• Посилання скопійовано

Що нового

Медалі, кубки та квіти не обкладаються ЄСВ

! Платникам ЄСВ

ПФУ зазначив, що критерієм віднесення певної виплати у грошовій чи натуральній формі до заробітної плати є можливість використання цієї виплати працівником для задоволення особистих потреб або потреб інших членів сім'ї. Вартісний еквівалент медалей, нагрудних знаків та грамот таким визнаний бути не може, отже, не належить до заробітної плати.

Таким чином, вартість орденів, медалей, нагрудних знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначають працівників та осіб, які не перебувають у трудових відносинах з підприємством, не є базою для нарахування ЄСВ.

Лист ПФУ від 15.01.2013 р. №1074/03-20


НБУ: проведення готівкових розрахунків

! СГД

НБУ нагадує, що підприємства (підприємці) здійснюють розрахунки готівкою між собою і з фізичними особами (громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, які не здійснюють підприємницьку діяльність) через касу як за рахунок готівкової виручки, так і за рахунок коштів, отриманих із банків. Зазначені розрахунки проводяться також шляхом переказу готівки для сплати відповідних платежів.

Граничну суму готівкового розрахунку одного підприємства з іншим підприємством протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами встановлено у розмірі 10 тис. грн.

НБУ зазначає, що обмеження у розмірі 10 тис. грн не поширюється на операцію з виплати підприємством фізособі за договором купівлі-продажу рухомого майна готівкою з каси.

Лист НБУ від 06.03.2013 р. №11-117/736/2821


Укладаючи договір з клієнтом, аудитор стає суб'єктом первинного фінмоніторингу

! Аудиторам

Мінфін зазначає, що аудитори, аудиторські фірми, фізичні особи — підприємці, які надають послуги з бухобліку, подають Держфінмоніторингу інформацію, необхідну для взяття їх на облік, не пізніше ніж протягом трьох робочих днів з дати встановлення ділових відносин з клієнтом, який має намір вчинити один з наведених вище правочинів.

Підготовка і здійснення правочину між замовником аудиторської послуги з третіми особами, в яких беруть участь аудитор або аудиторська фірма, та будь-які правочини (договори), що укладаються безпосередньо аудиторами або аудиторськими фірмами із замовниками аудиторських послуг, є правочинами, що належать до забезпечення діяльності юросіб.

Таким чином, якщо аудитор або аудиторська фірма укладають договір про надання послуг, вони набувають статусу суб'єкта первинного фінансового моніторингу і відповідно зобов'язані стати на облік у Держфінмоніторингу як суб'єкт первинного фінмоніторингу.

Лист Мінфіну від 03.10.2012 р. №31-08010-14-27/24033


Спрощений фінзвіт суб'єкта малого підприємництва — Мінфін роз'яснює

! Суб'єктам малого підприємництва

Мінфін зазначає, що суб'єкти малого підприємництва, які мають право на застосування спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат, визнають витрати і доходи з урахуванням вимог ПКУ і відносять суми, які не визнаються ПКУ витратами або доходами, безпосередньо на фінансовий результат після оподаткування і відображають у рядку 145 форми 2-мс Звіту про фінансові результати.

Таким чином, дивіденди, отримані від резидента, включатимуться до фінансового результату після оподаткування.

Лист Мінфіну від 04.01.2012 р. №31-08110-07-10/120, див. «ДК» №16/2013


Який порядок сплати ЄСВ фізособами-підприємцями?

! Фізособам-підприємцям — платникам ЄСВ

Пенсійний фонд роз'яснив, що фізособи-підприємці сплачують єдиний внесок з сум доходу (прибутку), отриманого від їхньої діяльності, незалежно від виду такої діяльності.

Крім цього, фізособи-підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, сплачують ЄСВ протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів у розмірі 25% річної суми, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності.

Суми ЄСВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний рік до 10 лютого наступного року, на підставі даних річної податкової декларації.

Лист ПФУ від 05.03.2013 р. №5840/03-20


Зміни до Порядку оптової та роздрібної торгівлі ТЗ

! Суб'єктам господарювання

КМУ вніс зміни до Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери.

Змінами, зокрема, передбачено, що оформлення договорів купівлі-продажу транспортних засобів може проводитися в Державтоінспекції.

На продані транспортні засоби та їх складові частини, що мають ідентифікаційні номери, комісіонер видає покупцеві:

1) стосовно транспортних засобів, облік яких ведеться Державтоінспекцією, — свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт), а також на зняті з обліку транспортні засоби номерні знаки для разових поїздок;

2) стосовно транспортних засобів, облік яких ведеться Держсільгоспінспекцією та які зняті з обліку, — свідоцтво про реєстрацію машини та її складових частин, що мають ідентифікаційні номери, чи акт технічного стану машин та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, номерні знаки «Транзит».

Крім зазначених документів, також видається сервісна книжка (гарантійний талон), довідка-рахунок, розрахунковий документ, який посвідчує факт купівлі транспортних засобів.

Крім цього, визначено, що бланки довідок-рахунків, акти приймання-передачі та відповідно номерні знаки для разових поїздок та номерні знаки «Транзит» не є документами суворої звітності.

Постанова Кабінету Міністрів України від 03.04.2013 р. №243 чинна з 13.04.2013 р.


Визначено механізм відчуження у процедурі санації майна боржника

! Госптовариствам

КМУ затвердив Порядок відчуження у процедурі санації майна боржника шляхом заміщення активів.

Відповідно до Порядку, відчуженню можуть підлягати цілісний майновий комплекс боржника або визначена планом санації частина майна боржника з відповідною (пропорційною) частиною його зобов'язань (крім зобов'язань, що виникають за вимогами конкурсних кредиторів).

Відчуження здійснюється шляхом утворення на базі майна боржника господарського товариства.

До статутного (складеного) капіталу господарського товариства передаються майнові активи (майно та майнові права), у т. ч. відступаються права вимоги, а також переводяться борги за вимогами поточних кредиторів.

Постанова КМУ від 01.04.2013 р. №244
набере чинності з дня опублікування (станом на 16.04.2013 р. не опублікована)


Нарахування ЄСВ на вартість оплати найманого житла

! Роботодавцям

Пенсійний фонд України відзначає, що договір оренди, укладений для вирішення виробничих питань, не є базою для нарахування єдиного внеску. Відповідно ЄСВ при сплаті на користь фізособи орендної плати згідно з договором найму (оренди) приміщення не нараховується.

При цьому виплати, що мають індивідуальний характер (оплата квартири та найманого житла, гуртожитків), належать до фонду оплати праці як виплати соціального характеру у грошовій і натуральній формі.

Отож, оплата житла згідно з договором найму (оренди), укладеним для проживання працівника підприємства, є базою для нарахування єдиного соціального внеску.

Лист ПФУ від 11.03.2013 р. №6211/03-20


ЄСВ для інвалідів нараховується не раніше отримання довідки

! Роботодавцям

ПФУ нагадує, що єдиний внесок для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, встановлюється у розмірі 8,41%.

Підставою для застосування зазначеної ставки є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

Таким чином, роботодавець нараховує єдиний внесок у розмірі 8,41% із заробітної плати зазначеної категорії працівників з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання підприємством вищезазначеної довідки.

Лист ПФУ від 26.12.2012 р. №31229/03-20


Порядок адмінстягнень у вигляді громадських та виправних робіт

! Власникам підприємств

Мін'юст затвердив Порядок виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт та виправних робіт. Порядком передбачено, що на власника підприємства за місцем відбування порушником громадських робіт покладаються такі обов'язки:

1) погодження з кримінально-виконавчою інспекцією переліку об'єктів, на яких порушники відбувають громадські роботи, та видів робіт, що можуть ними виконуватись;

2) контроль за виконанням порушниками визначених для них робіт;

3) своєчасне повідомлення кримінально-виконавчої інспекції про ухилення порушника від відбування громадських робіт;

4) ведення обліку та інформування кримінально-виконавчої інспекції про кількість відпрацьованих порушником годин.

Крім цього, на власника підприємства за місцем відбування порушником виправних робіт покладаються такі обов'язки:

— правильне і своєчасне проведення відрахувань із заробітку порушника в дохід держави і своєчасний переказ відрахованих сум у встановленому порядку;

— трудове виховання порушника;

— повідомлення кримінально-виконавчої інспекції про ухилення порушника від відбування стягнення.

Наказ Мін'юсту України від 19.03.2013 р. №474/5 чинний з 12.04.2013 р.


Затверджено вимоги до аудиторського висновку

! Аудиторам

НКЦПФР затвердила Вимоги до аудиторського висновку, що подається до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку при отриманні ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів. Вимогами передбачено, що аудиторський висновок повинен бути складений відповідно до вимог Міжнародних стандартів контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг, зокрема до:

1) МСА 700 «Формулювання думки та надання звіту щодо фінансової звітності»;

2) МСА 705 «Модифікація думки у звіті незалежного аудитора»;

3) МСА 706 «Пояснювальні параграфи та параграфи з інших питань у звіті незалежного аудитора»;

4) МСА 710 «Порівняльна інформація — відповідні показники і порівняльна фінансова звітність»;

5) МСА 720 «Відповідальність аудитора щодо іншої інформації в документах, що містять перевірену аудитором фінансову звітність»;

6) Міжнародного стандарту завдань з огляду 2410 «Огляд проміжної фінансової інформації, що виконується незалежним аудитором суб'єкта господарювання».

Рішення НКЦПФР від 12.02.2013 р. №160 чинне з 12.04.2013 р.


Достроковий викуп банком векселя обкладається акцизом

! Банкам

ДПСУ повідомляє, що операції з врахування векселів, що передбачають придбання векселя банком до настання строку платежу, є об'єктом оподаткування особливим податком.

Такі операції оподатковуються за ставкою 1,5% від суми операції з продажу цінних паперів поза фондовою біржею, що не перебувають у біржовому реєстрі.

Оскільки операції урахування векселя передбачають перехід права власності від векселедержателя до банку, то банк в якості податкового агента зобов'язаний нараховувати, утримувати та сплачувати акцизний податок до бюджету від імені та за рахунок особи (векселедержателя) з доходів, що виплачуються такій особі.

Лист ДПСУ від 25.02.2013 р. №2802/6/15-5215, див. «ДК» №16/2013


Повернути вартість авіаквитка можна й на території України

! Усім

ВСУ вказує, що при визначенні підсудності справ (вибір суду) щодо спорів, які виникають з міжнародних повітряних перевезень, пріоритет слід надати нормам міжнародного права.

Згідно зі ст. 33 Конвенції про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень, позов про відповідальність повинен бути поданий за вибором споживача на території однієї з держав-сторін або до суду за місцезнаходженням перевізника, або за місцем його основної діяльності, або за місцем, де розташоване комерційне підприємство, через яке був укладений договір, або до суду місця призначення перевезення.

Стосовно шкоди, заподіяної у результаті загибелі або тілесного ушкодження пасажира, позов про відповідальність може бути поданий або на території держави-сторони, в якій пасажир на момент події має основне й постійне місце проживання і до якої або з якої перевізник надає послуги, пов'язані з повітряним перевезенням пасажирів.

Лист ВСУ від 01.02.2013 р.


Для реєстрації підприємства достатньо одного із засновників

! Юрособам

Укрдержреєстр нагадав, що документи для проведення державної реєстрації юридичної особи повинні подавати засновник (засновники) або уповноважена ними особа.

Якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються засновником юридичної особи, державному реєстратору додатково пред'являється паспорт.

Якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються особою, уповноваженою засновником юридичної особи, державному реєстратору додатково пред'являється її паспорт та надається документ, що засвідчує її повноваження.

Якщо зміни до відомостей про юрособу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, пов'язані зі зміною керівника, крім реєстраційної картки, керівник юрособи додатково подає один з документів (або разом):

— примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміну зазначених осіб;

— примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) розпорядчого документа про їхнє призначення.

Ці документи є підтвердженням повноважень новообраного керівника юрособи.

Роз'яснення Держреєстраційної служби від 15.01.2013 р.


Що таке «книга вітчизняного виробництва»?

! Iмпортерам друкованої продукції

ДПСУ зазначила, що операції з постачання періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників звільняються від оподаткування ПДВ, якщо ці товари вітчизняного виробництва.

Всі без винятку видання, випущені в Україні, повинні бути внесені в державний бібліографічний реєстр, який веде Книжкова палата України.

Під терміном «видання (книга) вітчизняного виробництва» слід розуміти періодичні видання друкованих ЗМI, книги, учнівські зошити, підручники і навчальні посібники, які виготовлені в Україні підприємствами, засновниками яких виступають українські юридичні та/або фізичні особи.

Лист ДПСУ від 01.03.2013 р. №1232/А/15-3114


Продавці отримали право етикетувати товари регіональними мовами

! Суб'єктам господарювання

КМУ вніс зміни до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів.

Змінами передбачено, що за рішенням суб'єкта господарювання етикетування товарів або інструкції про їх застосування (в установлених випадках) можуть містити поруч із текстом, викладеним державною мовою, його переклад регіональною мовою або мовою меншини, іншими мовами.

Крім того, заборонятиметься продаж товарів, які не матимуть відповідного етикетування або інструкції про їх застосування (в установлених випадках).

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.03.2013 р. №226 чинна з 16.04.2013 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру