• Посилання скопійовано

Використання чистого прибутку

Чи можна направити накопичений нерозподілений прибуток не на виплату дивідендів, а на будівництво офісу власними силами? Як відобразити це в бухгалтерському та податковому обліку?

Згідно зі ст. 44 Господарського кодексу України (далі — ГКУ), право вільного розпорядження прибутком, що залишається після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, належить кожному СПД. Отже, підприємство самостійно встановлює напрями використання власного чистого прибутку, у тому числі такого, який накопичився за попередні роки. Втім, у власників (засновників, учасників) підприємства є право на отримання дивідендів за наслідками роботи підприємства. А дивіденди за своєю сутністю — це частка чистого прибутку, право на отримання якої має власник корпоративних прав (ст. 167 ГКУ). З огляду на це напрям використання чистого прибутку встановлюють все-таки не самі підприємства, а їхні власники.

Оформлюється порядок розподілу чистого прибутку установчими документами підприємства (ст. 57 ГКУ). Тобто ще на етапі створення підприємства його засновники можуть вирішити питання щодо напрямів розподілу чистого прибутку. Ці напрями може бути змінено протягом періоду діяльності підприємства — шляхом внесення змін до установчих документів. Якщо в установчих документах було зазначено, що розподіл чистого прибутку відбуватиметься на підставі рішення зборів засновників (учасників), то саме протоколом таких зборів визначатимуться напрями й суми чистого прибутку, який має бути розподілено. Отже, для бухгалтерського та податкового обліку документальною підставою для відображення операції розподілу чистого прибутку можуть бути як установчі документи, так і протоколи зборів засновників (учасників).

У податковому обліку відображається лише один з напрямів використання чистого прибутку — виплата дивідендів. Відображення ж решти напрямів використання чистого прибутку Податковим кодексом не передбачено. I це логічно, адже під час виплати дивідендів відбувається передання певних активів між платниками податків (підприємством і засновником або учасником), виплата доходу засновнику (учаснику). При використанні інших способів розподілу прибутку немає операцій, які є об'єктом оподаткування ПДВ, податком на прибуток та ПДФО. Операція з будівництва офіса за рахунок нерозподіленого прибутку, на думку автора, не повинна відображатися в податковому обліку.

У бухгалтерському обліку чи не єдиний нормативний документ, який можна використати для відображення операції з будівництва офіса за рахунок нерозподіленого прибутку, — це Iнструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. №291. Автор пропонує скласти таку кореспонденцію бухгалтерських рахунків:

1) прийнято рішення про використання чистого прибутку в певній сумі для будівництва офіса (підстава — протокол зборів): Д-т 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» К-т 425 «Iнший додатковий капітал»;

2) отримано будівельні матеріали від постачальника: Д-т 205 «Будівельні матеріали» К-т 631 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»;

3) нараховано зарплату працівникам, зайнятим на будівництві офіса, та ЄСВ з цієї зарплати: Д-т 151 «Капітальне будівництво» К-т 661 «Розрахунки за заробітною платою», К-т 651 «За розрахунками із загальнообов'язкового державного соціального страхування»;

4) списано будівельні матеріали на будівництво: Д-т 151 К-т 209;

5) введено в експлуатацію офіс: Д-т 103 «Будівлі та споруди» К-т 151;

6) нараховано амортизацію (знос) офіса Д-т 425 «Iнший додатковий капітал» К-т 131 «Знос основних засобів»;

7) наприкінці року закрито сальдо на рахунку 443: Д-т 441 «Нерозподілений прибуток» К-т 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді».

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру