• Посилання скопійовано

Суть справи

Від'ємне значення за операціями з ЦП
Мабуть, немає жодного бухгалтера, який би не знав про особливу нелюбов податківців до від'ємного значення з податку на прибутку та ПДВ. Зараз мова піде про від'ємний фінрезультат від операцій з ЦП. Справді, норми абз. 3 п. 153.8 ПКУ зобов'язують платника податку на прибуток вести відокремлений облік операцій з торгівлі ЦП та іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами. Але податківці у листі від 09.08.2012 р. №320/0/71-12/15-1217 озвучують нові обмеження на відображення в обліку від'ємного результату за операціями з ЦП. З'ясуймо, наскільки вони відповідають чинному законодавству.

Податкові витрати: погляд податківців
У коментованому листі від 09.07.2012 р. №12372/6/15-1216 (див. «ДК» №38/2012) податковий орган розглядає відображення витрат за операціями:
1) з реалізації товару пов'язаним особам;
2) з поліпшення та ремонту основних засобів.
Спробуймо проаналізувати точку зору податківців на ці питання та їхні аргументи.

Продаж ЦП через торговця: аспект ПДФО
Норми пп. 170.2.9 ПКУ покладають на торговців ЦП, за участю яких фізособи здійснюють операції з інвестактивами, функції податкового агента з ПДФО. До складу таких операцій входять усі операції, спрямовані на набуття чи припинення права власності на цінні папери. Наразі маємо три УПК (УПК №593, УПК №594, УПК №595), у яких податківці пояснюють лише деякі актуальні питання сплати ПДФО за такими операціями та відображення їх у податковій звітності податковими агентами. Проаналізуймо їх докладніше.

Закон про зайнятість-2013
З 01.01.2013 р. набере чинності новий Закон про зайнятість населення (далі — Закон №5067), яким буде скасовано декілька нормативних актів: Закон №803, Закон №2150, Постанову №804, а також буде внесено низку змін до чинних нормативних актів у цій сфері. Розгляньмо найважливіші зі змін, які вплинуть на облік.

Харчування працівників: облік і оподаткування
Харчування працівників підприємства може бути організоване двома способами: це може бути купівля готових обідів для працівників або наявність окремого підрозділу для приготування їжі — від невеликої кухні з одним кухарем до цілої їдальні.

Придбання та облік торгових патентів
Компанія, яка займається оптовим продажем інструментів та матеріалів для перукарень і салонів краси, вирішила розширити діяльність та відкрити власний салон. У салоні краси, крім перукарських послуг, планується реалізація спа-продуктів кінцевим споживачам. Здійснення запланованих видів діяльності потребує сплати збору за провадження таких видів діяльності. Отже, потрібно придбати торговий патент. З чого почати та яким є облік такої діяльності?

Облік цільового фінансування та витрат для Неприбуткових організацій України
Автоматизація обліку на підприємствах, у тому числі у громадських організаціях, — веління часу. Проблема відсутності програмного забезпечення, цілком адаптованого під потреби ведення обліку, відходить у минуле. Організації, що виконують суспільно значущі програми, так само як і комерційні структури, ведуть бухгалтерський облік. Цілком логічним є їхнє прагнення полегшити роботу своїх працівників та впровадити автоматизацію на робочих місцях.
Конфігурація «Бухгалтерський облік для неприбуткових організацій України 8» (компанія Центр інформаційних технологій, м. Київ), створена на базі «1С: Бухгалтерія 8 для України», дозволяє автоматизувати облік не лише неприбуткових організацій (асоціацій, спілок, партій, фондів), а й організацій, що провадять водночас неприбуткову та комерційну діяльність. Це типове рішення придатне для будь-якої неприбуткової організації, у тому числі такої, що укладає комерційні договори, або підприємства, що здійснює «неприбуткові» операції.

Пречудова шістка
У попередньому номері «ДК» ми розглянули нову, 5-ту групу платників єдиного податку (далі — ЄП), запроваджену для фіз-осіб-підприємців Законом №5083. Тепер же розглянемо нову, 6-ту групу, запроваджену для юросіб.

Перехідні операції: з ЄП на загальну
Юрособа (4-а група платників ЄП) з IV кварталу 2012 р. планує перехід з єдиного податку на загальну систему оподаткування. Чи включається до доходу IV кварталу 2012 р. вартість оформлених актів про надання послуг, аванси за якими були отримані і враховані юрособою в оподатковуваному доході під час перебування на єдиному податку (податок сплачено вчасно)? Чи має юрособа право віднести витрати на надання таких послуг до складу податкових витрат у IV кварталі 2012 р.?

До змісту номеру