• Посилання скопійовано

Що нового

ЩО НОВОГО

Кількість видів діяльності у свідоцтві платника ЄП не обмежується

! Платникам ЄП — фізособам

ДПСУ зазначила, що у свідоцтві платника єдиного податку зазначаються всі обрані фізичною особою — підприємцем першої та другої груп види діяльності. При цьому кількість зазначених видів діяльності не обмежується.

Зокрема, ДПСУ нагадала, що свідоцтво платника єдиного податку видається суб'єкту господарювання, який вирішив обрати або перейти на спрощену систему оподаткування. Для цього платник подає відповідну заяву до органу ДПС за місцем своєї реєстрації. У заяві зазначаються обрані фізичною особою — підприємцем першої та другої груп види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010, які надалі зазначаються у свідоцтві платника єдиного податку.

Водночас у свідоцтві платника єдиного податку, що видається платникам третьої або п'ятої груп, види господарської діяльності не зазначаються.

Порядок видачі, отримання та анулювання свідоцтва платника єдиного податку регулюється ст. 299 Податкового кодексу України.

За матеріалами ДПСУ


Постачання програмної продукції звільняється від ПДВ

! Суб'єктам індустрії програмної продукції

ДПСУ нагадує, що з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року операції з постачання програмної продукції звільнено від оподаткування ПДВ.

Датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається:

1) або дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг;

2) або дата відвантаження товарів (дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг)/дата отримання платником податку товарів.

Отже, у разі якщо попередню оплату за операцією з постачання програмної продукції платником податку отримано у 2012 році, а підписання акта з постачання такої продукції та остаточний розрахунок за такою операцією відбулися у 2013 році, то оподаткуванню ПДВ підлягає та частина вартості програмної продукції, яку було сплачено постачальнику у 2012 році. Решта вартості такої продукції, сплаченої постачальнику у 2013 році, звільняється від оподаткування.

Лист ДПСУ від 25.02.2013 р. №2787/6/15-3115


«Єдинникам» слід зберігати первинні документи

! Платникам ЄП — фізособам

Фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку зобов'язані зберігати первинні документи, на підставі яких заповнювалися дані книги обліку доходів і витрат та складалася податкова декларація платника ЄП — ФОП. До таких документів належать, зокрема, виписка з банку, квитанція, чек або документ довільної форми про готівкову оплату товарів, робіт або послуг, якщо їх було отримано від громадян або фізичних осіб — підприємців. Також слід зберігати й інші первинні документи, які використовуються для складання податкової звітності за іншими податками та зборами — у разі їх сплати.

Первинні документи зберігаються не менше 1095 днів з дня подання податкової декларації платника ЄП — ФОП або іншої податкової звітності, для складання якої вони використовуються.

За незбереження первинних документів до платників єдиного податку можуть бути застосовані штрафи в розмірі 510 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладання штрафу в розмірі 1020 гривень.

Вимоги до підтвердження даних, визначених у податковій звітності, регламентовано статтею 44 Податкового кодексу України.

Відповідальність за порушення строків зберігання документів установлено ст. 121 ПК.

За матеріалами ДПСУ


Держреєстрація юросіб та фізосіб-підприємців: нюанси

! Юрособам та фізособам-підприємцям

Укрдержреєстр нагадав, що документи для проведення державної реєстрації юридичної особи повинні подавати засновник (засновники) або уповноважена ним (ними) особа.

Якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються засновником юридичної особи, державному реєстратору додатково пред'являється паспорт.

Якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються особою, уповноваженою засновником юридичної особи, державному реєстратору додатково пред'являється її паспорт та надається документ, що засвідчує її повноваження.

Крім того, відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, є відкритими і загальнодоступними, за винятком реєстраційних номерів облікових карток платників податків, відомостей про відкриття та закриття рахунків, накладення та зняття арештів на рахунки та майно.

Відомості, що становлять державну таємницю, до Єдиного державного реєстру не заносяться.

Роз'яснення Укрдержреєстру від 15.01.2013 р.


Кожен РРО використовується лише з конкретним модемом

! СГ, що використовують РРО

ДПС України зазначає, що для суб'єктів господарювання виконання вимог щодо подання до органів Державної податкової служби дротовими або бездротовими каналами зв'язку звітної інформації можливе як шляхом придбання нової касової техніки, так і шляхом доопрацювання наявної касової техніки та приєднання до неї відповідних модемів для передачі даних.

З питань підключення зовнішніх модемів та доопрацювання внутрішнього програмного забезпечення РРО слід звернутися до виробників зазначених РРО або центрів сервісного обслуговування.

Крім того, відповідно до Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО, модем може використовуватися для передачі даних лише з тим РРО, фіскальний номер якого передано при проведенні персоналізації до системи обліку даних РРО.

Таким чином, кожен РРО, у тому числі резервний, використовується лише з конкретним модемом.

Лист ДПСУ від 21.01.2013 р. №891/6/22-1315/48


Страхові премії оподатковуються ПДФО

! Платникам ПДФО

ДПСУ повідомляє, що вид доходу, який виплачується працівникові підприємства у вигляді страхової премії, не включено до переліку доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Податок на доходи фізичних осіб з таких доходів утримується на загальних підставах за ставками 15% (17%).

Вищезазначені доходи, отримані платниками податку, відображаються податковим агентом у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою №1ДФ відповідно до наказу ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020.

Лист ДПСУ від 08.11.2012 р. №2426/0/141-12/Д/17-1114


ДПСУ: Порядок видачі довідок за формою №4-ОПП адвокатам

! Особам, які здійснюють незалежну профдіяльність

ДПСУ зазначає, що взяття на облік фізичних осіб, які не є підприємцями та здійснюють незалежну професійну діяльність, провадиться за місцем постійного проживання на підставі поданих такою особою документів, визначених Порядком обліку платників податків і зборів.

Після взяття на облік таким особам видається (направляється) довідка за ф. №4-ОПП, у якій перед прізвищем, ім'ям та по батькові обов'язково зазначається вид професійної діяльності, наприклад, «Приватний нотаріус», «Адвокат».

Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому здійснює незалежну професійну діяльність, вона обліковується в органах ДПС як фізична особа — підприємець.

У такому разі фізична особа подає до органу ДПС заяву за ф. №5-ОПП з позначкою «Зміни» та копію документа, що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності. У довідці за ф. №4-ОПП перед прізвищем, ім'ям та по батькові такої особи зазначається «Фізична особа — підприємець» та вид професійної діяльності, наприклад, «Фізична особа — підприємець, адвокат».

Лист ДПСУ від 17.01.2013 р. №1004/7/18-3117


Дохід, отриманий від здавання брухту, не оподатковується

! Платникам ПДФО

Сума доходу, отримана платником податку за здану ним вторинну сировину, побутові відходи, брухт кольорових металів, використані акумулятори електричні свинцево-кислотні, залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю з 1 січня 2013 року не включаються до загального місячного або річного оподатковуваного доходу. Тому отримана сума не оподатковується.

Незмінною залишається норма Податкового кодексу, якою передбачено, що дохід, отриманий від продажу брухту дорогоцінних металів Нацбанку України, також не оподатковується.

Пунктом 165.1 Податкового кодексу наведено перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

За матеріалами ДПСУ


Реекспорт: порядок оподаткування

! Платникам ПДВ

ДПСУ нагадує, що операції з вивезення товарів у митному режимі реекспорту звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

При цьому якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника.

Лист ДПСУ від 29.01.2013 р. №1389/6/15-3115


ДПСУ: формування ПК на підставі тимчасових митних декларацій

! Iмпортерам

ДПСУ зазначає, що в разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація.

Отже, у разі здійснення операцій із ввезення на митну територію України товарів формування податкового кредиту з ПДВ проводиться на підставі митної декларації (в тому числі тимчасової), оформленої відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (за умови дотримання інших вимог щодо формування податкового кредиту).

Лист ДПСУ від 29.01.2013 р. №1387/6/15-3115


ДПСУ роз'яснила питання щодо спеціального режиму оподаткування

! Сільгосппідприємствам

ДПСУ зазначила, що спеціальний режим оподаткування може обрати сільськогосподарське підприємство — резидент, яке провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства.

Сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені у товарних групах 1 — 24, товарних позиціях 4101, 4102, 4103, 4301 згідно з УКТ ЗЕД, та послуги, які отримані в результаті здійснення діяльності, на яку поширюється дія спеціального режиму оподаткування.

Так, наприклад, насіння льону та його солома належать до сільськогосподарських товарів, що зазначені у групах 1 — 24 згідно з УКТ ЗЕД (товарна група 1204 та 1213 УКТ ЗЕД). Операції з поставки такої продукції необхідно відображати в декларації з ПДВ (скороченій).

Волокно лляне, оброблене чи необроблене, але непрядене, пачоси та відходи льону (включаючи прядильні відходи та обтріпану сировину) (товарна група 5301 УКТ ЗЕД) належать до текстильних матеріалів, а не продовольчої групи товарів, на підтримку якої направлено застосування спеціального режиму оподаткування сільськогосподарських підприємств.

Таким чином, вищезазначене не є сільськогосподарськими товарами в розумінні ПКУ, тому операції з його постачання слід відображати в декларації з ПДВ, за якою здійснюється його сплата до бюджету.

Лист ДПСУ від 15.02.2013 р. №2301/6/15-33-15


Переробні підприємства подають оновлену декларацію з 1 квітня

! Переробним підприємствам

ДПСУ нагадує, що з 1 січня 2012 року у разі здійснення операцій з вивезення за межі митної території України продукції у митному режимі експорту переробне підприємство відображає їх у податковій декларації з ПДВ і має право на відшкодування з бюджету сум ПДВ, сплачених (нарахованих) постачальникам товарів/послуг, вартість яких включена до вартості експортованої продукції. Таке відшкодування здійснюється у загальному порядку.

Відповідно до змін, внесених наказом Мінфіну України №1342, переробні підприємства за звітний період подаватимуть дві декларації:

1) одну — для розрахунків з державним бюджетом. У такій декларації, зокрема, відображатимуться операції з вивезення за межі митної території України продукції у митному режимі експорту та відповідно суми бюджетного відшкодування за звітний період;

2) другу — для відображення діяльності платника, пов'язаної з переробкою молока та тварин, закуплених у живій вазі.

Нова форма декларації з податку на додану вартість вводиться в дію для звітності, поданої починаючи з 1 квітня 2013 року.

Лист ДПСУ від 15.02.2013 р. №1849/5/15-3111


Порядок оподаткування ПДВ послуг з перевезення пасажирів

! Перевізникам

ДПСУ повідомила, що базою оподаткування ПДВ послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом міського та приміського сполучення є затверджений уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування тариф, незалежно від того, з якого джерела перевізник отримує кошти за перевезення: безпосередньо від пасажира, з бюджету чи від інших осіб.

При цьому звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі), тарифи на які регулюються в установленому законом порядку.

Ця норма не поширюється на операції з надання пасажирського транспорту в оренду (прокат).

Послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському сполученні та інші види перевезень підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

Лист ДПСУ від 15.02.2013 р. №3826/7/15-3317


Аліменти від батька-іноземця оподатковуються

! Платникам ПДФО

ДПСУ зазначає: якщо у 2012 році ви отримували аліменти від нерезидента, то повинні сплатити податок з доходів фізичних осіб. Цей дохід оподатковується як іноземний, з джерел за межами України.

У такому разі слід до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок до бюджету за ставками 15% або 17% залежно від суми отриманих у звітному місяці доходів.

Ставка 17% застосовується, якщо сума доходів, отриманих у календарному місяці, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. На 1 січня 2012 року мінімальна заробітна плата становила 1073 гривні, тому сума іноземного доходу, яка перевищує 10730 гривень, оподатковується за ставкою 17%. У разі якщо сума аліментів від іноземця становить менше 10730 грн, — за ставкою 15%.

Оподаткування суми аліментів регламентовано пп. 165.1.14 Податкового кодексу України. Ставки податку зазначені у п. 167.1 ПКУ.

За матеріалами ДПСУ

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру