• Посилання скопійовано

Зміни у порядку реєстрації інвестицій

Відповідно до оновленої ст. 13 Закону про іноземне інвестування1 іноземні інвестиції2 (далі — II) реєструються протягом 7 днів3 з дня подання іноземним інвестором документів для реєстрації (перереєстрації) іноземних інвестицій. Здійснюють таку реєстрацію, як і раніше, відповідні обласні та міські держадміністрації. У цьому матеріалі поговоримо про нововведення у порядку реєстрації іноземних інвестицій, затверджені Постановою КМУ від 06.03.2013 р. №1394 (далі — Порядок №139).

Для держреєстрації II іноземний інвестор або уповноважена ним в установленому порядку особа (далі — заявник) подає, як і раніше, органу держреєстрації такі документи:

— інформаційне повідомлення згідно з додатком 1 до Порядку №139 у трьох примірниках з відміткою територіального органу Міндоходів і зборів за місцем здійснення інвестицій про їх фактичне здійснення. Зазначене повідомлення заповнюється згідно з додатком 2 до Порядку №139;

1 Закон України від 19.03.96 р. №93/96-ВР «Про режим іноземного інвестування».

2 Iноземною інвестицією є цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту (ч. 2 ст. 116 ЦКУ).

3 До внесення змін Законом України від 24.05.2012 р. №4835-VI строк реєстрації становив 3 робочі дні.

4 З документом можна ознайомитися на нашому сайті www.dtkt.com.ua у розділі «Документи для роботи. — Додатки до друкованого «ДК».

— документи, що підтверджують форму здійснення іноземних інвестицій;

— документи, які підтверджують вартість іноземних інвестицій, що визначається відповідно до ст. 2 Закону про іноземне інвестування.

Як бачимо, перелік документів майже не змінився, але з переліку обов'язкових документів вилучено документ, що свідчить про внесення заявником плати за реєстрацію. Жодного слова про платність послуг реєстрації II у Порядку №139 немає. Раніше ця послуга коштувала заявнику 20 н. м. д. г. — 340 грн.

Свідченням реєстрації II є присвоєння органом держреєстрації інформаційному повідомленню реєстраційного номера, який на всіх трьох примірниках засвідчується підписом посадової особи та скріплюється печаткою органу держреєстрації, та внесення таким органом відповідного запису до журналу обліку. Перший примірник інформаційного повідомлення повертається заявникові як підтвердження факту держреєстрації II, другий — надсилається до 5-го числа місяця, наступного за звітним кварталом, поштовим відправленням Мінекономрозвитку, третій — залишається в органі держреєстрації.

Нововведенням є процедура перереєстрації II у разі зміни її власника. Фактично у такому разі реєстрація за колишнім власником анулюється, а здійснюється реєстрація на ім'я нового власника II.

Що ж до анулювання реєстрації II, то раніше такої процедури не було. Тепер у Порядку №139 такий механізм виписано досить чітко та зрозуміло. Цей алгоритм дій запускається у разі вилучення (репатріації) II.

Для анулювання держреєстрації II заявник подає органу державної реєстрації такі документи:

— письмове повідомлення про вилучення (репатріацію) іноземних інвестицій — форма, очевидно, довільна;

— інформаційне повідомлення про проведену держреєстрацію II;

— довідку територіального органу Міністерства доходів і зборів про сплачені іноземним інвестором в Україні податки — знову ж таки ні форми, ні переліку необхідних реквізитів тут законодавством не визначено .

Iнформаційне повідомлення, подане заявником у рамках анулювання реєстрації II, з відміткою органу держареєстрації про анулювання державної реєстрації іноземних інвестицій повертається заявнику для подання відповідним органам, банкам у разі вивезення (переказу) іноземних інвестицій за кордон відповідно до законодавства.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру