• Посилання скопійовано

Що нового

До внесення змін у форму ПН номер та дата митної декларації у ній не зазначаються

! Суб'єктам ЗЕД

Законом №5083-VI ч. 2 ст. 201 ПКУ доповнено новим підпунктом «ї» та визначено, що у податковій накладній в окремих рядках зазначаються додаткові обов'язкові реквізити «номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України».

Зокрема, форму податкової накладної, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. №1379, буде доповнено відповідними графами для зазначення номера та дати митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України.

Таким чином, реквізити «номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» підлягають зазначенню у податковій накладній після набрання чинності відповідними змінами до форми податкової накладної, а саме: її доповнення графами для відображення таких реквізитів.

Лист Державної податкової служби від 21.08.2012 р. №1272/0/71-12/15-3117,
докладніше читайте у «ДК» №36/2012


Що загрожує працівникові за порушення трудової дисципліни

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики нагадало, що за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення, як догана або звільнення.

«Покарати» недбайливого працівника повинні відразу ж після виявлення його проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу лікарняних і відпусток. Однак дисциплінарне стягнення не може бути застосовано пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

До застосування стягнення порушника трудової дисципліни від нього мають бути витребувані пояснення в письмовій формі. Водночас відмова працівника дати пояснення не може бути перешкодою для застосування стягнення.

Крім того, Мінсоцполітики уточнило, що за кожне порушення може бути застосоване лише одне дисциплінарне стягнення. Також при цьому повинні враховуватися тяжкість вчиненого проступку працівника, обставини, за яких він вчинений, попередня робота і поведінка.

Наказ (розпорядження) про застосування дисциплінарного стягнення із зазначенням мотивів його застосування оголошується працівникові під підпис у триденний термін.

У разі якщо працівник вважає, що роботодавець у цьому випадку порушив норми законодавства, він має право відповідно до статті 221 КЗпП звернутися до комісії з трудових спорів або до суду.

Лист Міністерства соціальної політики України від 24.05.2012 р. №81/06/187-12


Списання штрафів і пені платникам ЄСВ при розстроченні заборгованості

! Платникам ЄСВ

Пенсійний фонд України затвердив:

1) Порядок списання штрафів та пені платникам, які виконали умови договору про розстрочення сум заборгованості із сплати страхових внесків;

2) форму договору про розстрочення сум заборгованості із сплати страхових внесків.

Порядок визначає механізм списання штрафів та пені платникам, які відповідно до укладеного договору про розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків в повному обсязі погасили заборгованість зі сплати страхових внесків за період до 31.12.2010 р. та не допустили виникнення нової заборгованості зі сплати ЄСВ за період дії такого договору.

На день виконання умов договору про розстрочення підлягають списанню:

— суми штрафів та пені, нараховані і не сплачені або ті, які підлягають нарахуванню відповідно до п. 2, 4 ч. 9 ст. 106 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»;

— суми штрафів та пені, нараховані і не сплачені або ті, які підлягають нарахуванню відповідно до ч. 10 та п. 2, 3 ч. 11 ст. 25 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»;

— суми штрафів та пені, нараховані відповідно до п. 2, 4 ч. 9 ст. 106 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які: не узгоджені з платниками; є предметом судового розгляду; розстрочені відповідно до п. 7 р. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та не сплачені;

— суми штрафів та пені, нараховані відповідно до ч. 10 та п. 2, 3 ч. 11 ст. 25 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», які: не узгоджені з платниками; є предметом судового розгляду.

Постанова Пенсійного Фонду України від 19.07.2012 р. №12-1 чинна з 23.08.2012 р.


Допомогу для організації власного бізнесу зможуть отримати більше студентів

! Безробітним

Міністерство соціальної політики України внесло зміни до Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності.

Відповідно до цих змін отримати одноразову допомогу по безробіттю для організації «своєї справи» зможуть не лише ті випускники навчальних закладів, які під час навчання працювали за трудовими договорами, а й ті, що виконували роботи або надавали послуги за цивільно-правовими договорами. Для них допомога по безробіттю визначається як для застрахованих осіб.

На те, щоб зареєструватися як юрособа або фізособа-підприємець, безробітний має лише 10 робочих днів після прийняття рішення про виплату йому допомоги, інакше кошти йому виплачено не буде.

Виплата допомоги по безробіттю одноразово здійснюється через установи банків у встановленому порядку протягом 30 календарних днів після надходження від органів Пенсійного фонду України інформації про вчинення реєстраційних дій державним реєстратором щодо факту створення юридичної особи, набуття статусу підприємця фізичною особою.

Наказ Міністерства соціальної політики України від 17.07.2012 р. №439 чинний з 27.08.2012 р.


Звільнення при реорганізації підприємства можливе тільки в одному випадку

! Підприємствам

Мінсоцполітики зазначило, що в разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, розподілу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується.

Припинення трудового договору за ініціативою власника або уповноваженого ним органу можливе тільки в разі скорочення чисельності або штату працівників.

Мінсоцполітики також наголошує, що до трудових книжок працівників слід внести запис про реорганізацію за аналогією до перейменування підприємства — «Підприємство таке-то з такого-то числа реорганізоване шляхом злиття таких-то підприємств», а у графі 4 проставляється підстава реорганізації — наказ (розпорядження), його дата і номер.

Лист Міністерства соціальної політики України від 10.05.2012 р. №75/06/186-12


Роботодавець може скерувати у відпустку працівника без його згоди

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики нагадує, що працівник має право на заміну грошовою компенсацією частини щорічної відпустки. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менша за 24 к. д.

Забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом 2-х років поспіль, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до 18 років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

Черговість надання відпусток визначається графіками, затвердженими власником за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників.

При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їхнього відпочинку. Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за 2 тижні до встановленого графіком терміну.

Тому, якщо працівник відмовляється використати надане йому Конституцією та Законом України «Про відпустки» право на відпочинок, зважаючи на те, що роботодавець несе відповідальність за ненадання відпустки, він має право в межах, установлених графіком, без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки.

При цьому працівники зобов'язані своєчасно і точно виконувати розпорядження (накази) роботодавця, адже за їх невиконання працівника може бути притягнено до дисциплінарної відповідальності.

Лист Міністерства соціальної політики України від 21.06.2012 р. №207/13/116-12


Послуги з організації конференцій за межами України не обкладаються ПДВ

! Платникам ПДВ

ДПС роз'яснила, що у разі якщо постачання послуг, що надаються для влаштування платних виставок, конференцій, навчальних семінарів та інших подібних заходів, здійснюється за межами митної території України, такі послуги не підпадають під об'єкт обкладення ПДВ.

Лист Державної податкової служби від 06.07.2012 р. №9602/5/15-3416


Встановлено мікробіологічні норми щодо гігієни харчових продуктів

! Операторам ринку харчових продуктів

МОЗ затвердило мікробіологічні критерії для встановлення показників безпечності харчових продуктів.

Відповідно до зазначених Критеріїв оператори ринку харчових продуктів повинні на кожній стадії виробництва, переробки та обігу харчових продуктів, включаючи роздрібну торгівлю, здійснювати низку заходів як частину процедур, що грунтуються на принципах системи аналізу ризиків та контролю у критичних точках та аналогічних систем забезпечення якості та безпечності харчових продуктів, щоб:

1) постачання, переробка та поводження із сировиною та харчовими продуктами здійснювались у спосіб, що відповідає критеріям гігієни технологічного процесу;

2) дотримувалися критерії безпечності харчових продуктів, які застосовуються протягом усього терміну придатності харчового продукту, за умов належного зберігання, транспортування та використання.

Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 19.07.2012 р. №548 набире чинності з 21.08.2015 р.


Якщо відрядженому надається харчування, добові зменшуються

! Роботодавцям та працівникам

Мінфін вніс зміни до Iнструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, якими, зокрема, передбачено, що:

1) дата на транспортному квитку (вибуття транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою вибуття працівника у відрядження згідно з наказом про відрядження;

2) дата на транспортному квитку (прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження;

3) якщо працівник, відряджений для участі у переговорах, конференціях, симпозіумах з питань щодо основної діяльності підприємства, за умовами запрошення безоплатно забезпечується харчуванням організаторами таких заходів або якщо вартість харчування включається до рахунків на найм житлового приміщення, проїзних документів без визначення конкретної суми, добові витрати відшкодовуються в розмірах:

— 80% — при одноразовому;

— 55% — дворазовому;

— 35% — триразовому харчуванні.

Наказ Мінфіну від 07.07.2012 р. №807
набере чинності з дня опублікування (станом на 28.08.2012 р. не опублікований)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру