• Посилання скопійовано

Зміни для платників ЄП

Закон №50831 не оминув і платників ЄП. Загалом зміни є позитивними: нововведеннями збільшено кількість груп платників ЄП, — відповідно з'явились і нові ставки податку. Ознайомимося зі змінами, які набрали чинності вже з 12 серпня — з дня, наступного за днем опублікування Закону.

Групи платників ЄП

СГД, які застосовують спрощену систему оподаткування, згідно з п. 291.4 ПКУ поділяються на групи. А тепер пригадаємо, що третя (для фізосіб) і четверта (для юросіб) групи передбачають відсоткові ставки: 3% доходу — у разі сплати ПДВ, 5% доходу — у разі включення ПДВ до складу ЄП.

Завдяки змінам у разі відповідності протягом календарного року критеріям, встановленим пунктом 291.4 ПКУ, до груп платників ЄП додано нові2 (див. таблицю). Отже, СГД, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на відповідні групи. З 12.08.2012 р. кількість груп ЄП збільшилась, зокрема:

1) п'ята група — фізичні особи — підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

— не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб;

— обсяг доходу не перевищує 20 млн грн;

2) шоста група — юридичні особи — суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

— середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб;

— обсяг доходу не перевищує 20 млн грн.

Як бачимо, для нових груп суттєво збільшено обсяг доходу, що дозволяє суб'єктам господарювання перебувати на спрощеній системі. Відтепер фізособи-підприємці за відповідності встановленим критеріям поділяються на першу, другу, третю та п'яту групи ЄП. Юрособи можуть застосовувати на вибір четверту або шосту групу ЄП.

Зауважимо, що вперше перейти на п'яту або шосту групу платники ЄП можуть починаючи з IV кварталу поточного року. Адже заяву на зміну групи, згідно з пп. 298.1.5 ПКУ, потрібно подати не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (тобто до 15 вересня включно), але у поточному році — не пізніше 14.09.2012 р. (15 вересня — вихідний).

Ставки ЄП

Отже, тепер відповідно до п. 293.3 ПКУ відсоткова ставка ЄП встановлюється у розмірі:

1) для третьої (фізособи) і четвертої (юрособи) груп платників ЄП:

— 3% доходу — у разі сплати ПДВ;

— 5% доходу — у разі включення ПДВ до складу ЄП.

2) для п'ятої (фізособи) і шостої (юрособи) груп платників ЄП:

— 7% доходу — у разі сплати ПДВ;

— 10% доходу — у разі включення ПДВ до складу ЄП.

Отже, бути платником ЄП та одночасно платником ПДВ може:

1) фізособа, яка належить до третьої або п'ятої групи ЄП, відповідно зі ставкою 3 або 7% доходу;

2) юрособа, що належить до четвертої або шостої групи ЄП, відповідно також зі ставкою 3 або 7% доходу3.

1 Закон України від 05.07.2012 р. №5083-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні». Опубліковано — «Голос України» за 11.08.2012 р. №147.

2 Безумовно, потрібно пам'ятати про обмеження, встановлені п. 291.5 ПКУ.

3 Додатково про платників ПДВ — «спрощенців» див. у «ДК» №36/2012.

Змінами уточнюється, що «спрощенці»-фізособи, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005)1, а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, належать тільки до третьої або п'ятої групи платників ЄП (пп. 2 п. 291.4 ПКУ). Але ювеліри незалежно від групи можуть застосовувати лише ставку ЄП у розмірі 5 або 10%, що не передбачає сплати ПДВ (пп. 293.3.2 ПКУ). Деякі питання спрощеної системи оподаткування СГД-фізосіб, які здійснюють виробництво та продаж ювелірних виробів, викладено в УПК від 06.07.2012 р. №596 (див. «ДК» №32/2012).

Новостворені суб'єкти господарювання

Внесено зміни до порядку обрання спрощеної системи оподаткування. Нагадаємо, що фізособи, які до закінчення місяця, в якому здійснено держреєстрацію, подали до органу ДПС за місцем реєстрації Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (далі — Заява), в якій зазначено, що такі особи обирають ставку ЄП для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з 1-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому виписано Свідоцтво платника ЄП2. Тут жодних змін немає (абз. 1 пп. 298.1.2 ПКУ).

Важливо: відповідно до оновленого абз. 2 пп. 298.1.2 ПКУ, новостворені СГД, які обирають ставку ЄП для третьої — шостої групи, можуть стати «спрощенцями» з дня їхньої держреєстрації, за умови, що протягом 10 днів3 з дня такої реєстрації (раніше було: до закінчення місяця, в якому відбулася держреєстрація) подали до органу ДПС Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Це дозволяє зробити висновок: якщо Заяву буде подано пізніше, новостворений СГД у періоді держреєстрації є платником, що перебуває на загальній системі оподаткування. Згодом перейти на спрощену систему оподаткування можна за умови подання Заяви не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

Щоправда, є варіант для новостворених підприємців — фізичних осіб, які вчасно не подали Заяву і не мають бажання перебувати на загальній системі та планували стати «спрощенцями» третьої або п'ятої групи ЄП. На наш погляд, вони можуть обрати другу групу ЄП (за відповідності до критеріїв п. 2 п. 291.4 ПКУ) і відповідно отримати статус «спрощенця» з 1-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому виписано Свідоцтво платника ЄП, за нормою абз. 1 пп. 298.1.2 ПКУ. А згодом, не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу, подати знову Заяву та обрати іншу групу ЄП: це дозволяє зробити норма пп. 298.1.5 ПКУ.

Замість висновків

Загалом можна дійти висновку, що зміни у спрощеній системі оподаткування є позитивними. Очевидно, що збільшення кількості груп ЄП призводить до змін у податкових деклараціях. Відповідно до п. 46.6 ПКУ: «До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення». Отже, якщо Мінфін затвердить нові форми декларацій, приміром, у вересні, то платники ЄП звітуватимуть за три квартали ще за деклараціями старої форми4. А от за 2012 рік потрібно буде звітувати за новими формами декларацій платників ЄП. Чекаємо на чергові зміни звітності.

1 Група 68.31 за КВЕД ДК 009:2010, http://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/68/KVED10_68_31.html.

2 Свідоцтво платника ЄП видається безстроково, протягом 10 к.д. з дня подання заяви (п. 299.3 та п. 299.5 ПКУ).

3 Зверніть увагу: норма не уточнює, що йдеться про робочі дні.

4 Затверджено наказом Мінфіну від 21.12.2012 р. №1688.

Наостанку звертаємо увагу на п. 296.10 ПКУ: «Платники єдиного податку першої — третьої груп не застосовують реєстратори розрахункових операцій». Зрозуміло, що юрособи — платники ЄП, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані проводити розрахункові операції через РРО. Але виникає запитання: законодавець випадково чи навмисно не змінив цього пункту?! Адже п. 296.10 ПКУ не звільняє від РРО фізосіб — платників ЄП, які оберуть п'яту групу. Тож, на наш погляд, без внесення змін до редакції цього пункту зазначені СГД не мають права здійснювати розрахункові операції готівкою без РРО.

Як стати платником єдиного податку, враховуючи зміни, показано у таблиці.

Таблиця

Як стати платником єдиного податку

Критерії
I група
II група
III група
IV група — юрособи
V група
VI група — юрособи
Умови перебування на спрощеній системі
Кількість найманих працівників Без найманих працівників Одночасно не перевищує 10 осіб або без найманих працівників Одночасно не перевищує 20 осіб або без найманих працівників Середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб Одночасно не перевищує 20 осіб або без найманих працівників Середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб
Обсяг доходу за календарний рік Не перевищує 150 тис. грн Не перевищує 1 млн грн Не перевищує 3 млн грн Не перевищує 5 млн грн Не перевищує 20 млн грн Не перевищує 20 млн грн
Види діяльності Роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або надання побутових послуг населенню 1. Надання послуг, у т. ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню.
2. Виробництво та/або продаж товарів.
3. Ресторанне господарство.
Увага! Виняток — посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди, оцінки нерухомості та діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, каміння, каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння
Немає обмежень, крім видів діяльності, заборонених на спрощеній системі.
Ювеліри належать виключно до третьої або п'ятої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для таких груп
Немає обмежень, крім видів діяльності, заборонених на спрощеній системі Немає обмежень, крім видів діяльності, заборонених на спрощеній системі.
Ювеліри належать виключно до третьої або п'ятої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для таких груп
Немає обмежень, крім видів діяльності, заборонених на спрощеній системі
Ставка і сплата єдиного податку, подання звітності
До доходу в межах дозволеного граничного обсягу 1% — 10% від мінімальної зарплати на 1 січня звітного року 2% — 20% від мінімальної зарплати на 1 січня звітного року — 3% від доходу у разі сплати ПДВ;
— 5% від доходу для неплатників ПДВ.
Для ювелірів -ставка ЄП 5% без сплати ПДВ
— 3% від доходу у разі сплати ПДВ;
— 5% від доходу для неплатників ПДВ
— 7% від доходу у разі сплати ПДВ;
— 10% від доходу для неплатників ПДВ.
Ювеліри можуть обрати ставку ЄП 10%, що не передбачає сплати ПДВ
— 7% від доходу у разі сплати ПДВ; — 10% від доходу для неплатників ПДВ
У разі здійснення кількох видів госпдіяльності Максимальний ЄП, встановлений для таких видів господарської діяльності
Здійснення госпдіяльності на території більш як одної сільської, селищної або міської рад Максимальний ЄП, встановлений для таких видів господарської діяльності  
Ставка застосовується до суми перевищення граничного обсягу доходу 15%.
Сума перевищення зазначається у квартальній декларації, у т. ч. підприємцями I групи.
Податок за ставкою 15% сплачується протягом 10 к. д. після граничного строку її подання.
З урахуванням норм п. 1, 2 та 3 п. 293.8 ПКУ
У подвійному розмірі обраної ставки. Потрібно обрати: VI групу або відмовитися від застосування спрощеної системи 15% та перейти на загальну систему У подвійному розмірі обраної ставки. Потрібно також перейти на загальну систему
До суми доходу, отриманого:
— від діяльності, не зазначеної у свідоцтві (для I та II груп);
— від діяльності, не дозволеної на спрощеній системі;
— із застосуванням негрошового способу розрахунків
15%.

Відповідні суми доходу зазначаються окремо у декларації

У подвійному розмірі обраної ставки. Відповідні суми доходу зазначаються окремо у декларації 15%, відповідні суми доходу зазначаються окремо у декларації У подвійному розмірі обраної ставки. Відповідні суми доходу зазначаються окремо у декларації
Звітний період Рік, річна декларація Квартал, квартальна декларація
Терміни подання звітності Протягом 40 к. д. після закінчення календарного року Протягом 40 к. д. після закінчення звітного кварталу
Порядок сплати ЄП Авансовими внесками не пізніше 20 числа поточного місяця.
Дозволяється авансова сплата, але не більше ніж на термін до кінця року
Протягом 10 к. д. після граничного строку подання квартальної декларації

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру