• Посилання скопійовано

Заниження авансових внесків

Під час перевірки податківці донарахували зобов'язання з податку на прибуток за 2012 рік. Відповідно змінилася база нарахування авансових внесків з податку на прибуток за березень 2013 року — лютий 2014 року. При цьому податківці за результатами перевірки не визначили нові суми авансових внесків з податку на прибуток. Чи слід платникові податку самостійно донараховувати та доплачувати аванси за минулі місяці? I якщо так, то як здійснити виправлення?

Чи треба виправляти помилку?

Перше запитання, яке виникає: чи слід вносити зміни до декларації з податку на прибуток1 за 2012 рік стосовно сум авансових внесків? Пригадаймо, що згідно з п. 50.1 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податку на прибуток самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. Отже, виправити знайдену у раніше поданій декларації будь-яку помилку — це обов'язок платника податків.

Крім того, варто пам'ятати, що задекларовані в декларації з податку на прибуток авансові внески є узгодженими податковими зобов'язаннями — принаймні так кажуть податківці в УПК №11712. На жаль, у цій УПК вони ніяк не аргументують, чому саме авансові внески з податку на прибуток — це узгоджене податкове зобов'язання. Але пунктом 57.1 ПКУ встановлено, що в річній податковій декларації платник податку подає розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступні дванадцять місяців. I така сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов'язань.

1 Форму затверджено наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. №1213.

2 Узагальнююча податкова консультація щодо особливостей подання декларації з податку на прибуток та сплати податку у 2013 році, затверджена наказом ДПС України від 21.12.2012 р. №1171.

Тут варто пригадати, що відповідно до пп. 14.1.156 ПКУ податкове зобов'язання — сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством. А грошове зобов'язання платника податків — це сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання (пп. 14.1.39 ПКУ). На підставі цього доходимо висновку, що авансовий внесок з податку на прибуток — це податок, а отже, і узгоджене податкове зобов'язання, яке слід сплатити до відповідного бюджету на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (п. 54.1 ПКУ та пп. 14.1.156 ПКУ).

Таким чином, помилки, допущені в нарахуванні податкових зобов'язань з податку на прибуток до сплати в бюджет за 2012 рік, призвели до заниження сум авансових внесків з податку на прибуток, які платник податку має сплачувати за період березень 2013 року — лютий 2014 року (відповідно до УПК №1171 і п. 57.1 ПКУ). Податківці ж донарахували зобов'язання з податку на прибуток лише за 2012 рік. Тож, на думку автора, платник податку має самостійно виправити зазначену помилку, а саме — заниження узгодженого податкового зобов'язання зі сплати авансових внесків з податку на прибуток.

Перш ніж рушати далі, зазначимо: звісно, виправити цю помилку мали податківці. Чи принаймні вказати на заниження авансових внесків унаслідок знайденої помилки і або визначити їх суму самостійно, або наказати це зробити платникові податку. Платник податку мав право надати заперечення до акта перевірки з цього приводу. Але чи вигідно це йому? Добре, якщо податківці, зважаючи на досить новий і незвичний для них статус сум авансових внесків у декларації з податку на прибуток, тільки донарахують їх суму — а якщо застосують штрафні санкції за таке донарахування за ст. 123 ПКУ (від 25% до 50% від суми донарахованого податкового зобов'язання)? Тож не дивно, що платник податку може прийняти рішення або взагалі не перераховувати суми авансових внесків, або донарахувати їх власними силами.

Точка зору Міндоходів

Зазначимо, що податківці у своїх роз'ясненнях досить мало говорять про виправлення саме цієї помилки. Так, в УПК №1171 йдеться лише про право платника податку виправити помилки в деклараціях з податку на прибуток за 2012 рік, навіть якщо це спричинить зміну сум авансових внесків. При цьому зазначається, що внаслідок такого виправлення зміняться (збільшаться або зменшаться) суми авансових внесків за всі періоди їх нарахування (тобто в цьому разі за період березень 2013 року — лютий 2014 року). Про відповідальність платника податку, яка виникне внаслідок донарахування сум авансових внесків, в УПК №1171 не сказано ані слова (власне, як і про те, як саме слід зробити зазначене виправлення).

Небагато знайдемо і в ЄБПЗ. У консультації в підкатегорії 102.30.03 Міндоходів посилається на зазначені вище роз'яснення, наведені в УПК №1171, але жодного слова не каже про практичну реалізацію права на внесення виправлення (не згадує навіть про те, що за п. 50.1 ПКУ це не право, а обов'язок платника податку). Стосовно ж відповідальності згадана консультація говорить таке: «У разі коли в уточненій декларації збільшується сума зобов'язань з податку на прибуток за 2012 рік, платник податку зобов'язаний сплатити суму недоплати та штраф відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями, за кожен звітний період, термін сплати авансових внесків за яким на дату подання уточненої декларації настав».

Тут варто зауважити, що попри побажання спеціалістів з Міндоходів нині не розроблено механізму, як правильно в уточненій декларації змінити суму авансового внеску та розрахувати штраф (про це далі). Тому, на думку автора, в аналізованому випадку перед бухгалтером постав вибір: або подавати уточнюючий розрахунок до декларації, або ж взагалі не подавати (адже, згідно з п. 50.3 ПКУ, подання уточнюючого розрахунку до декларації за перевірений податківцями період є підставою для нової позапланової перевірки платника податків за такий період).

Спробуймо допомогти платникові податку, який вирішив виправити помилку, і проаналізувати наведену у запитанні ситуацію з урахуванням роз'яснень податківців.

Подаючи уточнюючий розрахунок за 2012 рік, недоплату з податку на прибуток (визначену податковою перевіркою) підприємство вже не платитиме. Адже такі суми слід буде сплатити на підставі податкового повідомлення-рішення протягом 10 днів після його отримання (п. 57.3 ПКУ). Крім того, згідно з пп. 4.2.2 Iнструкції №2761, податкові зобов'язання, штрафні санкції та пеня, розраховані органом ДПС, обліковуються в картках особових рахунків за даними електронного реєстру податкових повідомлень у частині узгоджених сум.

Сума авансових внесків, зазначена в річній декларації з податку на прибуток, є узгодженим податковим зобов'язанням, яке платник податку має сплачувати щомісяця2. За податкові періоди, які передують періоду виправлення цієї помилки, слід буде доплатити суму заниження авансових внесків. Крім того, оскільки помилка виправляється самостійно і полягає у заниженні податкового зобов'язання, платник податку має сплатити ще й штраф на суму заниження, згідно з п. 50.1 ПКУ, та пеню, відповідно до ст. 129 ПКУ, за період заниження до сплати авансових внесків з податку на прибуток. Про це докладніше далі.

1 Iнструкція про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку платежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється органами державної податкової служби України, затверджена наказом ДПАУ від 18.07.2005 р. №276.

2 Якщо платник податку сплачуватиме авансові внески з податку на прибуток у більшій сумі, ніж та, яку наведено в декларації за 2012 рік, таке перевищення буде фактично переплатою з податку на прибуток.

Сплата штрафів і пені та доплата авансових внесків

Згідно з п. 50.1 ПКУ, є два варіанти виправлення заниження податкових зобов'язань з податку на прибуток у попередніх податкових періодах:

— оформити уточнюючий розрахунок як самостійний документ та відповідно сплатити суму недоплати і штраф у розмірі 3% від суми заниження податкових зобов'язань;

— зробити виправлення через поточну декларацію з податку на прибуток, подавши до неї додаток ВП, та сплатити штраф у розмірі 5% від суми заниження податкових зобов'язань.

Звісно, оскільки підприємство — платник авансових платежів з податку на прибуток, то квартальних декларацій з податку на прибуток за 2013 рік, як правило, воно не подає. А платникові податку треба виправити помилку чимшвидше, оскільки кожного місяця він недоплачує суми авансових внесків, і не сьогодні-завтра податківці можуть змінити свою позицію та почати самостійно донараховувати суми авансових внесків і суми штрафів за їх заниження (а відповідальність, передбачена п. 123.1 ПКУ, значно більша за встановлену п. 50.1 ПКУ), ще й про пеню не забудуть.

Тож для виправлення помилки варто подати уточнену декларацію за 2012 рік у найближчий термін, зі зміною (збільшенням) задекларованих авансових внесків з податку на прибуток. Перед поданням уточнюючого розрахунку, крім недоплачених авансових внесків за місяці 2013 р. до виявлення помилки, слід сплатити і штраф у розмірі 3% від суми заниження. При цьому, як зазначалося в УПК №1171, змінені в уточненій річній декларації зобов'язання змінюють (збільшують або зменшують) суми авансових внесків за всі періоди їх нарахування. Отже, зміна суми визначених у річній декларації авансових внесків з податку на прибуток змінить їх щодо всіх місяців, за які їх має бути сплачено.

Тож, на думку автора, суму штрафу слід рахувати за формулою: «сума заниження авансових внесків х 3%». Адже Міндоходів, як зазначено вище, поки що вимагає сплати такого штрафу тільки за ті періоди (календарні місяці), термін сплати авансових внесків за які вже настав на дату виправлення помилки, тож сміливий платник податку може скористатися цією нагодою і зекономити на сумі штрафу, нарахувавши його тільки за зазначені періоди. Обережний платник податку отримає для цього індивідуальну податкову консультацію з такою рекомендацією у письмовому або електронному вигляді, яка, згідно зі ст. 53 ПКУ, захистить його від штрафних санкцій під час наступної податкової перевірки.

Крім того, оскільки є недоплата, то слід нарахувати та сплатити й пеню. Оскільки йдеться про донарахування суми податкового зобов'язання (авансових внесків), розрахунок пені має здійснюватися з урахуванням пп. 129.1.2 ПКУ і пп. 2.1.2 Iнструкції №9531. Тобто пеня розраховується з дня настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження). Пеня нараховується на суму заниження податку з розрахунку 120% облікової ставки НБУ, що діє на день заниження ПЗ (п. 129.4 ПКУ). А її нарахування закінчується в день зарахування коштів (несплаченого ПЗ) на відповідний рахунок Держказначейства (пп. 129.3.1 ПКУ). Отже, і пеню має бути сплачено лише щодо тих авансових внесків з податку на прибуток, строк сплати яких вже настав на дату виправлення помилки уточнюючим розрахунком до декларації з податку на прибуток. Варто зауважити, що строк сплати авансових внесків різний, адже вони сплачуються щомісяця у строки, визначені п. 57.1 ПКУ. А отже, пеню за кожним недоплаченим авансовим внеском слід розраховувати окремо. Опісля отримані результати (суми пені за кожним авансовим внеском) слід просумувати та сплатити в бюджет перед поданням уточнюючого розрахунку.

1 Iнструкція про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затверджена наказом ДПАУ від 17.12.2010 р. №953.

Оформлення уточнюючого розрахунку

Тут ситуація ще складніша — адже, щоб навести збільшену суму авансових внесків у рядку 34 декларації з податку на прибуток, слід було б збільшити суму податку на прибуток до сплати (рядок 14 декларації) або суму авансових внесків при виплаті дивідендів, що мала бути сплачена у звітному (податковому) періоді (рядок 20 декларації). Адже саме з їх суми розраховується значення рядків 33 і 34 декларації, якими встановлюється сума авансових внесків, значення якої платник податку хоче збільшити. Але ж значення одного з цих рядків (14 та/або 20) вже було донараховано податківцями під час перевірки (хоча це й не знайшло відображення у декларації з податку на прибуток відповідно до чинного законодавства). Самостійне збільшення значень рядків 14 та/або 20 платником податку призведе до подвійної сплати податку. Попри такий казус, ми все-таки запропонуємо свій варіант виправлення помилки.

На думку автора, у цьому разі слід виправити лише рядки 33 та 34, де навести правильні показники. А от рядки 14 та 20 декларації треба залишити без змін, адже зобов'язання за ними вже будуть нараховані податківцями, про що платник податку отримав повідомлення-рішення за результатами перевірки.

Тут варто пригадати норми п. 46.4 ПКУ, де сказано, що, якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації збільшує або зменшує його податкові зобов'язання всупереч нормам ПКУ з такого податку, він має право зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації. У разі необхідності платник податків може подати разом з такою податковою декларацією доповнення, складене за довільною формою, що вважатиметься невід'ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.

Ми радимо скористатися згаданою вище нормою та в доповненні до декларації зазначити, що виправлення проводили лише в рядках 33 та 34, а решту не виправляли у зв'язку з проведеною раніше перевіркою. Крім того, варто навести й суми штрафу та пені за недоплату авансових внесків, що будуть нараховані у порядку, зазначеному вище. Оскільки формою декларації не передбачено рядків для відображення штрафу та пені, які нараховуються при донарахуванні значення рядка 34, то, на думку автора, їх можна навести у доповненні до декларації.

Насамкінець додамо, що дехто з платників податку на прибуток може вирішити не виправляти помилку (або перенести її виправлення на майбутнє), оскільки зараз чіткої процедури такого виправлення, особливо в ситуації, коли було податківцями донараховано податкові зобов'язання з податку на прибуток за 2012 рік, у ПКУ чи іншому нормативному документі немає. У такому разі автор радить сплатити недоплачені авансові внески за періоди перед виявленням помилки, щоб хоча б зменшити суму пені за період недоплати. I, звісно, у наступних періодах (місяцях 2013 року) сплачувати авансові внески вже у правильному розмірі (з урахуванням самостійно розрахованого збільшення), щоб запобігти збільшенню сум штрафу та пені.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру