• Посилання скопійовано

ПДФО з продажу ТЗ фізособами у 2013 р.

З 01.01.2013 р. зміниться порядок обкладення ПДФО операцій з відчуження транспортних засобів (далі — ТЗ), а саме легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів. Зміни внесено до ст. 173 ПКУ Законом №54131.

До 01.01.2013 р. база оподаткування ПДФО щодо операцій з продажу (міни) об'єкта ТЗ (легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера) дорівнювала доходу, що визначався виходячи з договірної ціни, але не нижчої за оціночну вартість.

З 01.01.2013 р. база оподаткування ПДФО щодо операцій з продажу (міни) об'єкта ТЗ (легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда) визначається виходячи з договірної ціни, але не нижчої за середньоринкову вартість об'єкта ТЗ або не нижчої за його оціночну вартість (за вибором платника ПДФО2. Як встановлює нова редакція п. 173.1 ПКУ, середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів визначатиметься щокварталу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку (Мінекономрозвитку), у порядку, встановленому КМУ. Така вартість встановлюється окремо для кожної марки і моделі таких ТЗ, з урахуванням року випуску і пробігу, на основі аналізу фактичних цін продажу таких ТЗ. Свіжа інформація про встановлену середньоринкову вартість ТЗ розміщується на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку в режимі вільного доступу до 10-го числа місяця, наступного за звітним кварталом. Якщо ж платник податків не знайде на цьому сайті потрібну йому інформацію, йому доведеться робити оцінку ТЗ перед його продажем.

Правильність сплати ПДФО, обчисленого виходячи з нового порядку визначення бази оподаткування, відстежуватимуть, як і раніше, нотаріуси, перед засвідченням договору купівлі-продажу. При цьому документальною підставою для такої перевірки буде квитанція про сплату податку, договір та/або акт оцінки, або інформація про середньоринкову вартість ТЗ (хоча змінами ПКУ не встановлено, в якій формі має бути надано нотаріусу таку інформацію).

Нова пільга з оподаткування. До 01.01.2013 р. операції з продажу легкового авто, мотоцикла, моторолера не частіше одного разу на рік (тобто перший продаж протягом року) як виняток оподатковувалися за ставкою 1% (п. 173.2 ПКУ). Але всі подальші операції з продажу зазначених ТЗ оподатковувалися за ставкою 5%, встановленою п. 167.2 ПКУ.

З 01.01.2013 р. операції з одного продажу легкового авто, мотоцикла, мопеда взагалі не оподатковуються ПДФО! Проте якщо таких операцій було дві і більше (причому, з погляду автора, незалежно від того, чи продала фізособа, наприклад, два легкові автомобілі, чи один легковий автомобіль і один мопед3), дохід від такого продажу має оподатковуватися за ставкою 5%, встановленою п. 167.2 ПКУ. Чи означає це, що якщо фізособа продасть легкове авто другий раз за рік, вона (або її податковий агент) буде зобов'язана доплатити ПДФО за ставкою 5% з доходу ще й від першого продажу? Автор сподівається, що ні.

1 Закон України від 02.10.2012 р. №5413-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів».

2 На наш погляд, такий вибір буде надано саме фізособам — продавцям зазначених ТЗ, незважаючи на те, що підпунктом 162.1.3 ПКУ до платників ПДФО віднесено і податкових агентів.

3 Хоча нова редакція п. 173.2 ПКУ сформульована так, що допускає різночитання: «Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу».

Адже абз. 1 п. 173.3 ПКУ зберігся у попередній редакції і свідчить, що податковий агент утримує ПДФО з урахуванням інформації про черговість продажу, зазначеної платником у договорі купівлі-продажу або в окремій заяві. Але якщо у ПКУ, як і раніше, йдеться про «черговість», сподіватимемося, що оподаткування ПДФО продажу зазначених ТЗ і в 2013 році здійснюватиметься у попередньому порядку і ставка 5% застосовуватиметься до другого і всіх подальших продажів протягом року.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру