• Посилання скопійовано

Суть справи

Нерезидентські кредити: реєстрація по-новому
Нацбанк своєю постановою від 29.10.2012 р. №450 (далі — Постанова №450, див. «ДК» №48/2012) вніс зміни до деяких своїх нормативно-правових актів. Фактично всі зміни набрали чинності з 09.11.2012 р., тобто з дня офіційного опублікування постанови, крім змін до Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам (далі — Положення №270). Зміни до цього положення вносяться ще однією постановою Правління НБУ від 15.06.2012 р. №246 (далі — Постанова №246). Причому зміни до Положення №270, внесені що Постановою №246, що Постановою №450, набрали чинності одночасно — з 10.11.2012 р. Отже, що нового в Положенні №270 у зв'язку зі змінами?

Інвентаризація розрахунків: виправляємо помилки
У зв'язку з інвентаризацією розрахунків між контрагентами за деякими актами звірянь не сходяться сальдо, причому подеколи навіть на початок року (за старими заборгованостями). Встановлено, що причина розбіжностей пов'язана з неправильним відображенням саме у нашому обліку. Як правильно провести коригування розрахунків, через які рахунки це зробити?

Продаємо надлишки після інвентаризації
Для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку і фінансової звітності підприємства зобов'язані проводити інвентаризацію активів та зобов'язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан та оцінка. Внаслідок інвентаризації можуть виявитися, зокрема, надлишки товарів (запасів) чи ОЗ. Якщо у майбутньому підприємство продає ці надлишки, то виникає питання правильного відображення такої операції у податковому та бухгалтерському обліку. Чи матимуть місце при такій операції податкові витрати та в якій сумі відображати податкові доходи? Спробуємо відповісти на ці та інші важливі запитання.

Інвентаризація на вимогу податкової міліції
З 12.08.2012 р. до ПКУ було внесено спеціальний розділ XVIII-2 про податкову міліцію. А вже з 20.11.2012 р. набирає чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс. У зв'язку з цим постає запитання: наскільки зміняться повноваження податкової міліції щодо призначення інвентаризації та вимоги щодо її проведення? Спробуємо відповісти.

Санкції за непроведення інвентаризації
Рідко, але буває, що через заклопотаність керівництва і головного бухгалтера «забувається» провести обов'язкову інвентаризацію на підприємстві. Тоді-то й постає цілком логічне запитання: «Що тепер за це буде»? Саме про це наша стаття.

Реклама в Україні та за кордоном
Відповідно до ст. 1 Закону про рекламу, рекламою є інформація про особу або товар, поширена у будь-якій формі і в будь-який спосіб, призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та інтерес до таких особи чи товару. Мета цієї статті — проаналізувати документальне оформлення та відображення в обліку операцій підприємства, пов'язаних із рекламою.

Реєстрація платником ПДВ при переході з ЄП
Я — приватний підприємець на єдиному податку (III група, не платник ПДВ), вирішив перейти на загальну систему оподаткування. Коли мені слід реєструватися платником ПДВ та як правильно відображати в такому разі перехідні ПЗ з ПДВ?

Нематеріальні активи в обліку підприємства
Сьогодні в обліку майже кожного підприємства є активи, які не мають матеріальної форми. Різноманітність нематеріальних активів зумовлює чимало запитань. Адже хоча облік таких активів ведеться за групами, у їх переліку трапляється «чарівне» слово «тощо». У цій статті розглянемо основні питання, пов'язані з нематеріальними активами. Зокрема, поговоримо про їх відображення у бухгалтерському обліку, визнання та оцінку, амортизацію, строк корисного використання. Спинимося і на основних моментах податкового обліку.

До змісту номеру