• Посилання скопійовано

Перехідні операції: з ЄП на загальну

Юрособа (4-а група платників ЄП) з IV кварталу 2012 р. планує перехід з єдиного податку на загальну систему оподаткування. Чи включається до доходу IV кварталу 2012 р. вартість оформлених актів про надання послуг, аванси за якими були отримані і враховані юрособою в оподатковуваному доході під час перебування на єдиному податку (податок сплачено вчасно)? Чи має юрособа право віднести витрати на надання таких послуг до складу податкових витрат у IV кварталі 2012 р.?

На жаль, ПКУ не містить прямої норми, яка б прямо дозволяла суму актів, підписаних під час перебування на загальній системі оподаткування, не відносити до складу оподат-ковуваного доходу юрособи внаслідок того, що сума авансів за цими актами вже була включена до оподатковуваного доходу такої юрособи під час перебування на спрощеній системі оподат-кування. Єдина норма, на яку в цьому разі можна послатися, щоб уникнути подвійного оподаткування, — це п. 135.3 ПКУ, який зазначає: «Суми, відображені у складі доходів платника податку, не підлягають повторному включенню до складу його доходів».

Хоча ця норма є тільки у розділі III ПКУ і стосується податку на прибуток, на наш погляд, оскільки суми авансів були відображені у складі доходів платника податків (хоч і під час перебування на спрощеній системі оподаткування) і з них був сплачений єдиний податок, він має право не відображати такі доходи у складі оподатковуваних доходів повторно. Врешті-решт, з 01.07.2012 р. набрала чинності норма пп. 135.5.14 ПКУ з такою самою логікою (хоч і в зворотній ситуації), що вимагає суми оплати, отримані під час перебування на загальній системі оподаткування, за товари, відвантажені під час перебування на спрощеній системі оподаткування, відносити до складу оподатковуваного доходу платника податків. I запроваджена була ця норма лише тому, що відвантаження товарів під час перебування платника податків на спрощеній системі не було обкладено єдиним податком. Проте, повторюємо, це тільки думка автора, і вона може не збігатися з думкою контролюючих органів, тож дотримуватися такої логіки може лише сміливий бухгалтер. А обережний включить ці суми до оподатковуваного доходу того кварталу, в якому підписано акти.

Щодо витрат на надання таких послуг, то їх відображення регулюється ст. 138 і третім абзацом п. 7 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ. Так, п. 138.1 ПКУ дозволяє відносити витрати, що входять до складу собівартості наданих послуг, до складу операційних витрат платника податку на прибуток. А п. 138.4 ПКУ дозволяє відображати такі витрати при визначенні об'єкта оподаткування у тому звітному періоді (кварталі), в якому платник податку на прибуток визнав дохід від реалізації таких послуг. Нагадаємо, що за принципом нарахування, встановленим п. 137.4 ПКУ, датою визнання доходу від надання послуг є дата підписання акта приймання-передачі, незалежно від дати надходження оплати за такі послуги.

Мало того, у цьому разі, відповідно до третього абзацу п. 7 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, «для платників податку на прибуток, що перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну, одночасно з визнанням доходів від... надання послуг на загальній системі оподаткування до складу витрат включається собівартість таких... послуг, що склалася в період перебування такого платника на спрощеній системі оподаткування, пропорційно до суми визнаних доходів». Тобто при визнанні доходу від надання послуг платник податку на прибуток матиме право на витрати, що пов'язані з отриманням такого доходу та виникли під час перебування як на загальній системі оподаткування, так і на єдиному податку.

Проте якщо платник податку на прибуток скористається рекомендаціями автора і не визнає дохід, він не матиме права і на витрати, пов'язані з отриманням такого доходу1.

1 Питання перехідних операцій при зміні системи оподаткування розглянуто у «ДК» №25/2012.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру