• Посилання скопійовано

Податковий кредит з ПДВ у постачальника зернових культур

Підприємство займається перепродажем пшениці та інших зернових культур групи 10 УКТ ЗЕД. Який порядок оподаткування ПДВ таких операцій з урахуванням п. 15 підрозділу 2 розділу ХХ ЗЕД? Чи має це підприємство право на податковий кредит і бюджетне відшкодування за такими операціями?

Пунктом 15 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ передбачено особливий порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання деяких зернових культур. Цей порядок діє тимчасово, до 1 січня 2014 року, і поширюється на постачання зернових культур товарних позицій 1001 — 1008 згідно з УКТ ЗЕД і технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗЕД (далі — зернові та технічні культури). Під дію цього порядку не підпадають зернові культури товарної позиції 1006 (рис) і товарної підкатегорії 1008 10 00 00 (гречка) згідно з УКТ ЗЕД. Операції з постачання рису і гречки оподатковуються ПДВ у загальному порядку.

Так, згідно з п. 15 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 — 1008 згідно з УКТ ЗЕД і технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗЕД (крім рису і гречки). Проте це правило має винятки: це операції першого постачання зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами — безпосередніми виробниками (перший постачальник) і підприємствами, які придбали такі культури у сільськогосподарських підприємств — виробників (другий постачальник). Тобто перші дві ланки в ланцюжку постачальників зазначених культур не звільняються від сплати ПДВ за такими операціями, а сплачують його на загальних підставах. Нагадаємо, що в цьому разі перший і другий постачальники зернових та технічних культур мають право і на податковий кредит з ПДВ на загальних підставах за нормами ст. 198 ПКУ.

Правила п. 15 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ не поширюються на постачання зернових та технічних культур у разі постачання їх Аграрним фондом, якщо такі товари були ним придбані з ПДВ.

Наступна ланка ланцюжка постачальників зернових та технічних культур — це платник ПДВ, який купує такі культури у другого постачальника і перепродує їх далі (третій постачальник). Згідно з п. 15 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ третій постачальник здійснює операцію, звільнену від ПДВ, і не нараховує податкових зобов'язань на базу оподаткування, визначену за ст. 188 ПКУ. Оскільки операцію подальшого постачання третім постачальником зернових та технічних культур звільнено від ПДВ, то вона передбачає й особливі правила обліку податкового кредиту при придбанні таких культур у другого постачальника. Так, згідно з п. 198.4 ПКУ, суми ПДВ, сплачені/нараховані третім постачальником при придбанні зернових та технічних культур для перепродажу їх уже в межах звільнених від ПДВ операцій, не включаються до складу його податкового кредиту. При продажу цих товарів без ПДВ третій постачальник виписує податкову накладну, особливості заповнення якої передбачено п. 10 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 01.11.2011 р. №1379, а саме: у розділі III у графі 11 податкової накладної робиться позначка «Без ПДВ» з обов'язковим посиланням на п. 15 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. Така податкова накладна видається покупцеві на загальних підставах. На нашу думку, ця накладна не підлягає реєстрації в ЄРПН, оскільки вона не містить суми ПДВ, а згідно з п. 11 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ податкові накладні, в яких сума ПДВ не перевищує 10000 грн, не підлягають реєстрації в ЄРПН.

Наступні учасники ланцюжка руху зернових та технічних культур також не мають податкового кредиту з ПДВ при їх придбанні і не нараховують податкових зобов'язань у разі їх продажу. Вони виписують податкову накладну так само, як і третій постачальник, і видають її покупцеві.

Проте для третього і наступних постачальників є невелика пільга: якщо такі платники ПДВ використовують необоротні активи одночасно для оподатковуваних ПДВ операцій і для звільнених від оподаткування (у тому числі з постачання зернових та технічних культур), то суми ПДВ, сплачені при придбанні або виготовленні таких активів, включаються до складу податкового кредиту в повному обсязі, без розподілу згідно зі ст. 199 ПКУ (абзац четвертий п. 15 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ).

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру