• Посилання скопійовано

Фізособи-непідприємці: облік доходів та витрат

Фізособи-непідприємці: облік доходів та витрат

Оприлюднено порядок ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального оподатковуваного доходу за рік (див. «ДК» №9/2013). Хоча це може здаватися дивним, але звичайні фізичні особи, які не займаються підприємницькою діяльністю, також мають вести книгу обліку доходів і витрат.

Нагадаємо, що в разі, якщо фізична особа зобов'язана подавати річну декларацію за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. №1395, або подає декларацію з метою отримання, зокрема, податкової знижки, така фізособа повинна вести облік доходів і витрат для визначення річного доходу, що оподатковується ПДФО (абз. «а» п. 176.1 ПКУ). Отже, ця вимога стосується не всіх без винятку осіб, а лише випадків, коли фізособа:

1) зобов'язана подавати декларацію;

2) має право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків;

3) хоче скористатися правом на податкову знижку.

Форму книги обліку доходів і витрат та порядок її ведення затверджено наказом Мінфіну від 09.01.2013 р. №6 (далі — Порядок №6). Згідно з п. 3.1 Порядку №6, фізична особа повинна самостійно заводити книгу. Функцію книги можуть виконувати блокнот або зошит. Тож можна зробити висновок, що жодних спеціальних поліграфічних форм не друкуватимуть. Фізособа власноруч у зошиті має зробити таблицю з відповідними графами. Що стосується заповнення, то Порядок №6 регламентує заповнювати книгу обліку кульковою або чорнильною ручкою, розбірливо, не пізніше наступного дня після отримання відповідних сум доходів, сплати (перерахування) ПДФО, а також понесених витрат.

Суми отриманих доходів, понесених витрат та сплачених (перерахованих) фізособою податків мають відображатися у графах книги у гривнях. Оскільки прямо не прописано, що робити з копійками, слід розуміти, що книга заповнюється в цілих гривнях з відповідним округленням.

Книга обліку складається із семи граф. Крім граф з датою операції отримання доходів або понесення витрат та даними відповідного контрагента, фізособа має відобразити доходи, з яких складається загальний річний оподатковуваний дохід, або витрати (при цьому окремо виділено іноземні), а в останній графі — суму сплаченого ПДФО. Нагадаємо, що до складу загального річного оподатковуваного доходу включаються доходи, визначені в п. 164.2 ПКУ. Тож згодом, коли фізособа заповнюватиме річну декларацію, вона використовуватиме дані з книги обліку доходів і витрат. Додатково фізичні особи, які мають право на податкову знижку, також можуть вести реєстр документів, пов'язаних із правом на отримання податкової знижки. Такий реєстр документів, а також записи в ньому ведуться фізособою в довільній формі. Отже, фізособа окремо веде реєстр документів, які стосуються податкової знижки, а витрати, пов'язані з нею, має заносити до книги обліку доходів і витрат.

Зауважимо, що пунктом 176.1 ПКУ визначено, що документи, в тому числі на підставі яких формується податкова знижка, мають зберігатися фізособою протягом строку давності, встановленого п. 44.3 ПКУ, тобто не менше, ніж 1095 днів з дня подання податкової декларації, для складання якої їх було використано. Водночас на вимогу представників ДПС фізичні особи зобов'язані пред'являти такі документи і відомості (книга обліку доходів і витрат, реєстр документів), пов'язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, та підтверджувати достовірність відомостей, зокрема зазначених у декларації про майновий стан і доходи. Тобто при поданні податкових декларацій за рік подання книги обліку доходів та витрат не вимагається.

Відповідальність за неведення книги передбачена ст. 164-1 КпАП (попередження або штраф 51 — 136 грн).

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру