• Посилання скопійовано

Реєстрація платником ПДВ при переході з ЄП

Я — приватний підприємець на єдиному податку (III група, не платник ПДВ), вирішив перейти на загальну систему оподаткування. Коли мені слід реєструватися платником ПДВ та як правильно відображати в такому разі перехідні ПЗ з ПДВ?

За загальним правилом п. 181.1 ПКУ, обов'язковій реєстрації платником ПДВ підлягають особи, в яких загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг1, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування ПДВ). Зазначимо, що на платників єдиного податку ця норма не поширюється.

Отже, підприємцю, який переходить на загальну систему оподаткування, щоб визначити, чи обов'язково йому реєструватися платником ПДВ, слід проаналізувати отримані ним доходи з постачання товарів/послуг за останні 12 календарних місяців.

Порядок реєстрації в такому випадку регламентує ст. 183 ПКУ. Отже, поки підприємець був на єдиному податку, йому не треба було реєструватися платником ПДВ. Але як тільки він перейде на загальну систему оподаткування, то відразу ж потрапляє під вимоги п. 181.1 ПКУ. При цьому треба визначати 300-тисячну межу, враховуючи й суми постачання на єдиному податку.

Зазначимо, що під оподатковуваними операціями слід розуміти операції, які підпадають під оподаткування ПДВ (пп. 14.1.186 ПКУ). А отже, на перший погляд виходить, що це операції, які оподатковують ПДВ за ставкою 20% або 0%. А от операції, які не є об'єктом оподаткування чи звільнені від нарахування та сплати ПДВ, під час визначення суми у 300000 грн не враховуються (статті 196, 197 та підрозділ 2 розділу ХХ ПКУ).

Але в підкатегорії 130.02 ЄБПЗ спеціалісти ДПСУ зазначають, що:

«…при визначенні загального обсягу оподатковуваних операцій звітного періоду для реєстрації (обов'язкової, добровільної) платником ПДВ враховуються обсяги операцій, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, нульовою ставкою ПДВ, звільнені та тимчасово звільнені від оподаткування ПДВ».

Додатково тут варто врахувати, що відповідно до структури декларації з ПДВ2 операції, звільнені та тимчасово звільнені від ПДВ, потрапляють у загальному підсумку до рядка 6.1 «з рядка 6 — загальний обсяг операцій звітного періоду, що є об'єктом оподаткування (рядок 1 + рядок 2.1 + рядок 2.2 + рядок 5)». А в самому Порядку №14923, а саме в його абз. 2 п. 3.7 розділу V, зазначено, що обсяг операцій, що є об'єктом оподаткування, відображається в рядку 6.1 і застосовується при розрахунках загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню.

Тож у загальному обсязі оподатковуваних операцій слід врахувати операції, що підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 20% або 0%, а також операції, звільнені (ст. 197 ПКУ) та тимчасово звільнені від оподаткування ПДВ (підрозділ 2 розділу ХХ ПКУ та міжнародних договорів).

Зазначимо, що виходячи з норм п. 183.4 ПКУ та пп. 3.6.1 Положення №13944 заяву для реєстрації платником ПДВ приватному підприємцю, який переходить з ЄП без сплати ПДВ на загальну систему оподаткування, слід подати не пізніше 10 числа першого календарного місяця, у якому було здійснено перехід на загальну систему оподаткування, за умови що особа зобов'язана зареєструватися платником ПДВ згідно з вимогами п. 181.1 ПКУ5.

1 У тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі.

2 Форма декларації затверджена наказом Мінфіну України від 25.11.2011 р. №1492.

3 Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну України від 25.11.2011 р. №1492.

4 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене Наказом Мінфіну України від 07.11.2011 р. №1394.

5 У разі добровільної реєстрації платником ПДВ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ (п. 183.3 та п. 183.4 ПКУ).

У разі якщо останній день строку подання заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день (п. 183.6 ПКУ). Таку заяву слід подати особисто до ДПI за вашим місцезнаходженням (місцем проживання), тобто до ДПI, де ви перебуваєте на обліку (п. 183.7 ПКУ).

Нагадаємо, що, відповідно до пп. 298.2.1 ПКУ, для відмови від ЄП підприємець повинен подати заяву1 до своєї ДПI не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року). На думку автора, разом із цією заявою можна подати й заяву на обов'язкову реєстрацію платником ПДВ з першого числа кварталу (року), коли ПП буде на загальній системі оподаткування.

1 Форма затверджена наказом Мін-фіну від 20.12.2011 р. №1675.

Тепер щодо нарахування ПЗ з ПДВ за перехідними операціями.

За загальним правилом, датою виникнення ПЗ з ПДВ буде подія, яка відбулася раніше (п. 187.1 ПКУ):

— дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку (у разі відсутності каси — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку);

— дата відвантаження товарів (у разі експорту товарів — дата оформлення МД), а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт їх постачання.

Якщо ви спочатку відвантажили товари (відбулася перша подія), перебуваючи на спрощеній системі, а оплата надійшла від покупця вже після того, як продавець змінив систему оподаткування, то при отриманні коштів нараховувати ПЗ з ПДВ не треба. Адже це вже завершальна операція (друга подія), а в ПКУ не передбачено нарахування ПЗ з ПДВ за такими правилами. Правда, крім випадків, коли ПЗ з ПДВ виникають на дату отримання коштів за товари/послуги (див. абз. 2 п. 187.1 ПКУ — за операціями з виконання підрядних будівельних робіт можливе застосування касового методу, п. 187.7 ПКУ — операції з бюджетними коштами та п. 187.10 ПКУ — продавці теплової енергії, газу природного чи послуг з водопостачання тощо). Таку ж думку висловили і спеціалісти податкової в підкатегорії 130.07 ЄБПЗ.

Думка ДПСУ

...у разі якщо відвантаження товарів/послуг покупцю відбулося в період, коли платник єдиного податку працював на спрощеній системі оподаткування та не був зареєстрованим платником ПДВ, а оплата коштами отримана після його переходу на загальну систему і реєстрації платником ПДВ, податкові зобов'язання з ПДВ за такою операцією не нараховуються (крім випадків, коли платник податку на додану вартість обрав касовий метод визначення податкових зобов'язань з ПДВ).

Якщо ж платником ПДВ застосовується касовий метод визначення податкових зобов'язань, він зобов'язаний задекларувати податкові зобов'язання з ПДВ за фактом оплати та погасити їх у встановленому законодавством порядку.

ЄБПЗ, підкатегорія 130.07

Якщо ж ви спочатку отримали кошти, перебуваючи на спрощеній системі, і такі суми були оподатковувані ЄП, а потім відвантажили товар на загальній системі, то й тут не треба нараховувати ПЗ з ПДВ. Адже згідно з п. 21 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ в осіб, які перейшли на загальну систему оподаткування з ЄП та зареєструвалися платниками ПДВ, постачання товарів/послуг, які були оплачені авансами у період перебування таких осіб на ЄП та, відповідно, були оподатковані ЄП, не оподатковуються ПДВ.

Приклад Підприємець на ЄП (3 група) за ставкою 5% вирішив з 01.01.2013 р. перейти на загальну систему оподаткування, за останні 12 календарних місяців провів операції на загальну суму 450000 грн (з них ті, що потрапляють під оподаткування за ставкою 20%, — на 200000 грн, звільнені від ПДВ за ст. 197 ПКУ — на суму 200000 грн, які не є об'єктом оподаткування — на 50000 грн). Як бачимо, сума оподатковуваних операцій становить 400000 грн. А отже, після переходу на загальну систему оподаткування цьому підприємцю слід стати платником ПДВ. Заяву на реєстрацію йому треба подати не пізніше 10 січня 2013 року.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру