• Посилання скопійовано

Суть справи

Річний перерахунок ПК з ПДВ
Кінець року символізує не тільки початок чогось нового в житті, а й підбиття підсумків року, що минув. Не є винятком і питання розподілу ПК з ПДВ. Підприємства, що мають оподатковувані та неоподатковувані операції, знають з власного досвіду, наскільки трудомістким є цей процес. У «ДК» №37/2012 ми вже докладно аналізували весь механізм перерахунку. Зараз же коротко нагадаємо основні моменти та наголосимо на особливостях річного перерахунку ПК з ПДВ за 2012 рік, адже результати такого перерахунку мають бути відображені вже у звітності за грудень 2012 року.

Єдиний податок-2013
Що нового у спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності очікує суб'єктів малого підприємництва у 2013 році? Якщо коротко, то — нічого. А взагалі-то давайте з'ясуємо конкретніше.

Нарахували по інвалідах ЄСВ 37% замість 8,41%
На підприємстві працюють 40 осіб, із них двоє мають інвалідність. З січня до жовтня 2012 р. на заробітну плату цих двох працівників нараховувався ЄСВ за загальною ставкою у розмірі 37% (клас професійного ризику — 15). При цьому звіт до фонду інвалідів за 2011 р. здавався, копії документів, що підтверджують інвалідність цих працівників, є у бухгалтерії підприємства. У листопаді 2012 р. цю помилку виявили. Чи загрожують підприємству якісь санкції, якщо замість ставки ЄСВ у розмірі 8,41% підприємство застосовувало ставку 37%?

ПДФО з продажу ТЗ фізособами у 2013 р.
З 01.01.2013 р. зміниться порядок обкладення ПДФО операцій з відчуження транспортних засобів (далі — ТЗ), а саме легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів. Зміни внесено до ст. 173 ПКУ Законом №5413.

Бухгалтерський і податковийоблік ОЗ: 10 відмінностей-2
Продовжуючи розмову про податкові різниці, що виникають під час обліку основних засобів, у цьому матеріалі розглянемо тимчасові різниці, які не увійшли до першої частини.

Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів
Наближається новий 2013 рік. Для бухгалтерів це насамперед означає подання річних звітів. Одним із таких звітів є звіт, що подається до територіальних відділень Фонду інвалідів.

Витрати на позики
У 2007 році Рада з Міжнародних стандартів фінансової звітності переглянула МСБО 23 «Витрати на позики» (далі — Стандарт або МСБО 23), зробивши капіталізацію витрат на позики обов'язковою. Застосування Стандарту у багатьох аспектах вимагає судження управлінського персоналу. Спробуймо з'ясувати, які саме витрати підлягають капіталізації, за яких умов та як мають розраховуватися.

До змісту номеру