• Посилання скопійовано

Що нового

Зміни до ПКУ прийнято! Ставки податків збільшують, а «спрощенку» спрощують

! Всім СГД

Прийнято проект Закону №10687 про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо зміни ставок деяких податків і зборів).

20 листопада ВРУ проголосувала за зміни у Податковому кодексі, які стосуються майже всіх платників податків. Розповімо про деякі зміни докладніше.

Підвищено ставки податків і зборів

Насамперед зазначимо, що Закон, серед іншого, збільшує ставки таких податків і зборів:

— акцизного податку;

— збору за першу реєстрацію транспортного засобу;

— екологічного податку;

— плати за користування надрами для видобування корисних копалин;

— плати за користування надрами з метою, не пов'язаною з видобуванням корисних копалин;

— податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено;

— збору за спеціальне використання води;

— збору за спеціальне використання лісових ресурсів тощо.

Підвищені ставки доведеться використовувати вже з 1 січня (крім ставок акцизного збору, що набирають чинності пізніше). Посилення податкового навантаження у такі строки суперечить основним принципам податкового законодавства України. Згідно з пп. 4.1.9 ПКУ, такі зміни не можуть бути внесені пізніше, ніж за 6 місяців до початку нового бюджетного року. Але не зважаючи на це, саме на 1 січня заплановано введення в дію змін.

Зміни у спрощеній системі

Позитивні нововведення у правилах застосування спрощеної системи оподаткування:

1) для платників єдиного податку 5 і 6 груп тепер немає обмежень за кількістю працівників;

2) підприємці на ЄП 5 групи, які є ПДВ-платниками (так само, як і раніше платники ПДВ 3 групи ЄП), повинні включати до доходу суму кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності. Дата отримання доходу — дата списання сум заборгованості;

3) для 5 і 6 груп ЄП зменшено ставки податку:

— 5% від доходу — для платників ПДВ (було 7%);

— 7% від доходу — для неплатників ПДВ (було 10%);

4) 2 група ЄП подаватиме тільки річну декларацію, а не квартальну, як тепер;

5) заяву на єдиний податок можна буде подати не лише особисто, але і поштою, і в електронному вигляді.

Нові перевірки — електронні

Запроваджується новий вид податкових перевірок: документальна невиїзна позапланова електронна перевірка (далі — електронна перевірка). Це перевірка, що проводиться на підставі заяви, поданої самим платником податків, якщо він належить до групи з незначним ступенем ризику. Заява подається за 10 днів до очікуваного початку проведення електронної перевірки (пп. 75.1.2 ПКУ).

Для проведення електронної перевірки платник податків передає до ДПС в електронній формі документи, пов'язані з обрахуванням і сплатою податків і зборів (у випадку якщо облік здійснюється і зберігання документів проводиться в електронному вигляді, з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб). За наслідками такої перевірки ДПС складає довідку, яку підписує платник податків, за потреби подаючи до неї свої зауваження.

Щоправда, реальне впровадження такого виду перевірок відстрочене, вони проводитимуться:

— «для спрощенців» — з 1 січня 2014 року;

— для суб'єктів мікро-, малого і середнього бізнесу — з 1 січня 2015 року;

— для решти платників податків — з 1 січня 2016 року.

Реквізити податкової накладної

До 1 липня відстрочено впровадження нового реквізиту податкових накладних. Йдеться про вимогу зазначати у податковій накладній номер і дату митної декларації, згідно з якою було здійснено імпорт товару (пп. «ї» пункту 201.1 ПКУ).

Iнше

Також вносяться зміни до Закону «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів». Зокрема, посилено відповідальність за роботу з фальсифікатом.

«Дебет-Кредит»


Суми премій працівникам-декретникам є базою для нарахування ЄСВ

! Роботодавцям

ПФУ зазначає, що підприємство за рахунок власних коштів може надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

При цьому суми виробничих премій працівникам, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами та у відпустці для догляду за дитиною до 3 та 6 років, є базою для нарахування єдиного внеску.

Лист ПФУ від 18.07.2012 р. №113/9/7


Нова форма статистичного звіту про травматизм на виробництві

! Юрособам

Оновлено форму державного статспостереження №7-тнв (річна) «Звіт про травматизм на виробництві у 20__ році».

Форма поширюється на юридичних осіб, їхні відокремлені підрозділи та вводиться в дію починаючи зі звіту за 2012 рік.

Строк подання форми — до 9 лютого.

Наказ Держстатслужби від 02.11.2012 р. №449 чинний з 02.11.2012 р.


НБУ має право запроваджувати обов'язковий продаж частини валютної виручки

! Усім СГД

15 листопада підписано Закон України від 06.09.2012 р. №5480-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок».

Закон надає Нацбанку додаткові інструменти впливу на грошово-кредитний ринок. Iз моменту його офіційного опублікування НБУ отримає право запроваджувати на строк до 6 місяців вимоги щодо обов'язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті на користь суб'єктів ЗЕД та змінювати строки розрахунків за експортними та імпортними операціями.

Відповідні зміни внесено до ГКУ та законів України «Про Національний банк України», «Про зовнішньоекономічну діяльність» та «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті».

Нагадаємо, 18 жовтня набрав чинності Закон України від 18.09.2012 р. №5284-VI, який, серед іншого, надав право НБУ обмежувати суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для фізичних осіб — підприємців.

Закон України від 06.09.2012 р. №5480-VI чинний з 17.11.2012 р.


Термін повернення валютної виручки скорочено до 90 днів

! Суб'єктам ЗЕД

НБУ затвердив Постанову «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті».

Встановлено, що розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів повинні здійснюватися у строк, що не перевищує 90 календарних днів.

Також визначено, що вимога обов'язкового продажу поширюється на надходження в іноземній валюті 1 групи Класифікатора іноземних валют і банківських металів і в російських рублях.

Обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті повинен здійснюватися без доручення клієнта не пізніше ніж на наступний робочий день після дня зарахування таких надходжень на розподільний рахунок.

Постанова Національного банку України від 16.11.2012 р. №475 чинна з 19.11.2012 р.


Порядок формування Реєстру великих платників податків

! Великим платникам податків

Мінфін затвердив Порядок формування Реєстру великих платників податків.

Порядком установлено, що формування Реєстру здійснюється центральним органом ДПС щороку. Структурний підрозділ центрального органу ДПС, за яким закріплено функцію організації роботи з ВПП, до 15 жовтня поточного року надсилає повідомлення про включення/невключення такого платника податків до Реєстру на наступний рік кожному платникові податків, якого:

1) включено до Реєстру;

2) включено до Реєстру на поточний календарний рік і якого не включено до Реєстру на наступний календарний рік.

Крім цього, ВПП, які не обліковуються у спеціалізованих органах ДПС, самостійно визначають нове основне місце обліку шляхом подання до обраного спеціалізованого органу ДПС заяви за формою №1-ОПП не пізніше 15 листопада поточного року.

Щодо ВПП, які самостійно не вибрали спеціалізований орган ДПС та не подали до нього зазначеної заяви у визначений термін, центральний орган ДПС має право приймати рішення про зміну основного місця обліку та переведення на облік до спеціалізованого чи іншого органу ДПС.

Наказ Мінфіну від 11.09.2012 р. №986
набере чинності з дня опублікування (станом на 20.11.2012 р. не опублікований)


Вимоги надання документів, визначених Класифікатором документів

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін повідомив, що перелік документів, визначений Класифікатором документів, затвердженим наказом Мінфіну від 20.09.2012 р. №1011, призначений виключно для кодування документів, поданих до митної декларації.

Класифікатор документів не встановлює вимог щодо необхідності подання митним органам конкретних документів під час здійснення декларування товарів.

Лист Мінфіну від 03.10.2012 р. №31-08320-07-13/23938


Зміни до Порядку реєстрації оцінювачів у Держреєстрі

! Оцінювачам

Фонд держмайна вніс зміни до Порядку реєстрації фізосіб (оцінювачів) у Державному реєстрі оцінювачів. Змінами визначено, що оцінювачем не може бути особа, яка має не погашену або не зняту судимість за вчинення злочину або на яку протягом останнього року накладалося адмінстягнення за вчинення корупційного правопорушення. Оцінювачі, які отримали свідоцтва про реєстрацію у Держреєстрі оцінювачів, зобов'язані протягом 6 місяців з дня набрання чинності цим наказом надати до Фонду відповідне повідомлення.

Копію кваліфікаційного свідоцтва, що подається фізособою (оцінювачем) до Фонду для реєстрації у Державному реєстрі оцінювачів, не потрібно посвідчувати нотаріально.

Наказ Фонду держмайна від 19.10.2012 р. №3678
набере чинності з дня опублікування (станом на 20.11.2012 р. не опублікований)


Затверджено Правила розгляду справ про порушення законодавства на ринку ЦП

! Професійним учасникам на ринку ЦП

Правилами визначаються порядок та строки розгляду НКЦПФР справ про порушення громадянами, посадовими особами та юридичними особами вимог законодавства на ринку цінних паперів.

Встановлено, що справи про правопорушення розглядаються виключно уповноваженими особами НКЦПФР у межах наданих повноважень.

Справа про правопорушення може бути порушена тільки у тому разі, якщо є достатні дані, які вказують на наявність правопорушення.

Доказами у справі про правопорушення є будь-які фактичні дані, отримані у законному порядку, що свідчать про наявність чи відсутність правопорушення, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Уповноважена особа приймає рішення про застосування санкцій у справах про правопорушення щодо юросіб протягом 30 робочих днів після отримання документів, які підтверджують факт правопорушення.

Штрафи за порушення сплачуються відповідно до Кодексу про адмінправопорушення та сплачуються не пізніше ніж через 15 днів з дати отримання постанови.

Рішення НКЦПФР від 16.10.2012 р. №1470
набере чинності з 01.01.2013 р., але не раніше дня опублікування


Порядок проведення валютно-обмінних операцій

! Банкам

НБУ зазначив, що під час здійснення операцій з видачі фізсобам-нерезидентам гривень через програмно-технічні комплекси самообслуговування на території України за платіжними картками міжнародних платіжних систем зворотний обмін невикористаних гривень здійснюють лише каси того банку, якому належить ПТКС, на підставі квитанції ПТКС, яка має містити назву (код) іноземної валюти відшкодування.

У разі якщо банк здійснює операції зворотного обміну на підставі квитанції програмно-технічного комплексу самообслуговування, іноземною валютою відшкодування банку-еквайра за операціями з видачі фізособам-нерезидентам за платіжними картками міжнародних платіжних систем, емітованими банками-нерезидентами, є та валюта, яку відшкодовує банку міжнародна платіжна система.

Лист НБУ від 13.11.2012 р. №29-113/11351


Зміни до провадження у справах про порушення митних правил

! Суб'єктам ЗЕД, фізособам

ДМСУ внесла зміни до Методрекомендацій щодо провадження у справах про порушення митних правил.

Так, суб'єктами адмінвідповідальності за порушення митних правил можуть бути громадяни, які на момент вчинення такого правопорушення досягли 16-річного віку, а при вчиненні порушень митних правил підприємствами — посадові особи цих підприємств.

Iноземці та особи без громадянства, які перебувають на території України, підпадають під адмінвідповідальність на загальних підставах.

За порушення митних правил можуть бути накладені такі адмінстягнення:

1) попередження;

2) штраф;

3) конфіскація товарів, транспортних засобів комерційного призначення — безпосередніх предметів порушення митних правил, ТЗ зі спеціально виготовленими сховищами, що використовувалися для приховування товарів.

Адмінстягнення у вигляді попередження, штрафу накладаються не пізніше ніж через 6 місяців з дня вчинення правопорушення. Сума штрафу визначається залежно від виду та характеру вчиненого правопорушення.

У разі несплати штрафу в установлений строк він стягується за рахунок сум, одержаних від реалізації в установленому порядку товарів, транспортних засобів, вилучених митним органом для забезпечення стягнення штрафу.

Конфіскація як адмінстягнення за порушення митних правил полягає у примусовому вилученні товарів, транспортних засобів та безоплатній передачі їх у власність держави.

Наказ ДМСУ від 02.11.2012 р. №601 набере чинності з 01.12.2012 р.


Зміни до Порядку складання звітних даних страховиків

! Страховикам

Змінами до Порядку складання звітних даних страховиків передбачено, що у разі самостійного виявлення страховиком помилок, які містяться в раніше поданій проміжній або річній звітності, він має право подати виправлену звітність (в електронному та паперовому вигляді) у формі коригуючого звіту не пізніше 10 календарних днів з дати кінцевого терміну подання такої звітності.

Коригуючий звіт страховика є підставою для заміни інформації відповідної форми, що попередньо була подана до Нацкомфінпослуг, та складається з:

1) супровідного листа страховика, засвідченого підписом керівника;

2) виправлених форм звітності, в яких страховиком самостійно виявлено помилки;

3) пояснювальної записки з описом допущених помилок та їх обґрунтуваннями.

Крім цього, визначено, що електронна форма звітності складається та подається страховиками через веб-інтерфейс на офіційному сайті Нацкомфінпослуг у режимі он-лайн.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 16.10.2012 р. №1759
набере чинності з дня опублікування (станом на 20.11.2012 р. не опубліковане)

Новини підготували Світлана ЦАРУК, Наталія КАТЕРИНЕЦЬ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру