суми зменшення податкового зобов'язання з ФСП, за якими минув термін їх сплати до бюджету (тобто фактично має місце переплата ФСП).

1 Знак «мінус» при цьому не ставиться.

Рядок 9 заповнюють у разі нарахування штрафу (якщо заповнений рядок 6). Якщо подається уточнююча декларація, за якою збільшуються податкові зобов'язання, платник ФСП зобов'язаний самостійно нарахувати штраф, відповідно до п. 50.1 ПКУ, у розмірі 3% від відповідного показника колонок 7 — 18 рядка 6.

Якщо виправляються помилки минулих років у поточній декларації, за якою збільшуються податкові зобов'язання, платник ФСП повинен самостійно нарахувати штраф, відповідно до п. 50.1 ПКУ, у розмірі 5% від відповідного показника колонок 7 — 18 рядка 6.

Рядок 10 заповнюють у разі нарахування пені. Якщо помилка в декларації призвела до заниження податкових зобов'язань, то платник ФСП нараховує пеню за весь період заниження податку на суму такого заниження в день його погашення (п. 54.1 ПКУ і пп. 129.1.2 ПКУ).

Якщо платник ФСП подає разом із декларацією інформацію (пояснення) про окремі результати своєї фінансово-господарської діяльності, у рядку 11 він зазначає кількість аркушів, на яких викладено таку інформацію.

Рядок 12 заповнюють, згідно з п. 46.4 ПКУ, у тому випадку, якщо платник ФСП вважає, що затверджена форма декларації змінює його податкові зобов'язання всупереч нормам ПКУ. Зазначається кількість аркушів, на яких викладено відповідну інформацію.

І нарешті, до рядків 13, 14 і 15 декларації переносяться показники із рядків 1, 4 і 5 Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва. Рядки 13 — 15 декларації підлягають обов'язковому заповненню при поданні декларації загального та/або звітного типу.

ВІдомості про наявність земельних ділянок

Декларація з ФСП має один додаток — відомості про наявність земельних ділянок. На думку Держкомзему, при використанні земельних ділянок, правовстановчі документи яких проходять процедуру оформлення і не зареєстровані в базі даних структурних підрозділів Центру державного земельного кадастру, інформація про такі земельні ділянки все одно включається до Відомостей про наявність земельних ділянок, які надаються у складі декларації за відповідний звітний податковий рік. А облікові дані про їх площу і нормативну грошову оцінку необхідно отримати в районних відділах Держкомзему за місцем розташування таких земельних ділянок. Після реєстрації таких документів необхідно користуватися даними структурних підрозділів Центру державного земельного кадастру (лист Держкомзему від 20.03.2009 р. №14-22-6/2725). Ми рекомендуємо платникам ФСП враховувати цю думку у своїй роботі, оскільки згідно зі ст. 302 ПКУ об'єкт оподаткування ФСП виникає у момент придбання права власності або права користування земельною ділянкою (і відповідно — об'єкт зникає у момент втрати такого права). І не встановлено жодного зв'язку виникнення об'єкта оподаткування ФСП з процесом оформлення правовстановчих документів.

У графі 2 зазначається назва документа, що засвідчує право власності та/або користування земельними ділянками (наприклад, державний акт на право власності, договір купівлі-продажу, оренда тощо).

У графі 3 зазначається кадастровий номер земельної ділянки — за його наявності. За відсутності кадастрового номера графа 3 не заповнюється (при поданні декларації у паперовому вигляді прокреслюється, як і решта незаповнених рядків і граф декларації).

У графі 4 зазначаються реквізити державного акта на право власності або постійного користування землею (серія, номер і дата реєстрації). Якщо платник ФСП має лише орендовані земельні ділянки, графа 4 не заповнюється (прокреслюється).

У графі 5 зазначаються реквізити договору оренди (дата його укладення і термін дії, дата і номер держреєстрації договору/права оренди). Якщо платник ФСП має власні земельні ділянки або вони перебувають у нього у постійному користуванні, графа 5 не заповнюється (прокреслюється).

Графа 6 заповнюється щодо орендованих земель. Тут зазначаються прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи — орендодавця або найменування юридичної особи — орендодавця. За відсутності у платника ФСП орендованих земельних ділянок графа 6 не заповнюється (прокреслюється).

У графі 7 зазначається інформація про місце розташування земельної ділянки (адреса), яка береться із документа на право власності та/або користування земельною ділянкою (державний акт, договір оренди тощо). Тут же зазначається код місцевого (за місцем розташування земельної ділянки) органу самоврядування за КОАТУУ.

У графі 8 зазначається нормативна грошова оцінка земельної ділянки. У графі 9 — категорія земельних ділянок (сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду).

У графі 10 відображається площа земельної ділянки, зазначена у правовстановчих документах (державний акт, договір оренди тощо). Далі ця інформація переноситься до декларації з ФСП (див. попередній розділ).

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру