• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

ПН за щоденними підсумками операцій
Як у податковій накладній, яка виписується за щоденними підсумками операцій у разі здійснення поставки товарів (послуг) за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), зазначають суми розрахунків за касовими чеками, надрукованими протягом дня, та суми ПДВ за такими розрахунками — загальною сумою, що відповідає фактичній сумі виторгу та сумі ПДВ, яка відображена у Z-звіті, чи в розрізі товарів за кодами УКТ ЗЕД?

Перевірка за листом Держпраці
Райдержадміністрація надіслала нам листа, яким запросила керівника та головбуха на перевірку з приводу офіційного працевлаштування працівників та дотримання відповідного рівня заробітної плати. Чи має право комісія органу місцевого самоврядування з легалізації заробітної плати, у складі якої є представники управління праці, ДПI, центру зайнятості, державний інспектор з праці та інші, проводити перевірки суб'єктів господарювання? Які законодавчі підстави для таких перевірок? Які наслідки неявки?

Сплата ЄСВ з рахунка іншої особи
Я платила ЄСВ за фізичну особу — підприємця (припустімо, Iванова I. I.) у 2012 і 2013 роках з поточного рахунка іншої фізособи-підприємця через «клієнт-банк». При цьому в призначенні платежу зазначала: «сплата за СПД Iванова, IПН 1234567890». У ПФУ деякі платіжки були зараховані Iванову, а деякі — на рахунок того, з чийого поточного рахунка проводився платіж. Тепер Iванову виставлено борг і штраф за прострочення платежу на значну суму. Також ПФУ подав документи до Державної виконавчої служби на вилучення майна. Кажуть, що зараз не можуть перекинути гроші на Iванова (мовляв, не можна з 2004 року). Чи має рацію ПФУ? Чи можна наполягати на тому, щоб платіж зарахували на рахунок Iванова (за заявою, наприклад, особи, з поточного рахунка якого проводилася оплата)?

Коригування ПЗ з ПДВ у разі анулювання послуг
20.06.2013 р. було оформлено проміжний акт про надані послуги (перша подія) між нашим підприємством і замовником. На підставі цього акта було зареєстровано податкову накладну від 20.06.2013 р. За підсумками роботи 08.07.2013 р. сторони вирішили, що одну з послуг, зазначених в акті, все ж таки не було надано (замовник її не прийняв). Тому сторони домовилися про анулювання старого акта і підписання нового на весь обсяг наданих послуг. Бухгалтер зробив від 08.07.2013 р. коригування до податкової накладної з підставою «зміна кількості» і забрав цю послугу. Але, оскільки на послуги повернення не оформляється, як бухгалтерові забрати послугу, що анулюється, з рахунка 361? Просто змінити акт від 20.06.2013 р.? Але ж коригування від 08.07.2013 р.?

Сплата ПДФО за іншу особу
Чи можу я сплатити ПДФО за свого родича шляхом перерахування коштів зі свого банківського рахунка за реквізитами місцевої податкової, наданими моєму родичу для сплати податку? Що я маю зазначити при сплаті у графі «Призначення платежу»?

До змісту номеру