• Посилання скопійовано

Звіти з ЄСВ за новими формами

Пенсійний фонд затвердив зміни до форм звітності з ЄСВ, зокрема для роботодавців (додаток 4) та підприємців (додаток 5), оновив Порядок заповнення звітів та Iнструкцію про порядок нарахування та сплати ЄСВ. В основному зміни спричинено новими правилами сплати ЄСВ з сум декретних, запровадженими Законом №2311. Наведемо експрес-огляд основних змін.

Йдеться про прийняття правлінням Пенсійного фонду України постанов:

1) від 17.07.2013 р. №11-1 «Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України щодо нарахування та сплати єдиного внеску з сум допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами» (далі — Постанова №11-1);

2) від 22.07.2013 р. №12-1 «Про затвердження Змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Постанова №12-1).

Зміни у звітності

Усіх роботодавців, підприємців — платників ЄСВ «за себе» та платників ЄСВ за договорами добровільного страхування стосуються зміни, внесені Постановою №12-1 до форм звітності, в яких відображається нарахування єдиного соціального внеску відповідними платниками.

Так, у Звіті про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України (форма №Д4) у новій редакції викладено таблиці 1, 4 та 5.

У таблиці 1 «Нарахування єдиного внеску», зокрема, запроваджено додаткові рядки 1.5, 2.4 (сума рядків 2.4.1 — 2.4.4), 3.4 (сума рядків 3.4.1 — 3.4.4) та 4.4, призначені для відображення нарахованих сум допомоги по вагітності та пологах, а також нарахованого та утриманого з сум допомоги єдиного соціального внеску.

У таблиці 4 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на суми грошового забезпечення та на суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами» додано окремий розділ II, призначений для відображення загальної суми декретних, та сум нарахованого та утриманого ЄСВ з цих сум.

Таблиця 5 «Відомості про трудові відносини осіб» тепер передбачає необхідність додатково відображати періоди перебування працівників у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років (категорія 6).

Таблиця 6 фактично не зазнала змін, але тепер у ній в окремих рядках відображаємо суму допомоги по вагітності та пологах окремим рядком за кожен місяць, за який вона виплачується. З'являються нові категорії застрахованих осіб (коди категорій застрахованих осіб 41 — 45), зокрема категорії 42 — 45, — призначені для працівниць, які отримують допомогу по вагітності та пологах відповідно до чотирьох розмірів ставок ЄСВ, встановлених Законом про ЄСВ2. Нові категорії ЗО наведено у змінах до таблиці із переліком платників, об'єктів нарахування, утримання та ставок ЄСВ (додаток 2 до Порядку №22-23). Скорочену інформацію стосовно змін, внесених до цього додатка, наведено у таблиці.

Таблиця

Нові категорії застрахованих осіб

Код категорії ЗО
Платник ЄСВ
База нарахування ЄСВ
Ставка ЄСВ, %
нарахування
утримання
41
Найманий працівник — інвалід, який працює на підприємствах та в організаціях всеукраїнських громадських організацій інвалідів Оплата праці
5,3
3,6
42
Особи, які отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами Сума допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами
33,2
2
43
Працюючі особи-інваліди, які отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами Сума допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами
8,41
2
44
Особи, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, які працюють на підприємствах та в організаціях всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариствах УТОГ та УТОС Сума допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами
5,3
2
45
Особи — працюючі інваліди, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, які працюють на підприємстві або в організації громадських організацій інвалідів, в яких кількість інвалідів становить понад 50% Сума допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами
5,5
2

1 Закон України від 14.05.2013 р. №231-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії».

2 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

3 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. №22-2.

Нарахування та утримання ЄСВ із декретних

Постановою №11-1 внесено зміни до Iнструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування1 (далі — Iнструкція). Усі положення документа тепер враховують обов'язковість нарахування та сплати ЄСВ з сум декретних.

Нарахування єдиного внеску за осіб, які перебувають у декретній відпустці та отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами (далі — декретні), здійснюється за кожен місяць окремо таким чином2:

1) визначається середньоденний розмір декретних шляхом ділення нарахованої суми такої допомоги на кількість днів, за які вона нарахована;

1 Затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. №21-5.

2 Згідно з пп. 4.3.1 оновленої Iнструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. №21-5.

2) визначається сума декретних, що припадає на кожен місяць окремо, шляхом множення середньоденного розміру такої допомоги на кількість календарних днів кожного місяця, за які вона нарахована;

3) визначається сума єдиного внеску для роботодавця шляхом множення розрахованої суми декретних за кожен місяць окремо на розмір ЄСВ, встановлений Законом про ЄСВ для зазначеної категорії платників (33,2%, 8,41%, 5,3%, 5,5%);

4) визначається сума ЄСВ для декретниці шляхом множення розрахованої суми декретних за кожен місяць окремо на розмір єдиного внеску (2%).

Отже, декретні та нарахований на них ЄСВ у додатку 4 місячного Звіту з ЄСВ відображаємо:

1) у відповідних рядках таблиці 1 (рядки 1.5, 2.4 (сума рядків 2.4.1 — 2.4.4), 3.4 (сума рядків 3.4.1 — 3.4.4) та 4.4);

2) у розділі 2 таблиці 4;

3) у таблиці 5, як і раніше, за категорією 5;

4) в окремих рядках таблиці 6 за кодами 42 — 45 у сумі, що припадає на звітний місяць.

Усі зміни набирають чинності з 9 серпня — дня офіційного опублікування документів в «Офіційному віснику України» №58/2013. Отже, найімовірніше, Пенсійний фонд вимагатиме подання роботодавцями місячних звітів за новою формою за липень 2013 року починаючи з 9 серпня.

Наталія КАТЕРИНЕЦЬ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру