• Посилання скопійовано

Що нового

Рівень облікової ставки знижено до 6,5%

! Усім

НБУ прийняв рішення — з 13 серпня 2013 року знизити рівень облікової ставки з 7,0% до 6,5%.

Зменшення облікової ставки відбувається вже вдруге у поточному році. Нагадаємо, що з 10 червня 2013 року облікову ставку було знижено на 0,5 відсоткового пункту — до 7% річних.

Під обліковою ставкою розуміється процентна ставка, за якою Центральний банк надає кредити комерційним банкам. Чим вищою є облікова ставка Центрального банку, тим більший відсоток стягують потім комерційні банки за наданий ними клієнтам кредит, і навпаки.

Постанова НБУ від 09.08.2013 р. №315 чинна з 09.08.2013 р.


Розрахунок суми збору за першу реєстрацію авто подається в 10-денний термін

! Юрособам

Після першої реєстрації в Україні транспортних засобів юридичним особам необхідно в десятиденний строк подати розрахунок суми збору за такі транспортні засоби. Розрахунок подається до податкової інспекції за місцезнаходженням юридичної особи та за місцем реєстрації транспортного засобу. Форма, за якою необхідно подавати звітність, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2012 р. №1405 «Про затвердження форми Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів».

Слід звернути увагу на те, що до розрахунку обов'язково додаються копії реєстраційних документів, завірені відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив реєстрацію.

Водночас від сплати збору за першу реєстрацію звільняються транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

У разі зміни власника транспортних засобів з вищезазначених організацій на будь-якого іншого їхні нові власники зобов'язані сплатити збір за ставками, у порядку та на умовах, передбачених розділом VII «Збір за першу реєстрацію транспортного засобу» Податкового кодексу України.

За матеріалами Міністерства доходів та зборів


Повідомити про ДТП необхідно протягом 2-х годин

! Перевізникам

Міністерство інфраструктури України внесло зміни до ліцензійних умов провадження господарської діяльності із перевезення пасажирів і вантажів автотранспортом.

Встановлено, що ліцензіати зобов'язані не пізніше 2-х годин після ДТП за участю їхнього автотранспорту (крім таксі), задіяного для надання послуг з перевезення, інформувати Укртрансінспекцію або її територіальні органи.

Оперативна інформація про ДТП надсилається письмово або через засоби телефонного, факсимільного і електронного зв'язку цілодобово у робочі, вихідні та святкові дні оперативному черговому Укртрансінспекції. Iнформація фіксується в журналі обліку оперативної інформації повідомлень про катастрофи, аварії, пожежі на автомобільному, залізничному, міському електричному транспорті і при веденні дорожнього господарства з одночасним повідомленням ліцензіата про реєстраційний номер в цьому журналі.

Крім того, під час здійснення перевезень організованих груп дітей маршрутом, який виходить за межі населеного пункту і протяжність якого становить понад 250 кілометрів, у рейс має бути спрямовано два водії.

Наказ Мінінфраструктури від 01.07.2013 р. №436
набере чинності з дня опублікування (станом на 13.08.2013 р. не опублікований)


Оновлено Державний реєстр РРО

! СГ, що використовують РРО

Міністерством доходів і зборів України затверджено новий реєстр РРО.

Реєстр подано у вигляді таблиці, у якій наведено таку інформацію щодо кожної моделі: назва, версії внутрішнього програмного забезпечення, найменування та місцезнаходження заявника і виробника, строк первинної реєстрації в органах ДПС, дата та номер рішення про включення до Державного реєстру, а також сфера застосування відповідного РРО.

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 02.08.2013 р. №317


Єдиний соцвнесок на декретні нараховуємо за кожен місяць окремо

! Платникам ЄСВ

Внесено зміни до Iнструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. №21-5). Усі положення документа тепер враховують обов'язковість нарахування та сплати ЄСВ із сум декретних.

Нарахування єдиного внеску за осіб, які перебувають у декретній відпустці та отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, здійснюється за кожен місяць окремо таким чином:

1) визначається середньоденний розмір декретних шляхом ділення нарахованої суми такої допомоги на кількість днів, за які вона нарахована;

2) визначається сума декретних, що припадає на кожен місяць окремо, шляхом множення середньоденного розміру такої допомоги на кількість календарних днів кожного місяця, за які вона нарахована;

3) визначається сума єдиного внеску для роботодавця шляхом множення розрахованої суми декретних за кожен місяць окремо на розмір ЄСВ, установлений законом для зазначеної категорії платників (33,2%, 8,41%, 5,3%, 5,5%);

4) визначається сума ЄСВ для декретниці шляхом множення розрахованої суми декретних за кожен місяць окремо на розмір єдиного внеску (2%).

Постанова ПФ України від 17.07.2013 р. №11-1 чинна з 09.08.2013 р.


Від чого залежать штрафи за самовільне будівництво?

! Забудовникам

Держархбудінспекція повідомляє, що самовільне будівництво будинків або споруд, а також самовільна зміна архітектурного вигляду будинків або споруд під час експлуатації тягне за собою накладення штрафу:

на громадян — від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

на посадових осіб — від дев'яти до вісімнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Суб'єкти містобудування, які є замовниками будівництва об'єктів (у разі провадження містобудівної діяльності), або ті, що виконують функції замовника і підрядника одночасно, несуть відповідальність у вигляді штрафу за виконання будівельних робіт без реєстрації декларації про початок виконання таких робіт, а також наведення недостовірних даних у зазначеній декларації:

1) на об'єктах I категорії складності — у розмірі вісімнадцяти мінімальних заробітних плат;

2) на об'єктах II категорії складності — у розмірі тридцяти шести мінімальних заробітних плат;

3) на об'єктах III категорії складності — у розмірі дев'яноста мінімальних заробітних плат. Крім того, за виконання будівельних робіт без отримання дозволу на їх виконання:

4) на об'єктах IV категорії складності — у розмірі трьохсот сімдесяти мінімальних заробітних плат;

5) на об'єктах V категорії складності — у розмірі дев'ятисот мінімальних заробітних плат.

Лист Держархбудінспекції України від 30.07.2013 р. №40-19-3697


Хто декларує продукти переробки іноземних товарів?

! Суб'єктам ЗЕД

Міндоходів зазначило, що продукти переробки, залишки (відходи), виготовлені (одержані) під час здійснення операцій з переробки іноземних товарів, мають статус іноземних товарів та вважаються такими, що поміщені у митний режим переробки на митній території.

Таким чином, декларантом продуктів переробки іноземних товарів повинен виступати резидент, яким або від імені якого укладено зовнішньоекономічний договір, на підставі якого здійснювалася переробка таких товарів.

Поряд із цим, у разі реалізації нерезидентом на митній території України продуктів переробки іншим особам, обов'язок з декларування таких продуктів переробки для вільного обігу покладається на зареєстроване в Україні представництво цього нерезидента.

Лист Міністерства доходів і зборів України від 15.07.2013 р. №11605/7/99-99-24-01-06-17


Відображення податкових різниць відклали

! Усім СГД

Зміни стосуються перенесення строку запровадження бухобліку тимчасових та постійних податкових різниць з 1 січня 2013 року на 1 січня 2014 року. Платники податку на прибуток подаватимуть фінансову звітність з урахуванням податкових різниць починаючи зі звітних періодів 2014 року.

Закон України від 04.07.2013 р. №422-VII чинний з 01.09.2013 р.


Затверджено порядок накладення штрафів за порушення законодавства про працю

! Роботодавцям

КМУ затвердив Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про зайнятість населення.

Встановлено, що в разі виявлення під час перевірки суб'єкта господарювання або роботодавця ознак порушення законодавства про зайнятість населення посадова особа Держпраці чи її територіального органу складає акт, а уповноважена посадова особа не пізніше ніж через 10 днів з дня його складення приймає рішення про розгляд справи про накладення штрафу.

У разі надходження від суб'єкта господарювання або роботодавця, щодо якого порушено справу, обґрунтованого клопотання про відкладення її розгляду, строк розгляду справи може бути продовжений, але не більше ніж на 10 днів.

Справа розглядається за участю представника суб'єкта господарювання або роботодавця, щодо якого її порушено.

Штраф сплачується протягом одного місяця з дня прийняття постанови про його накладення, про що суб'єкт господарювання або роботодавець повідомляють Держпраці чи її територіальний орган.

Постанова про накладення штрафу може бути оскаржена у судовому порядку.

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.07.2013 р. №509 чинна з 10.08.2013 р.


Податкова звітність, складена з порушенням, не вважається податковою декларацією

! Платникам податків

Податкова декларація складається за формою, яка чинна на час її подання, та повинна містити такі обов'язкові реквізити:

1) тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий);

2) звітний (податковий) період, за який подається податкова декларація;

3) звітний (податковий) період, що уточнюється (для уточнюючого розрахунку);

4) повне найменування (прізвище, ім'я, по батькові) платника згідно з реєстраційними документами;

5) код платника згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податковий номер;

6) реєстраційний номер облікової картки платника або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника та повідомили про це відповідний орган Міндоходів і мають відмітку у паспорті);

7) місцезнаходження (місце проживання) платника;

8) найменування органу Міндоходів, до якого подається звітність;

9) дата подання звіту (або дата заповнення — залежно від форми);

— ініціали, прізвища та реєстраційні номери облікових карток або інші відомості, визначені в абз. 7 п. 48.3 ст. 48 Податкового кодексу України, посадових осіб платника;

10) підписи платника — фізичної особи та/або посадових осіб платника, визначених ПКУ, засвідчені печаткою платника податку (за наявності).

В окремих випадках форма податкової декларації додатково може містити такі обов'язкові реквізити:

— відмітка про звітування за спеціальним режимом;

— код виду економічної діяльності (КВЕД);

— код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ тощо.

Роз'яснення Міністерства доходів і зборів України від 09.08.2013 р.


Для реклами житлової нерухомості необхідна ліцензія

! Забудовникам

Держспоживінспекція України наголошує, що реклама об'єктів будівництва з метою продажу житлових або нежитлових приміщень, у тому числі пов'язаних із залученням коштів населення, дозволяється лише за наявності ліцензії (дозволу) на здійснення будівельної діяльності та дозволу на виконання будівельних робіт на конкретному об'єкті, що рекламується. Така реклама має містити номер ліцензії, дату її видачі та найменування органу, який видав ліцензію.

Лист Держспоживінспекції України від 29.04.2013 р. №1981-3-11/7


Затверджено форми витягу з Держреєстру оцінювачів земельних ділянок

! Оцінювачам земельних ділянок

Мінагрополітики затвердило форму витягу з Державного реєстру оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок. Витяг надається за письмовою заявою фізичної та юридичної особи. У Витязі містяться, зокрема: відомості про кваліфікаційне свідоцтво; відомості про підвищення кваліфікації; відомості щодо зупинення дії кваліфікаційного свідоцтва оцінювача.

Наказ Мінагрополітики від 04.07.2013 р. №409
набере чинності з дня опублікування (станом на 13.08.2013 р. не опублікований)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»


Якісне навчання — запорука успіху на іспитах CAP/CIPA Лого CAP/CIPA

! Усім

Протягом 8-11 листопада 2013 року відбудеться чергова екзаменаційна сесія за програмою CAP/CIPA («кеп/сіпа»). Ця міжнародна професійна екзаменаційна програма є оптимальною і найбільш адаптованою до української практики.

Cвідченням цього є те, що великі компанії приймають на роботу фахівців, які успішно склали один або декілька іспитів за програмою, а багато підприємств обрали CAP/CIPA як корпоративну програму підвищення кваліфікації фінансового персоналу. У час непевної економічної ситуації, економічної рецесії, саме кваліфікований бухгалтер здатний оптимізувати фінансові процеси на підприємстві, заощадити та примножити гроші компанії.

Сертифікаційна програма CAP/CIPA складається з трьох етапів: навчання, екзаменування і сертифікації. Секрет популярності і престижу програми полягає у тому, що всі етапи розділені між собою. Навчання провадять тренінгові центри по всій Україні, а іспити — екзаменаційна мережа. Всі іспити програми CAP/CIPA можна складати російською, а «Податки» і «Право» — й українською мовою.

Сертифікати CAP і CIPA в Україні видають своїм членам Українська асоціація сертифікованих бухгалтерів і аудиторів (УАСБА), Федерація аудиторів, бухгалтерів та фінансистів АПК України (ФАБФ АПКУ), Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ). Така структура програми забезпечує надійну і незалежну оцінку компетенцій бухгалтерів та професіоналів фінансової сфери. Навчання за програмою CAP/CIPA не є обов'язковим для складання іспитів, але є надзвичайно важливим для успіху на екзаменах. Як свідчить статистика, більшість успішних кандидатів на іспитах — це випускники навчальних центрів. Всі викладачі програми самі успішно склали іспити з дисциплін, що викладають.

Провідні навчальні центри по всій Україні вже розпочали набір на тренінги з підготовки до іспитів листопадової сесії програми.

Контакти навчальних центрів:

Київ: Українська асоціація сертифікованих бухгалтерів і аудиторів, (044) 361-89-23, uacaa.org

Київ: Компанія «Азимут»,

(044) 221-23-40, azimut-consult.kiev.ua

Київ: Компанія «BIZconsulting»,

(044) 539-00-05, biz-consulting.com.ua

Київ: Навчальний центр «Консалтинг плюс»,

(044) 221-05-09, valentina-kneu.com.ua

Київ: Товариство «Знання» України Центр ТЕМ

(044) 228-70-35, tem.kiev.ua

Дніпропетровськ: Освітній центр «Елькон»,

(056) 713-42-26, do.Lcon.com.ua

Донецьк: АФ «Ніка-Аудит»,

(050) 368-45-92, nica.org.ua

Донецьк: ФОП Білязе Любов Петрівна,

(095) 844-05-99, (063) 249-97-44

Львів: ТОВ «Тренінг-Центр»,

(032) 294-96-62, trainingcenter.com.ua

Харків: Агентство міжнародного співробітництва, (057) 754-42-88, (095) 419-41-24

Дізнатися більше і зареєструватися на іспити CAP/CIPA можна на сайті www.capcipa.ua.

До змісту номеру