• Посилання скопійовано

Виправити можна все

Ведення податкового обліку майже неможливе без виправлення помилок: чи то через неоднозначність трактування норм законодавства, чи то через зміни законодавства, чи то просто через банальну неуважність. Поговоримо про те, як платникові ЄП виправити помилки в обліку та звітності.

Норми п. 50.1 ПКУ передбачають три варіанти виправлення помилок у податковій звітності:

— нова звітна декларація;

— уточнюючий розрахунок (далі — УР) до вже поданої декларації;

— уточнення показників минулих періодів у звітній декларації того періоду, в якому було знайдено помилку.

У разі подання УР сума штрафу від суми недоплати внаслідок такого коригування становитиме 3%. Якщо ж уточнювати показники минулих періодів у складі звітної декларації, платнику податків потрібно сплачувати 5-відсотковий штраф. Крім того, доведеться сплатити і пеню.

Пам'ятайте: під час документальних планових та позапланових перевірок платник податків не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом. Час проведення перевірки починається з дня, зазначеного у повідомленні та/або направленні на перевірку. Навіть якщо перевіряльники у призначений у направленні (повідомленні) день не з'явилися на підприємстві з перевіркою, з цього дня вносити коригування до звітності заборонено — адже формально перевірка вже почалася.

А після закінчення перевірки коригування даних у звітності за вже перевірений період призведе до позапланової перевірки такого платника податків. Так, у разі якщо платник податків подає уточнюючий розрахунок до податкової декларації, поданої за період, що перевірявся, або не подає уточнюючого розрахунку протягом 20 робочих днів після дати складення довідки про проведення електронної перевірки, якою встановлено порушення податкового законодавства, відповідний контролюючий орган має право на проведення позапланової перевірки платника податків за відповідний період.

Нова звітна декларація та поточна декларація для ЮО

Подання нової звітної декларації, як відомо, має досить короткі часові проміжки: її можна подати лише до закінчення граничного строку подання декларації, коли декларацію за звітний період вже подано. Тобто суб'єкт господарювання, виявивши помилки у вже поданій ним до ДПI декларації1, має змогу подати нову декларацію з виправленими показниками, зробивши помітку в комірці «звітна нова». За особовим рахунком платника податків будуть відображені дані саме такої нової звітної декларації. Штрафних санкцій при такому способі виправлення не передбачено, адже недоплати узгодженого ПЗ тут немає.

1 Форми податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця та форма податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи затверджені наказом Мінфіну від 21.12.2011 р. №1688 (далі — Наказ №1688).

У разі відображення уточнених показників у деклараціях наступних періодів без штрафу не обійтися, адже йдеться про уточнення ПЗ минулих періодів, граничний строк сплати яких минув. За такого варіанта коригування платнику податків загрожує штраф у розмірі 5% суми донарахованого ПЗ, який має бути сплачений разом із поточними зобов'язаннями з ЄП (на це відводиться 10 календарних днів після дати граничного строку подання декларації за звітний період, у якому виправлено помилку).

Якщо ЄП-ЮО вирішив виправлятися через поточну декларацію, то обов'язковим є подання додатка до податкової декларації з ЄП. Він є невід'ємною частиною поточної декларації, в якій виправляється помилка з ЄП за попередні періоди. В одній поточній декларації ЄП-ЮО можна виправити декілька минулих періодів. Про кількість поданих додатків повідомляється наприкінці самої декларації у полі «Додаток(ки) щодо розрахунку податкового зобов'язання податку за минулий(і) період(и)». Крім того, у шапці додатка (у верхньому правому куті) зазначається порядковий номер, який відповідає порядковому номеру декларації за рік — у цій комірці ставлять номер послідовно наростаючим підсумком залежно від кількості поданих у цьому календарному році декларацій. Крім того, якщо поточна декларація, в якій виправляються помилки, має порядковий номер 4, то і в додатках до такої декларації має бути написано 4.

Позначенням «х» (у правому верхньому кутку додатка) підприємство показує, що додаток подається зі звітною або звітною новою декларацією, і зазначається період такої звітної (нової звітної) податкової декларації. У додатку також проставляють період, за який виправляються помилки.

Якщо помилки за попередні періоди виправляють у поточній декларації, то у додатку слід заповнити рядки 1 — 12 з урахуванням виправлень. Результат виправлень також має бути перенесений до частини «Самостійне виправлення помилок» розд. II (для 4-ї групи ЄП) та розд. III (для 6-ї групи ЄП). Але зверніть увагу: рядки 10 та 25 декларації при такому способі виправлення не заповнюють. До рядків 11, 26 декларації переносять значення з рядка 11 додатка (або суму значень рядків 11 декількох додатків, якщо виправлення роблять за декілька періодів і подають декілька додатків).

Якщо внаслідок виправлень сума ПЗ зменшується, заповненню підлягають рядки 12, 27 декларації, які, своєю чергою, формуються зі значення рядка 12 додатка (або додатків, якщо їх із поточною декларацією подається декілька). Рядки 13, 28 декларації при такому способі виправлення прокреслюють, у рядках 14, 29 декларації записують суму самостійно нарахованого платником податків штрафу (рядки 14, 29 заповнюють у разі заповнення рядків 11, 26). Суму пені проставляють у рядках 15, 30 декларації.

Варто пам'ятати, що при коригуванні через поточну декларацію всі показники такої звітної декларації мають бути заповнені сумами вже з урахуванням виправлень.

Приклад 1 Підприємство на ЄП (група 4) за ставкою 3% стало платником ЄП з 01.10.2012 р. Обсяг виручки за I кв. 2013 р. — 185 тис. грн (без урахування ПДВ). Підприємство має намір внести коригування до звітності за IV кв. 2012 р.: виявлено незадекларовану виручку в сумі 20 тис. грн без урахування ПДВ. Сума задекларованого ЄП за IV кв. 2012 р. становить 7 тис. грн, отже, сума недоплати — 20000,00 х 3% = 600,00 грн, а штрафу — 600,00 х 5% = 30,00 грн. Сума пені, розрахованої підприємством, умовно становить 7,00 грн. Коригування роблять у звітній декларації за I кв. 2013 р. Фрагменти заповнення декларації за I кв. 2013 р. та додатка до неї див. у зразку 1 та зразку 2.

Зразок 1

Фрагмент розрахунку податкового зобов'язання для платників єдиного податку IV групи

Зразок 2

Фрагмент Розрахунку податкового зобов'язання єдиного податку за минулий період, що уточнюється

Уточнюючий розрахунок для ЮО

Уточнюючий розрахунок можна подати протягом наступних 1095 днів після граничного строку подання податкової декларації (ст. 50, 102 ПКУ). Якщо податкова декларація була надана з порушенням граничних строків, 1095 днів обраховуються за днем її фактичного подання. Пам'ятайте: у разі подання платником податку УР до податкової декларації контролюючий орган має право визначити суму ПЗ за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання УР. Тому є випадки, коли суб'єкт господарювання — задля уникнення пролонгації строку для можливих санкцій з боку податківців — приймає рішення коригування до звітності не вносити.

Форма УР для ЄП-ЮО та сама, що і звітна декларація, єдина відмінність — відмітка у комірці «уточнююча». Тобто свідченням того, що звіт є уточнюючим, є лише відмітка у полі 1 форми декларації. Період, за який вносять правки, зазначається у полі 4. За кожний період подають окремий УР. Окремий додаток до декларації у разі подання УР додавати не потрібно.

Ще один момент, на який варто звернути увагу. Якщо УР передбачено збільшення ПЗ, платник податків до моменту подання УР має сплатити суму недоплати, пені та штраф у розмірі 3% від суми донарахованого ПЗ.

У формі УД у відповідних рядках 1 — 9 або 16 — 24 зазначають правильні показники (з урахуванням виправлень). Результат виправлення помилки: суму заниженого ПЗ, штраф та пеню — переносять до частини «Самостійне виправлення помилок». Зверніть увагу: коригування за допомогою УР має певну особливість. Рядки 10 та 25 УР повинні містити суму єдиного податку з декларації, що уточнюється. У разі якщо вносять зміни до звітності за періоди після 01.01.2012 р., рядки 8 та 10 формують даними з рядків 7 та 9 за періоди, що правляться. Якщо коригують періоди до 01.01.2012 р., рядок 10 заповнюють на підставі значення графи 7 рядка 8 старої форми звітності1.

1 Розрахунок сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою, затверджений наказом ДПАУ від 28.02.2003 р. №98.

Платники ЄП-ЮО 6-ї групи формують показники рядків 23 та 25 УД на підставі рядків 22 та 24 декларації, дані якої коригуються.

На підставі порівняння податкового зобов'язання такої декларації та декларації, яка уточнюється, визначають суму збільшення (зменшення) податкового зобов'язання (рядки 11, 12 або 26, 27), штрафу в розмірі 3% від суми недоплати (рядок 13 або 28) та пені (рядки 15, 30).

Пеня

При донарахуванні ПЗ актуальним є питання нарахування та сплати пені. Відповідно до норм пп. 129.1.2 ПКУ нарахування пені розпочинається у день настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (у т. ч. за період адміністративного та/або судового оскарження). Пеня нараховується з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, що діяла на день заниження.

Нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань (пп. 129.3.1 ПКУ).

Порядок ведення органами ДПС обліку нарахування та погашення пені прописано Iнструкцією №9531.

1 Iнструкція про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затверджена наказом ДПАУ від 17.12.2010 р. №953.

Сума пені розраховується за такою формулою:

де:

Y — сума пені, що нараховується на фактично погашену суму податкового боргу (завжди округлюється до другого знака після коми);

Iпогашення податкового боргу — фактично погашена сума податкового боргу;

Kднів — кількість днів затримки сплати податкового зобов'язання;

UНБУ — більша з облікових ставок НБУ, що діяли на день виникнення податкового боргу або на день його (його частини) погашення;

1,2 — коефіцієнт, що дозволяє розрахувати 120% річних НБУ;

R — кількість днів у календарному році.

Приклад 2 Платник ЄП за ставкою 7% занизив суму ЄП до сплати у декларації за I квартал 2013 р. на 1200 грн. Помилка виправляється шляхом подання УР 13.06.2013 р., пеня та штраф сплачуються 12.06.2013 р.

До моменту подання УР платник податків повинен сплатити до бюджету:

суму недоплати з ЄП — 1200 грн;

суму штрафу 1200 х 3% = 36 грн;

суму пені. Пеня розраховується згідно зі ст. 129 ПКУ. Період нарахування пені починається згідно з пп. 129.1.2 ПКУ з 17.05.2013 р. (останній день граничного терміну погашення ПЗ за декларацією за I квартал 2013 р.) та закінчується відповідно до пп. 129.3.1 ПКУ 12.06.2013 р. (дата зарахування суми недоплати з податку, штрафу та пені на рахунок у казначействі), усього 27 календарних днів. Формула для розрахунку пені така: 1200 х 7,5% х 120% : 365 к. д. х 27 к. д. = 7,99 грн, де 7,5% — річна облікова ставка НБУ, що діє з 23.03.2012 р., а 365 к. д. — кількість календарних днів у 2013 році.

Виправлення ЄП-ФО

У разі виправлення помилки слід подати до ДПI звіт з відміткою у комірці «уточнююча», в якому у відповідних розділах зазначити виправлені показники, а у розділі VII «Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок» навести уточнену суму ПЗ та розрахунки у зв'язку з виправленням помилки.

Окремого Розрахунку податкового зобов'язання єдиного податку за минулий період, що уточнюється, для ФО не передбачено.

Набагато простіше виправити помилку в книзі обліку доходів та витрат. Оскільки ця книга ведеться лише вручну (записи виконуються розбірливо кульковою або чорнильною ручкою), то новий запис у разі виправлень засвідчується підписом суб'єкта підприємницької діяльності — фізособи.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру