• Посилання скопійовано

Гроші з землі

Законом №50831 внесено чергові зміни щодо оподаткування в Україні видобутку та реалізації вуглеводневої сировини у частині плати за користування надрами. Ці зміни наберуть чинності з початку наступного року і де в чому перекреслять зміни, які нещодавно були встановлені Законом №48342 і також мали набрати чинності з 01.01.2013 р. Крім того, в ПКУ оновлено норми щодо плати за землю, які набрали чинності вже з 12 серпня.

Складна схема розрахунку плати за користування надрами, яка з 01.01.2013 р. запроваджується для нафти та конденсату, тепер стосується і природного газу.

1 Закон України від 05.07.2012 р. №5083-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні».

2 Закон України від 24.05.2012 р. №4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм».

По-перше, до пп. 263.6.1 ПКУ знову внесено зміни, і нафту та конденсат у цьому підпункті з 01.01.2013 р. замінено на «вуглеводневу сировину». По-друге, пп. 263.6.2 ПКУ доповнено чотирма абзацами такого змісту:

«Фактичною ціною реалізації для газу природного вважається:

для газу природного, що відповідає умові, визначеній у підпункті 263.11.5, — закупівельна ціна, встановлена національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, для кожного суб'єкта господарювання, який відповідає критеріям, визначеним статтею 10 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу»;

для іншого газу природного, видобутого іншими, ніж визначені статтею 10 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» категорії газовидобувників, — середня митна вартість імпортного природного газу, що склалася у процесі його митного оформлення під час ввезення на територію України за податковий (звітний) період. Середня митна вартість імпортного природного газу, що склалася у процесі його митного оформлення під час ввезення на територію України за податковий (звітний) період, обчислюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику, за даними центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та передається ним до 5 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, до 10 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, розміщує визначену ціну реалізації відповідної вуглеводневої сировини на своєму офіційному веб-сайті у спеціальному розділі та повідомляє центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику».

З 01.01.2013 р. з видобутого в Україні природного газу, який реалізується суб'єкту, уповноваженому Кабміном, для формування ресурсу природного газу (у т. ч. нафтового (попутного) газу), що використовується для потреб населення, стягується плата за користування надрами, визначена за фактичною ціною реалізації згідно з оновленим пп. 263.6.2 ПКУ.

Зміни щодо ставок плати за користування надрами

Зверніть увагу на те, що до пп. 263.9.1 ПКУ, яким установлено ставки плати за користування надрами, також внесено зміни щодо природного газу. З 01.01.2013 р. вони матимуть такий вигляд, як у таблиці 1.

Таблиця 1

Нові ставки плати за користування надрами за природний газ з 01.01.2013 р.

Назва корисної копалини
Одиниця виміру
За одиницю видобутих корисних копалин, гривень
Від вартості видобутих корисних копалин
відсотків
але не менше ніж гривень за одиницю видобутих корисних копалин
— природний газ, що відповідає умові, визначеній у пп. 263.11.5, видобутий з покладів до 5000 метрів
тис. куб. метрів
 
20
 
— природний газ, що відповідає умові, визначеній у пп. 263.11.5, видобутий з покладів понад 5000 метрів
— " —
 
14
 
— з покладів на ділянках надр (родовищах) у межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України
— " —
 
11**
 
— з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів
— " —
 
25**
 
— з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів
— " —
 
14**
 

Як бачимо з таблиці 1, ставки за природний газ, який було добуто і реалізовано суб'єкту, уповноваженому КМУ, для формування ресурсу природного газу (у т. ч. нафтового (попутного) газу), що використовується для потреб населення, а також за природний газ, добутий у межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України, знижено. А ось щодо решти природного газу ставки збільшено.

Зміни щодо коригувальних коефіцієнтів (п. 263.10 ПКУ)

Щодо нафти, конденсату, газу природного, у т. ч. газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану, газу сланцевих товщ, газу центрально-басейнового типу, газу колекторів щільних порід знову повернули коригувальні коефіцієнти, встановлені п. 263.10 ПКУ, — скасовані вони були б з 01.01.2013 р. Законом №4834, але повернули їх знову ж таки з 01.01.2013 р. згідно із Законом №5083.

Проте з 01.01.2013 р. буде повністю змінено і саму таблицю таких коефіцієнтів. Тепер вона матиме такий вигляд, як у таблиці 2.

Таблиця 2

Коригувальні коефіцієнти, які використовуються до ставок плати за користування надрами з 01.01.2013 р.

Критерії застосування коефіцієнта
Величина коефіцієнта
Видобування позабалансових запасів корисних копалин, крім вуглеводневої сировини*
0,5
Видобування позабалансових запасів природного газу, що відповідає умові, визначеній у пп. 263.11.5*
0,79
Видобування позабалансових запасів природного газу з покладів на ділянках надр (родовищах) у межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України, що відповідає умові, визначеній у пп. 263.11.5*
0,61
Видобування позабалансових запасів природного газу, що не відповідає умові, визначеній у пп. 263.11.5*
0,96
Видобування позабалансових запасів нафти і конденсату*
0,95
Видобування запасів (ресурсів) корисних копалин з техногенних родовищ
0,5
Видобування піщано-гравійної сировини у межах акваторії морів, водосховищ, у річках та їхніх заплавах (крім видобування, пов'язаного з плановими роботами з очищення фарватерів річок)
2
Видобування вуглекислих мінеральних підземних вод (гідрокарбонатних) зі свердловин, не обладнаних стаціонарними газовідділювачами
0,85
Видобування запасів із родовищ, які у порядку, визначеному законодавством, визнані як дотаційні запаси
0,01
Видобування платником запасів корисних копалин ділянки надр, затверджених державною експертизою на підставі звітів з геологічного вивчення, яке виконане ним за власні кошти, крім вуглеводневої сировини
0,7
Видобування платником запасів природного газу, що відповідає умові, визначеній у пп. 263.11.5, ділянки надр, затверджених державною експертизою на підставі звітів з геологічного вивчення, яке виконане ним за власні кошти
0,88
Видобування платником запасів природного газу з покладів на ділянках надр (родовищах) у межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України, що відповідає умові, визначеній у пп. 263.11.5, ділянки надр, затверджених державною експертизою на підставі звітів з геологічного вивчення, яке виконане ним за власні кошти
0,77
Видобування платником запасів природного газу, що не відповідає умові, визначеній у пп. 263.11.5, ділянки надр, затверджених державною експертизою на підставі звітів з геологічного вивчення, яке виконане ним за власні кошти
0,97
Видобування платником запасів нафти і конденсату ділянки надр, затверджених державною експертизою на підставі звітів з геологічного вивчення, яке виконане ним за власні кошти
0,96
* За умови, що запаси корисних копалин віднесено до такої категорії за результатами геолого-економічної оцінки, проведеної не раніше ніж за 10 років до виникнення податкових зобов'язань.

Зміни щодо строків подання податкової звітності

Для добувачів вуглеводневої сировини з 01.01.2013 р. встановлено новий строк подання податкових розрахунків з плати за користування надрами для видобування корисних копалин до органу ДПС (нова редакція пп. 263.11.1 ПКУ). Раніше це був календарний квартал, а з 01.01.2013 р. — календарний місяць. Відповідно зміняться і строки подання податкового звіту — раніше це було 40 календарних днів після закінчення податкового кварталу, а з 01.01.2013 р. — 20 календарних днів після закінчення місяця.

Зміни щодо строків сплати плати за користування надрами

До 31.12.2012 р., коли податковим періодом є податковий квартал, добувачі вуглеводневої сировини вносять плату за користування надрами авансом до 30 числа кожного місяця (у лютому — до 28 або 29 числа) поточного кварталу в розмірі 1/3 податкового зобов'язання такого кварталу.

З 01.01.2013 р., оскільки податковий розрахунок подаватиметься такими добувачами щомісяця і сплата податкового зобов'язання ними відбуватиметься за такими податковими розрахунками, потреби в авансовій сплаті вже немає. Тож її скасували, усунувши пп. 263.12.2 ПКУ.

Зміни до ПКУ щодо плати за землю для дипломатичних представництв

З 12.08.2012 р. до складу земельних ділянок, за які не сплачується податок за землю, додано земельні ділянки, на яких розташовані дипломатичні представництва, які відповідно до міжнародних договорів (угод), згода на обов'язковість яких надана ВРУ, користуються приміщеннями та прилеглими до них земельними ділянками на безоплатній основі (новий пп. 283.1.7 ПКУ). Ті самі дипломатичні представництва, які користуються земельними ділянками на територіях та об'єктах історико-культурного призначення на платній основі, вноситимуть плату за землю на загальних підставах, але також із певною пільгою — до цієї плати згідно з новим абзацом четвертим п. 276.3 ПКУ не застосовуватимуться підвищувальні коефіцієнти, встановлені цим пунктом.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру