• Посилання скопійовано

Якщо на момент перевірки ПН, за якими нараховано ПК з ПДВ, були тільки у копіях, штрафу не уникнути

Чи має право платник ПДВ поновити ПК з ПДВ після отримання від постачальників оригіналів податкових накладних, якщо під час документальної перевірки суми ПДВ було вилучено зі складу податкового кредиту за податковими накладними, яких на момент перевірки не було (були в копіях)?

За загальним правилом, ПК з ПДВ звітного періоду складається зі сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:

— придбанням або виготовленням товарів (у т. ч. при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку;

— придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у т. ч. інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у т. ч. при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Підтвердженням права на податковий кредит є податкова накладна або її замінники (додатково див. п. 201.11 ПКУ). У будь-якому разі первинні документи мають бути правильно оформлені, аби на їх підставі ПК з ПДВ був включений до складу показників звітного періоду.

У разі коли на момент перевірки ПН були у копіях, але були включені до ПК звітного періоду, штрафу за недоплату до бюджету не уникнути. Але право на ПК за операцією зберігається за покупцем протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної, тож не буде проблематично включити такий ПДВ собі до ПК на підставі оригіналів ПН уже у наступних після податкової перевірки періодах.

Юлія КЛОВСЬКА,
головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру